Αναποδογυριστό κέικ με μήλα, αχλάδια και μπανάνες

Αναποδογυριστό κέικ με μήλα, αχλάδια και μπανάνες

ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΑ


4-5 μήλα

2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά κανέλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας λειωμένο βούτυρο

125γραμμ. βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

2 αβγά

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 175ο C

2. Ξεκινάμε με τα μήλα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.

3. Απλώνουμε το λειωμένο βούτυρο σε ένα ταψάκι Φ24 εκατοστά. Πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού με την ½ ζάχαρη, στρώνουμε από πάνω τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα.

4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ και τα αφήνουμε στην άκρη.

5. Χτυπάμε το βούτυρο με την βανίλια και την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.

6. Προσθέτουμε έναν-ένα τα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.

7. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού αλληλοδιαδόχως με το γάλα και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.

8. Αδειάζουμε το μείγμα, πάνω στα μήλα και το φουρνίζουμε για 45-50 λεπτά περίπου. Βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι. Εάν βγει καθαρό, σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο.

9. Το ξεφουρνίζουμε, ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι το κέικ από τα τοιχώματα του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά κουκουλωμένο με το ταψί και στην συνέχεια το ξεφορμάρουμε.

ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΧΛΑΔΙΑ

Για τα καραμελωμένα αχλάδια,

3 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

? φλιτζάνι του τσαγιού νερό

4 κουταλιές της σούπας χλιαρό βούτυρο

Για το κέικ,


1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Βανίλια

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία χώρου

1 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

2 αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 175ο C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι Φ22 εκατοστά, καλύπτουμε τον πάτο του με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

2. Ξεκινάμε με τα αχλάδια. Κόβουμε και στρώνουμε ωραία και σε σειρά τα αχλάδια μας, στον πάτο της φόρμας.

3. Βάζουμε την ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού και το νερό, σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν, πάνω σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν ένα ξανθό μελί σιρόπι. (Μην το αφήσετε να πάρει περισσότερο χρώμα, γιατί θα πικρίσει).

4. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτουμε με προσοχή το βούτυρο γιατί πετάγεται, το ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα αχλάδια.

5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ και την κανέλα.

4. Χτυπάμε το βούτυρο με την βανίλια και την ζάχαρη, για 3-4 λεπτά.

5. Προσθέτουμε έναν-ένα τα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.

6. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού αλληλοδιαδόχως με το γάλα και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.

7. Αδειάζουμε το μείγμα, πάνω στα αχλάδια και το φουρνίζουμε για 45-50 λεπτά περίπου. Βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι. Εάν βγει καθαρό, σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο.

9. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, το ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε με προσοχή την λαδόκολλα.

ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΙΚ ΜΠΑΝΑΝΑ

125γραμμ. βούτυρο ( ½ φλιτζάνι του τσαγιού)

½ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

3-4 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες

125γραμμ. βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

3 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

2 αβγά

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 175ο C.

2. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες.

3. Βάζουμε την μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια θερμοκρασία και τα ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσουν και να γίνουν σιρόπι.

4. Ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα ταψάκι Φ 22 εκατοστών και το απλώνουμε να καλύψει όλο τον πάτο.

5. Στρώνουμε πάνω στο σιρόπι τις μπανάνες.

6. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπαίκιν-πάουντερ και τα αφήνουμε στην άκρη.

7. Χτυπάμε το βούτυρο με την βανίλια και την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.

8. Προσθέτουμε έναν-ένα τα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.

9. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού αλληλοδιαδόχως με το γάλα και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.

10. Αδειάζουμε το μείγμα, πάνω στις μπανάνες και το φουρνίζουμε για 50-60 λεπτά περίπου. Βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι. Εάν βγει καθαρό, σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο.

11. Το ξεφουρνίζουμε, ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι το κέικ από τα τοιχώματα του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά κουκουλωμένο με το ταψί για να υγροποιηθεί η καραμέλα και στην συνέχεια το ξεφορμάρουμε.

Ανθή Λαμπίρη