AIDS. Δε ξέρεις από που θα σου ‘ρθει!

AIDS. Δε ξέρεις από που θα σου ‘ρθει!

Η επικαιρότητα μας τον θύμισε! Δεκάδες ιερόδουλες που πάσχουν από τον ιό HIV μόλυναν χιλιάδες άνδρες -και το καμπανάκι άρχισε και πάλι να χτυπάει στ’ αυτιά μας δυνατά! Έμοιαζε να είναι ένα ξεχασμένο θέμα αφού οι εκστρατείες ενημέρωσης χαλάρωσαν τα τελευταία χρόνια και οι Έλληνες αφέθηκαν ξανά στα χέρια της τύχης.

Η αύξηση κατά 57% στα κρούσματα του AIDS δεν συνέβη ξαφνικά στη χώρα μας. Εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία, σταδιακά και σιωπηρά. Η αύξηση είναι τραγικά ανησυχητική!


Αν το τηλέφωνο του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων χτύπησε τουλάχιστον 6 χιλιάδες φορές από άνδρες που δήλωναν ότι έκανα σεξ με τις μολυσμένες ιερόδουλες ενώ βρίσκονταν σε σοβαρή σχέση ή ήταν παντρεμένοι, καταλαβαίνουμε ότι ο κίνδυνος μπορεί να ελλοχεύει και στο ίδιο μας το σπίτι! Το 80% δεν γνώριζει -όχι μόνο το AIDS που βρίσκεται στο προσκήνιο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες- αλλά ούτε τις άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ! Η ηπατίτιδα B και C, η σύφιλη, η γονόρροια και τα χλαμύδια, παρότι ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν καν στο… λεξιλόγιο των Ελλήνων εραστών!

Η σεξουαλική μας συμπεριφορά είναι αυτή που μας εκθέτει -πρωτίστως- στη λοίμωξη και πρέπει να αλλάξει αμέσως!


Σύμφωνα με στοιχεία που λάβαμε από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, οι 3 στους 4 νέους ηλικίας 14 – 29 ετών δεν χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό, ενώ φαίνεται ότι είναι ακόμη ταμπού για τις γυναίκες όλων των ηλικιών να ζητούν από τον ερωτικό τους σύντροφό να χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.


Το the fun of lifesharing είναι πολύ ευαίσθητο στα θέματα αυτά. Ανεξάρτητα λοιπόν από τους ειδικούς και από τις καμπάνιες πληροφόρησης που δημοσιεύονται -δυστυχώς μόνο με δυσάρεστες αφορμές- το portal μας είναι εδώ για να σας ενημερώσει -αλλά και να σας θυμίσει ότι ανεύθυνη κι επικίνδυνη συμπεριφορά είναι επίσης και η ρατσιστική αντιμετώπιση των ανθρώπων που πάσχουν από τον ιό.

Δεν ξεχνάμε ποτέ!


Λίγο-πολύ, όλοι γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μεταδίδεται το AIDS. Ας τους θυμηθούμε ξανά κι ας μην τους ξεχάσουμε ποτέ πια!

O ιός HIV μεταδίδεται μέσω της ανταλλαγής συγκεκριμένων υγρών. Μεταδίδεται με το αίμα, το σπέρμα, τα προσπερματικά υγρά, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα.

Επικίνδυνη συμπεριφορά για τη μετάδοση του Aids αποτελεί πρωτίστως η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη!


Δεν κάνουμε ποτέ σεξ χωρίς προφυλάξεις. Μη ντρέπεστε να ζητήσετε από το σύντροφό σας να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό! Ντροπή είναι να μην προστατεύουμε την υγεία μας και όχι να το ζητάμε. Αν δεν υπάρχει προφυλακτικό την ώρα της επικείμενης συνεύρεσης, μην διστάσετε να του ζητήσετε να πάει στο κοντινότερο περίπτερο, φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ να προμηθευτεί. Μη σκεφτείτε τον κόπο. Είναι θέμα ζωής και θανάτου!

Επίσης, μην υποχωρήσετε σε παροτρύνσεις όπως «είναι πιο ωραία χωρίς προφυλακτικό», «έτσι θα έρθουμε πιο κοντά», «θα αισθανθείς καλύτερα» κ.τ.λ.! Είναι μύθος ότι το προφυλακτικό μειώνει την απόλαυση. Και αν εκείνος «ζει τον … μύθο» του, ας ζήσει μόνος του με αυτόν!

Προσοχή:


Η χρήση προφυλακτικού δεν αφορά μόνο τις εφήμερες σχέσεις. Αν μια σχέση εξελίσσεται σε μόνιμη, κάνουμε και οι δυο ειδικές εξετάσεις για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και προχωράμε σταδιακά στο «ελεύθερο» σεξ. Προϋπόθεση -εννοείται- είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που επιλέξαμε. Η αμοιβαία, πιστή μονογαμική σχέση ανάμεσα σε δύο υγιείς ανθρώπους είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τους κινδύνους.

# Μην αμελείτε την χρήση καινούργιου προφυλακτικού για κάθε διαφορετική επαφή.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης

Μεταδίδεται επίσης με την κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων, όπως βελόνες από σύριγγες και από τη μολυσμένη μητέρα στο νεογνό της. Προσοχή. Οι χρήστες να αποφεύγουν την κοινή χρήση συρίγγων.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας εντοπίζεται σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά (1250%) -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2011- στον κλειστό πληθυσμό των χρηστών ναρκωτικών ουσιών και τις εκδιδόμενες γυναίκες. Είναι γεγονός ότι η αύξηση των οροθετικών στις ομάδες του «περιθωρίου» σχετίζεται με την αύξηση στον γενικότερο πληθυσμό, καθώς είναι γνωστό ότι οι χρήστες ηρωίνης μοιράζονται τις ίδιες σύριγγες.

Στις 26 Μαΐου από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι, οι συνεργάτες του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας θα παρέχουν δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά τις υπηρεσίες τους, καθώς και έντυπο υλικό για εκ νέου ενημέρωση. (Για περισσότερες πληροφορίες τα τηλέφωνα είναι 210-7772100 και 210-6104590).



Γιάννα Σουλάκη