Εξωσωματική: Πιο ανώδυνη με νέες μεθόδους!

Εξωσωματική: Πιο ανώδυνη με νέες μεθόδους!

Στον καναπέ του σαλονιού τους, κρατώντας αγκαλιά τα δίδυμα μωρά τους, το ζεύγος Παπαϊωάννου δείχνει να έχει αφήσει όλα τα άσχημα πίσω. Τίποτα δεν έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία γι’ αυτούς, από τα δύο αγγελούδια που τους χάρισε ο Θεός, με τη βοήθεια της επιστήμης. Ταλαιπωρίες, έξοδα, αποτυχίες μοιάζουν πλέον σαν ένα κακό μακρινό όνειρο.” Αρκεί που ο στόχος πέτυχε”, λέει η μητέρα, Κατερίνα Νικάνδρου – Παπαϊωάννου:

«Η ζωή μας έχει αλλάξει, είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι, κουραζόμαστε λιγάκι αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτήν την ευτυχία. Έκανα τα παιδάκια μου με τη δεύτερη εξωσωματική, αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που τα κατάφερα με τη δεύτερη φορά. Εύχομαι όλες οι κοπέλες – γιατί μιλάω με πάρα πολλές κοπέλες που είναι σ’ αυτήν την διαδικασία – να νοιώσουν αυτό το συναίσθημα. Τα παιδιά της εξωσωματικής είναι παιδιά αγάπης, είναι παιδιά που θέλεις να τα κάνεις και τα αγαπάς με όλη σου την καρδιά»!

Δίπλα της ο σύζυγός της Δημήτρης. Κρατάει προστατευτικά στα χέρια του την κορούλα του. Της μιλάει ακατάπαυστα, στη γλώσσα των μωρών, ξεχνώντας ακόμη και τη δική μας παρουσία: «Είναι μεγάλη προσπάθεια. Πιο μεγάλη προσπάθεια από τη πλευρά της γυναίκας, γιατί τραβάει πολλά σ’ αυτή τη διαδικασία της εξωσωματικής, πολλές ενέσεις, πολλά φάρμακα και είναι λίγο οδυνηρό και για το σώμα της και ψυχολογικά».

Είναι λόγια, που μόνο όσα ζευγάρια έχουν περάσει από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να νοιώσουν.

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας κ. Βασίλειος Ταρλατζής υποστηρίζει ότι – σύμφωνα με τις έρευνες – πολλές γυναίκες μετά την 1η ή 2η προσπάθεια εξωσωματικής εγκαταλείπουν την ιδέα να αποκτήσουν παιδί, εξαιτίας της ψυχολογικής επιβάρυνσης. “Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτό της καθημερινής χορήγησης ενέσεων για την πρόκληση ωορρηξίας”, λέει . « Μελέτες έχουν δείξει, ότι ένας από τους λόγους που πολλές γυναίκες, μετά από μία ή δύο αποτυχίες εγκαταλείπουν τις προσπάθειες, είναι η κόπωση και το στρες από την καθημερινή αυτή ανάγκη να κάνουν ενέσεις με τις ορμόνες».

Η Κατερίνα θα συμφωνήσει : «Κάθε μέρα την ίδια ώρα να τρυπάς την κοιλίτσα σου γύρω-γύρω και να σκέφτεσαι ότι σε 9 μήνες μπορεί να έχεις ένα αγγελάκι στα χέρια σου. Αχ, να κάνεις τις ενέσεις, να βγάλεις «αυγουλάκια», όπως τα λέμε εμείς, να γίνει η εμβρυομεταφορά με το κατάλληλο ενδομήτριο. Ξέρεις, είναι το μεγαλύτερο άγχος σε όλη την προσπάθεια».


Αναζητώντας τρόπο να απλοποιήσουν τη διαδικασία προς όφελος των γυναικών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους τελευταίους μήνες μια νέα θεραπεία, που έχει ως στόχο να κάνει τη ζωή – κατά τη διάρκεια των προσπαθειών – πιο απλή για τις γυναίκες. Δηλαδή κατόρθωσαν να μειώσουν τον αριθμό των ενέσεων σε ποσοστό που αγγίζει το 50%.

«Πρόκειται για ένα καινούριο φάρμακο, το οποίο απλοποιεί πάρα πολύ τη θεραπεία των γυναικών στην εξωσωματική γονιμοποίηση», υποστηρίζει ο καθηγητής κ.Ταρλατζής: «Αυτό το καινούργιο φάρμακο, έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 7 ημερών ενέσεις των γυναικών, δηλαδή, με 1 ένεση, μπορούν να αντικατασταθούν 7 ημέρες συνεχών ενέσεων. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στη διάθεσή μας την ορμόνη αυτή, την FSH σε μορφή μακράς δράσεως κι έτσι , λοιπόν, η θεραπεία των γυναικών αυτών απλοποιείται πάρα πολύ. Διότι θα κάνουν μία ένεση σήμερα και τις ξαναβλέπουμε μετά από μία εβδομάδα. Κι αυτό βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι διαταράσσει πολύ λιγότερο τη ζωή τους, την εργασία τους, αλλά και τους μειώνει το στρες, ότι πρέπει να θυμούνται κάθε μέρα να πηγαίνουν να κάνουν αυτή την ένεση με το φάρμακο αυτό. Πιστεύω ότι θα το αλλάξει το τοπίο, γιατί δεν θα έχει η γυναίκα το άγχος του καθημερινού τρυπήματος! «Α, πήρα καλά το υγρό από μέσα, ανακάτεψα καλά τον διαλύτη; Ποιος θα μου κάνει την ένεση ; Πρέπει να βρω φαρμακείο ». «Πιστεύω ότι θα αποβάλλει η γυναίκα ένα μικρό κομμάτι άγχους που μπορεί να έχει»!

Ζώντας από κοντά τις δυσκολίες τις γυναίκας του, ο πατέρας των διδύμων Δημήτρης Παπαϊωάννου, δικαιούται να έχει κι αυτός άποψη: «Φεύγει μεγάλο άγχος, μεγάλη πίεση, στρες και πιστεύω ότι είναι καλύτερα με μία ένεση να ξεμπερδεύει απ’ όλη τη διαδικασία αυτή. Γιατί κάθε λίγο και λιγάκι να τρυπιέσαι, εντάξει, δεν είναι κι ότι καλύτερο»!

Στα πλεονεκτήματα της νέας αυτής θεραπείας, υποστηρίζουν οι γιατροί, συγκαταλέγεται και η μείωση του ποσοστού λάθους που κάνουν στον τρόπο χορήγησης, τόσο οι ίδιες οι γυναίκες, αλλά καμία φορά και οι νοσοκόμες, όπως λέει ο καθηγητής κ.Βασίλης Ταρλατζής:

«Είτε η γυναίκα, αλλά καμιά φορά όσο κι αν ακούγεται περίεργο και οι νοσοκόμες κάνουν λάθη στη χρησιμοποίηση των ενέσεων αυτών. Αν λοιπόν, κάνεις 7 ενέσεις, έχεις 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνεις λάθος».

Οι εβδομαδιαίες ενέσεις για την πρόκληση ωορρηξίας, αναμένεται σταδιακά, όπως λένε οι γιατροί, να αντικαταστήσουν τις μέχρι σήμερα καθημερινές θεραπείες.

Γιάννα Σουλάκη