Γαμοπίλαφο, Πλακόβραστο και ψάρια με μπάμιες στον φούρνο!

Γαμοπίλαφο, Πλακόβραστο και ψάρια με μπάμιες στον φούρνο!

ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ

1 κοτόπουλο χωριάτικο 1 ½-2 κιλά, κομμένο σε μερίδες

1κιλό κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες

Αλατάκι πιπεράκι

3 ποτήρια του νερού ζωμό από το κρέας

1 ποτήρι του νερού ρύζι Καρολίνα

½ ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας στακοβούτυρο*

*Το στακοβούτυρο είναι φρέσκο βούτυρο, που παράγεται από φρέσκο πρόβειο και γιδινό γάλα. Είναι βούτυρο με πολλά θρεπτικά συστατικά, υπέροχη ξεχωριστή γεύση και Κρητικό άρωμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πλένουμε το κοτόπουλο, το κατσικάκι και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα πασπαλίζουμε με αλατάκι και πιπέρι, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρούμε το κρέας και σουρώνουμε τον ζωμό.

3. Μετράμε 3 ποτήρια του νερού ζωμό, σε μια καθαρή κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο αλατάκι και πιπέρι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση.

4. Προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα ανακατεύουμε για 14 λεπτά ακριβώς. (Δεν μας ενδιαφέρει εάν δεν έχει απορροφήσει το ρύζι όλο τον ζωμό στα 14 λεπτά. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά).

5. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, δηλαδή στα 9 λεπτά, προσθέτουμε στο ρύζι τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ολοκληρωθούν τα 14 λεπτά.

6. Στην συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, σκεπάζουμε το ρύζι με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά.

7. Καίμε το στακοβούτυρο σε ένα μπρίκι, ξεσκεπάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με το καυτό μυρωδάτο βούτυρο.

8. Σερβίρουμε το Γαμοπίλαφο σε βαθιά πιατέλα, τοποθετώντας στην μια πλευρά τα κρεατάκια μας και στην άλλη πλευρά το ρύζι.

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΚΟΒΡΑΣΤΟ

1 κιλό ψάρια, όπως ροφό, σκορπίνες, στήρα κ.λ.π. Ολόκληρα, ή σε φέτες, ανάλογα με το μέγεθος τους.

3 μέτριες πατάτες, ή τόσες, όσες χρειάζονται για να καλύψουμε τον πάτο της κατσαρόλας μας.

3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια

3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

1 ποτήρι του κρασιού νερό (Περισσότερο, ή λιγότερο, ανάλογα με την κατσαρόλα μας)

2/3 ποτήρι του κρασιού λάδι

½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

Αλατάκι και πιπέρι σε 2 δόσεις.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες, όπως του ψητού και αρχίζουμε να …χτίζουμε το φαγητό μέσα στην κατσαρόλα μας.
  2. Ξεκινάμε με την πρώτη στρώση, που είναι οι πατάτες. Αφού τις κόψουμε, τις απλώνουμε και τις στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Πλένουμε τα ψάρια μας, τα αλατίζουμε και τα πιπερώνουμε με την μισή ποσότητα του αλατοπίπερου. Τα τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες και συνεχίζουμε με τις ντομάτες.
  4. Τις ξεφλουδίζουμε, τις χονδροκόβουμε και τις απλώνουμε πάνω από τα ψάρια.
  5. Στην συνέχεια, κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και σκεπάζουμε τελείως τις ντομάτες.
  6. Τέλος, περιχύνουμε το φαγητό μας με το νερό, το λαδάκι, το κρασάκι και το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλατάκι και πιπεράκι.
  7. Βάζουμε την κατσαρόλα μας αρχικά σε δυνατή φωτιά, περιμένουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμαδούλα για να φεύγει ο ατμός.
  8. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά περίπου.
  9. Μεταφέρουμε το Πλακόβραστο σε πιατέλα, τοποθετώντας την μια στρώση δίπλα στην άλλη. Ξεκινάμε με τα κρεμμύδια, κατεβαίνουμε στις ντομάτες, στην συνέχεια στα ψάρια και τελευταία στις πατατούλες. Περιχύνουμε το Πλακόβραστο με το ζουμάκι που έχει παραμείνει στην κατσαρόλα και το σερβίρουμε ζεστό.

ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ


1 ½ κιλό ψάρια, όπως ροφό, σκορπίνες, στήρα, μπακαλιάρο, πέρκα κ.λ.π. Ολόκληρα, ή σε φέτες, ανάλογα με το μέγεθος τους

Αλατάκι και πιπέρι

Χυμό από 1 λεμόνι

2 κρεμμύδια χονδροκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

1 κιλό μπάμιες φρέσκες, ή κατεψυγμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Εάν οι μπάμιες είναι φρέσκες, θα χρειαστούν μια μικρή διαδικασία πριν να ξεκινήσουμε να τις μαγειρέψουμε.

α) Τις πλένουμε, τους κόβουμε το κοτσανάκι και αφαιρούμε κωνικά κάτω από το κοτσανάκι, μια λεπτή φλούδα γύρω-γύρω.

β) Τις πλένουμε ξανά και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

γ)Στην συνέχεια, τις ραντίζουμε με ξύδι και τις αφήνουμε να μαριναριστούν με το ξύδι, για 30 λεπτά περίπου.

Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε.

Εάν είναι κατεψυγμένες, τις αποψύχουμε μέσα σε σουρωτήρι, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. (Για περισσότερη γεύση, ακολουθούμε την διαδικασία από την παράγραφο «β» και κάτω, όπως και στις φρέσκες)

  1. Πλένουμε τα ψάρια, τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα, τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου.
  2. Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τις μπάμιες, τις τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά και τις περιχύνουμε με το κρασάκι. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, αλατάκι και πιπεράκι.
  3. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τις μπάμιες να σιγοβράσουν, μέχρι να κρατάνε λίγο για να μη λειώσουν. (Θα χρειαστούν 35-40 λεπτά για τις φρέσκες και 15-20 λεπτά περίπου, για τις κατεψυγμένες).
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Βγάζουμε τα ψάρια από την λεκανίτσα και τα στρώνουμε στον πάτο του ταψιού μας. Απλώνουμε από πάνω τους τις μπάμιες με την σαλτσούλα τους, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και τα φουρνίζουμε για 25-30 λεπτά περίπου.
  5. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

Μαρία Μπαϊράμογλου-Κατσικανδαράκη


Επιμέλεια συνταγών: Ανθή Λαμπίρη