4 βήματα για καλύτερη ζωή

4 βήματα για καλύτερη ζωή

Αντί να θυμώνετε με τον εαυτό σας για τις λάθος επιλογές που κάνετε και αντί να στενοχωριέστε που δεν μπορείτε να αποκτήσετε αυτά που θέλετε, αναρωτηθείτε αν ξέρετε τι πραγματικά θέλετε. Γιατί όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι συχνά συμβαίνει να νομίζουμε ότι θέλουμε κάτι, ενώ κατά βάθος κάτι άλλο είναι αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Πώς λοιπόν μπορούμε να ανακαλύψουμε τους κρυφούς μας πόθους και τι πρέπει να κάνουμε για να εκπληρωθούν;

Βήμα 1ο : Βρες την εσωτερική σου γαλήνη

Απομονωθείτε από τους θορύβους και τους θορυβώδεις ανθρώπους και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Η ηρεμία και η σιωπή, αποτελούν το κλειδί για να ανοίξετε την πόρτα που θα σας οδηγήσει στον αληθινό σας εαυτό, σ’ εκείνον που σας μιλάει συνεχώς ψιθυριστά δίνοντάς σας τις σωστές οδηγίες, αλλά εσείς, μέσα στον θόρυβο και τα πήγαινε-έλα, δεν μπορείτε να τον ακούσετε.

Γιατί αποφεύγουμε την απομόνωση και τη σιωπή;

Οι άνθρωποι που βίωσαν πρόσφατα πόνο ή απώλεια, ή είναι αντιμέτωποι με διλήμματα, προκειμένου να αποφύγουν τα αρνητικά συναισθήματα που αυτές οι καταστάσεις τους προκαλούν, δημιουργούν έναν φυσικό και έναν νοητικό θόρυβο, που τους βοηθάει να τα «ξεχάσουν». Η απομόνωση και η σιωπή προϋποθέτουν και τη θέληση να βιώσουμε τέτοιου είδους συναισθήματα, και βιώνοντας τα να τα ξεπεράσουμε. Σωπαίνοντας, τα νιώθουμε να αναδύονται μέσα μας, να μεγαλώνουν, να μας κατακλύζουν, όμως σιγά-σιγά παρατηρούμε ότι υποχωρούν, όπως τα κύματα που σκάνε στο βράχο και μετά υποχωρούν.

Εξασκηθείτε στη σιωπή

Απομονωθείτε σε ένα ήσυχο δωμάτιο και καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά. Αρχίστε να αναπνέετε εισπνέοντας και εκπνέοντας βαθιά. Η νεύρο-επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να αλλάξει τα εγκεφαλικά κύματα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μέσα μας μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης.

Βήμα 2ο : Μάθε τη δική σου αλήθεια

Ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής σας και πώς νιώθετε γι’ αυτές; Μήπως κρύβετε από τον εαυτό σας κάποιες πτυχές της πραγματικότητας επειδή σας κάνουν να νιώθετε άσχημα; Πόσες φορές δεν προσποιηθήκαμε ότι νιώθουμε άνετα σε μια δύσκολη περίσταση, ή δεν έχουμε παραβλέψει την άσχημη συμπεριφορά κάποιου επειδή θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι κατά βάθος καλός; Όμως η τάση μας να εθελοτυφλούμε και οι αλήθειες που έχουμε «τσιμεντώσει» για να μην τις βλέπουμε, έχουν ως αποτέλεσμα να διαιωνίζουν και να ισχυροποιούν τις αρνητικές καταστάσεις. Αντίθετα η αλήθεια μας απελευθερώνει. Από τη στιγμή που θα την αποδεχτούμε, σχεδόν σαν από θαύμα θα αρχίσουν να συμβαίνουν η μια μετά την άλλη, θετικές αλλαγές

Τι μας εμποδίζει να δούμε την αλήθεια

Ο πιο συχνός λόγος που κρύβουμε την αλήθεια από τον εαυτό μας είναι γιατί αν την αποδεχτούμε θα πρέπει να επιφέρουμε αλλαγές στη ζωή μας. Κι αυτό είναι πάντα τρομαχτικό. Όμως οι αλλαγές που βασίζονται στην αλήθεια, ακόμα και αν στην αρχή μας φοβίζουν μακροπρόθεσμα πάντα λειτουργούν θετικά στη ζωή μας. Εκφράζοντας τον θυμό ή τον φόβο που μας προκάλεσαν κάποιοι άνθρωποι ή κάποιες καταστάσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να επουλώσουμε τα τραύματα που μας προκάλεσαν.

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν θέλεις να εθελοτυφλείς

Απομονωθείτε σε ένα δωμάτιο, πάρτε μολύβι και χαρτί και συμπληρώστε τις παρακάτω φράσεις:

1. Αυτό που πραγματικά δεν θέλω να ξέρω είναι το ότι…

2. Αποφεύγω να δω το γεγονός ότι…

3. Η απόλυτη αλήθεια για την ζωή μου είναι…

4. Αυτό που αποφεύγω να σκέφτομαι είναι …

Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, ή η πικρία. Μην προσπαθήσετε να τα αποφύγετε. Βιώστε τα σιωπηλά και σιγά-σιγά θα καταλαγιάσουν.

Βήμα 3ο: Ανακάλυψε τους κρυφούς σου πόθους

Αν συχνά διακατέχεστε από μια αίσθηση στέρησης, ή ζήλειας απέναντι στην καλή τύχη των άλλων, ή από ένα αίσθημα εσωτερικού κενού που πρέπει να γεμίσει, σημαίνει ότι ήρθε η στιγμή να ανακαλύψετε τους βαθιά κρυμμένους μέσα σας πόθους. Για να το καταφέρετε σταματήστε… να σκέφτεστε! Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αναγνώριση των κρυφών μας πόθων είναι το μυαλό μας, που έχει μάθει να σκέφτεται με στενές αντιλήψεις, συνήθως παγιωμένες από την οικογένεια ή την κουλτούρα μέσα στην οποία μεγαλώσαμε. Η ψυχή μας είναι αυτή που θα μας πει τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε πραγματικά. Οι επιθυμίες του μυαλού μας κάνουν να νιώθουμε θυμό, σφίξιμο, μπέρδεμα, απληστία, κόλλημα, εξάρτηση… Κάθε τέτοιο αρνητικό συναίσθημα αποτελεί ένδειξη ότι είμαστε κολλημένοι στη λογική του μυαλού μας.

Μια χρήσιμη μέθοδος

Φτιάξτε μια λίστα με «Πράγματα που θέλετε να αποκτήσετε», και μια δεύτερη με «Πράγματα που επιθυμείτε διακαώς να αποκτήσετε».

Αν συγκρίνετε τις δυο λίστες θα διαπιστώσετε ότι στη δεύτερη έχετε καταγράψει πράγματα που δεν σκεφτήκατε να συμπεριλάβετε στην πρώτη. Ναι θέλετε ένα ακριβό αυτοκίνητο, αλλά διακαώς ποθείτε να νιώσετε ελεύθεροι, θέλετε να είστε όμορφοι όμως κυρίως έχετε ανάγκη να ερωτευτείτε… Επιθυμείτε καλό σεξ, κατά βάθος όμως έχετε ανάγκη να νιώσετε την απόλυτη οικειότητα με ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα. Όμως τα ωραία αυτοκίνητα το καλό σεξ και η ομορφιά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σας προσφέρουν το αίσθημα της ελευθερίας που ποθείτε, ούτε ότι θα σας οδηγήσουν στον μεγάλο έρωτα και την οικειότητα.

Βήμα 4ο: Πίστεψε ότι οι επιθυμίες σου θα πραγματοποιηθούν

Το να περιμένετε υπομονετικά μέχρι να εκπληρωθεί ο κρυφός σας πόθος, πιστεύοντας ότι αυτό οπωσδήποτε θα συμβεί, θεωρείται από αρχαιοτάτων χρόνων μία από τις μεγαλύτερες μαγικές δυνάμεις που διαθέτει ο άνθρωπος. Σε σας απομένει να ασκήσετε αυτή τη δύναμη. Θα εκπλαγείτε για το πώς οι επιθυμίες σας θα αρχίσουν να εκπληρώνονται η μια μετά την άλλη μέσα από απίθανες διαδρομές και συγκυρίες.

Τι είναι αυτό που σαμποτάρει την πίστη σου;

Η πεποίθηση ότι τίποτα στη ζωή δεν χαρίζεται και ότι σε γενικές γραμμές η ζωή είναι σκληρή, άδικη και δύσκολη, είναι αυτά που σαμποτάρουν την πίστη μας. Πόσες φορές αρνηθήκατε μια προσφορά επειδή φοβηθήκατε ότι κρύβει μια παγίδα, χάνοντας έτσι μια ευκαιρία; Με δυο λόγια όταν τα συμπεράσματα που βγάζουμε για το παρόν βασίζονται στις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος συχνά είναι λανθασμένα και μας εμποδίζουν να δούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται για να εκπληρώσουμε τους κρυφούς μας πόθους.

Πώς να αποκτήσεις πίστη

Αρχίστε να βλέπετε τη ζωή πιο θετικά, αρχίστε να ελπίζετε ότι αργά ή γρήγορα κάτι καλό θα σας συμβεί, και σιγά-σιγά θα δυναμώσει η πίστη σας για την εκπλήρωση των πόθων σας. Φτιάξτε επίσης μια λίστα με όλες τις επιθυμίες σας που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Μετά προσπαθήστε να θυμηθείτε για την καθεμία από αυτές ξεχωριστά τις συμπτώσεις, τις εύνοιες της τύχης, την γενναιοδωρία άλλων ανθρώπων , ή τις φαεινές ιδέες που σας βοήθησαν να την πραγματοποιήσετε. Θα διαπιστώσετε ότι η ζωή σας υπήρξε ήδη μια αλυσίδα θαυμαστών συμπτώσεων που σας οδήγησαν εκεί ακριβώς που θέλατε να φτάσετε. Πιστέψτε ότι το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.