Φτιάξτε τους τη μέρα με 10 φράσεις!

Φτιάξτε τους τη μέρα με 10 φράσεις!

1. «Μη βιάζεσαι. Έχω χρόνο».

Κατάλληλο για τους υφισταμένους σας (τους ξε-αγχώνει για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό), τους πιεσμένους μαγαζάτορες που προσπαθούν να σας εξυπηρετήσουν (τους δίνει το χρόνο να λειτουργήσουν κανονικά και όχι σε κατάσταση πανικού), την κυρία που βρίσκεται μπροστά σας στην ουρά του σούπερ μάρκετ (προσπαθεί απεγνωσμένα να μαζέψει γρήγορα σε σακούλες τα πράγματά της από το ταμείο για να μην κολλήσει την ουρά, όμως δεν τα καταφέρνει).

Λειτουργεί ακόμη και για την μαμά σας όταν έχετε μέρες να την δείτε. Το πλατύ χαμόγελό της (όπως και όλων των παραπάνω) θα είναι η ανταμοιβή σας.

2. «Τρία διαφορετικά άτομα συμφώνησαν ότι είσαι γενναιόδωρη, ευγενική και αποτελεσματική».

Συμβαίνει συχνά στις διάφορες εξόδους μας για καφέ να μιλάμε για συναδέλφους μας που δεν είναι παρούσες. Εάν το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πραγματικά άξιο, οι περισσότεροι θυμούνται τα προτερήματά του και τις ιδιαίτερες δεξιότητες που το χαρακτηρίζουν. Κρίμα που δεν είναι η ίδια εκεί για να τα ακούσει… Εκτός αν την ενημερώσετε εσείς!

Για σκεφτείτε το: γιατί να μη δώσετε στη συνάδελφό σας τη χαρά να μάθει ότι τα θετικά της στοιχεία αναγνωρίζονται; Η θετική ενέργεια που θα προσφέρετε θα σας επιστραφεί στο διπλάσιο.

3. «Παρακολούθησα τι κάνατε και παρακαλώ μη με παρεξηγήσετε αν σας πω ότι βοηθήσατε να αποκατασταθεί η πίστη μου στην ανθρώπινη φυλή!»

Ιδού μια μεγάλη αλήθεια: κι ενώ με όλα αυτά που βλέπουμε ότι κάνουν οι άνθρωποι αναρωτιόμαστε μήπως θα ήταν καλύτερα να είμαστε… αρκούδες, κάτι γίνεται που σε κάνει όχι μόνο να αναθεωρήσεις αλλά και να αποθεώσεις την ανθρώπινη φυλή.

Ο πιτσιρικάς με τα χίλια σκουλαρίκια και την (υποτιθέμενη) «ενοχλητική» συμπεριφορά που σηκώνεται με τη μία στο Μετρό για να παραχωρήσει την θέση του στον ηλικιωμένο κύριο, η βιαστική καλοντυμένη κυρία που ακουμπάει στο πεζοδρόμιο την πανάκριβη τσάντα της για να μαζέψει από το δρόμο ένα ανυπεράσπιστο γατάκι, ο συνταξιούχος που διαμαρτύρεται στο Σύνταγμα για τις περικοπές στις συντάξεις και «κερνάει» την άστεγη μάνα που ζητιανεύει κουλούρι και άλλα τέτοια πολλά και καθημερινά, μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι τίποτα δεν έχει χαθεί!

Γιατί λοιπόν, να μην τους το πούμε; Γιατί να μην επαινέσουμε την συμπεριφορά τους;

4. «Είσαι τόσο θεϊκά ευγενική!»

Είναι η φίλη μας που τα σκέφτεται όλα! Κάθε φορά που βγαίνουμε για φαγητό πρώτα σερβίρει τα δικά μας πιάτα και τελευταίο το δικό της, παρατηρεί αν άδειασε το ποτήρι μας και φροντίσει να το εφοδιάσει ξανά, παραγγέλνει πριν από εμάς αλλά για εμάς και δεν ξεχνά ποτέ τι μας αρέσει, πόσο και πότε!

Μπορεί στην πορεία των σχέσεών μας και με το άγχος της καθημερινότητας που μας ισοπεδώνει να ξεχνάμε τα βασικά, όμως οι καλοί τρόποι οφείλουν να είναι πανταχού παρόντες.

Εμείς μπορεί να το αμελούμε, αλλά στη φίλη μας που είναι γεννημένη ευγενική δεν οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε;

5. «Σε θαυμάζω».

Ο σύντροφός σας ξυπνάει από τις 7 το πρωί για να τα προλάβει όλα, όμως δεν γκρινιάζει ποτέ. Αντίθετα φτιάχνει καφέ και σας ξυπνάει με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και το πιο γλυκό φιλί στον κόσμο… Η φίλη σας, έχει δύο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, περνάει καθημερινά ένα οκτάωρο στο γραφείο, κι όμως στο σπίτι της υπάρχει πάντα φρέσκο ψωμί και γάλα, μαγειρεμένο φαγητό ημέρας, αλλά και ένα μπουκάλι κρασί με νόστιμο τυρί για συνοδεία κάθε φορά που θα περάσετε από εκεί για να απολαύσετε το βράδυ σας παρέα…

Το να κατανοείτε την προσπάθεια, την διάθεση αλλά και τον κόπο πίσω από όλες αυτές τις καθημερινές αλλά σημαντικές για την ευζωία μας κινήσεις και να τα αναγνωρίζετε δεν είναι σημαντικό μόνο για εκείνους στους οποίους το προσφέρετε αλλά και για εσάς. Δεν λέμε να τους μιμηθείτε, προφανώς και δεν είναι εύκολο.

Αναγνωρίζετε όμως, πόσο ξεχωριστοί είναι εκείνοι που κάνουν όλα αυτά και αυτό είναι σημαντικό.

6. «Έχεις δίκιο».

Κάποιες φορές, ο σύντροφος, το παιδί σας, ο γονιός σας, η κολλητή σας, ο συνάδελφος θέλουν να σας περιγράψουν το πρόβλημα τους και να μην περάσουν από… ανάκριση τύπου Γκεστάπο για να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες, ούτε να ακούσουν προτάσεις για τη λύση του, ούτε να δεχτούν τις προσφορές σας για βοήθεια, ούτε καν να σας ακούσουν να επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά «συγνώμη»! Κάποιες φορές θέλουν απλά να ξεσπάσουν, να πουν ότι έχουν να πουν για να φύγει από μέσα τους και να είναι σίγουροι ότι τους ακούτε.

Χωρίς να μιλάτε, χωρίς να τους διακόπτετε, χωρίς να αναλύετε και να προτείνετε ιδέες και λύσεις. Το μόνο που θέλουν να ακούσουν είναι αυτή η σύντομη αλλά περιεκτική φράση: «έχεις δίκιο». Πείτε την.

7. «Λατρεύω τον τόνο της φωνής σου».

Απλά ξεστομίστε την εν λόγω φράση σε όποιον από τους κοντινούς σας ανθρώπους ισχύει και δείτε την αντίδρασή του. Θα την απολαύσετε!

8. «Εσύ είσαι η κολλητή μου».

Η κολλητή σας χώρισε μετά από δέκα χρόνια σχέσης. Ωστόσο εσείς, στο διάστημα αυτό, είχατε δημιουργήσει μια δυνατή φιλική σχέση με τον σύντροφό της, αφού πολύ τακτικά περνούσατε τον ελεύθερο χρόνο σας μαζί τους. Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση; Πολύ απλά γυρίζετε στις… ρίζες σας, από εκεί δηλαδή που ξεκινήσατε, την φιλία σας με την κολλητή σας.

Στη δύσκολη αυτή φάση της ζωής της, η φίλη σας έχει ανάγκη να νιώσει ότι οι δικοί της άνθρωποι παραμένουν «δικοί της» και ότι μπορεί να επενδύσει στην συναισθηματική ασφάλεια που της προσφέρουν. Δώστε της αυτό που χρειάζεται.

9. «Με κάνεις ευτυχισμένη».

Θυμίζει λίγο happy end σε ταινία του Χόλιγουντ και ίσως για αυτό να είναι και δύσκολο να το ξεστομίσουμε. Είναι κάτι σαν το «σκουλικομυρμηγκότρυπα» με το οποίο… κολλάει η γλώσσα μας! Όταν όμως, είναι η αλήθεια μας και πηγάζει κατευθείαν από την καρδιά μας γιατί να μην το πούμε;

Μία τόση δα φράση που μπορεί να προσφέρει σε όποιον την απευθύνουμε τόση ανείπωτη χαρά. Ξεπεράστε τις όποιες αναστολές σας και εκφράστε αυτό που νιώθετε. Κάποιες φορές, αυτά που κατά τα’ άλλα θεωρούμε τετριμμένα έχουν απίστευτη αξία!

10. «Απλά δεν μπορώ να πάρω αυτή την απόφαση χωρίς εσένα».

Όλοι λατρεύουν να τους αγαπούν γι’ αυτό που είναι. Αλλά έχει ιδιαίτερη αξία αν γνωρίζεις ότι κάποιος θαυμάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι, τον τρόπο που προσεγγίζεις και αναλύεις τις καταστάσεις ώστε να καταλήγεις στην καλύτερη απόφαση.

Αυτός είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκφράσεις ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα συναισθήματα: την εμπιστοσύνη.

Σοφία Δεδεμάδη