Φτιάξτε σπιτικό ξύδι !

Φτιάξτε σπιτικό ξύδι !

Ακόμα και αν δεν είστε… θυμωμένοι για να το πιείτε, το ξίδι είναι απαραίτητο να υπάρχει σε αφθονία στο σπίτι σας καθώς αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα. Όμως, η χρησιμότητά του δεν περιορίζεται μόνο στη μαγειρική, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικό και σε διάφορες άλλες δουλειές, όπως στον καθαρισμό επιφανειών για απολύμανση.

Διαβάστε στη συνέχεια πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ξίδι, ώστε να μην «ξεμείνετε» ποτέ και φυσικά, να «κόψετε» περαιτέρω από τα έξοδα του προϋπολογισμού σας.

Ξύδι από κρασί

Μπορείτε να αξιοποιείστε τα αμφιβόλου ποιότητας κρασιά που έχουν «ξεμείνει» στο σπίτι σας ή εκείνα που έχουν ήδη «ξιδιάσει».

Υλικά

1 λίτρο κρασί (λευκό ή κόκκινο)

150 ml ζεστό νερό

μαγιά ξιδιού (είναι τα κατακάθια στο κάτω μέρος της φιάλης του ξιδιού)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο δοχείο – γυάλινο ή πλαστικό, αλλά όχι μεταλλικό – βάζετε το κρασί, προσθέτετε το ζεστό νερό και τη μαγιά ξιδιού. Σκεπάζετε το δοχείο αλλά μην το σφραγίσετε – φροντίστε να αερίζεται αρκετά και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου (18 έως 30 βαθμούς Κελσίου). Σε 2 με 3 μήνες το σπιτικό ξίδι θα είναι έτοιμο.

Αν δεν διαθέτετε μαγιά ξιδιού, τότε…

… ακολουθείτε ακριβώς την παραπάνω διαδικασία και αντικαθιστάτε τη μαγιά με μία φέτα ψωμί ή 50 γραμμάρια άβραστα ζυμαρικά. Είτε το ένα είτε το άλλο, συντελεί στη ζύμωση και στη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι.

Αρωματικό σπιτικό ξίδι

Εκτός από το κλασικό ξίδι, μπορείτε να παρασκευάσετε και την αρωματική εκδοχή του. Μπορείτε να προσθέσετε στη «συνταγή» σας, κόκκινη καυτερή πιπεριά, ροζ πιπέρι ή εστραγκόν, δάφνη, κρεμμύδι ή και σκόρδο.

Μια πιο γλυκιά εκδοχή του ξιδιού, είναι το ξίδι με ροδοπέταλα. Γεμίζετε με ροδοπέταλα ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο, στο οποίο θα ρίξετε το σπιτικό σας ξίδι. Σφραγίζετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε στον ήλιο για περίπου ένα μήνα. Θα παρατηρήσετε με τον καιρό ότι η στάθμη του ξιδιού κατεβαίνει σταδιακά γιατί μαραίνονται τα ροδοπέταλα. Γι αυτό, όταν το ανοίξετε προσθέστε επιπλέον ξίδι.

Πληροφορίες από το www.nez.gr