Μην σπαταλάτε περισσότερο νερό απ’ όσο χρειάζεστε. Είναι ντροπή!

Μην σπαταλάτε περισσότερο νερό απ’ όσο χρειάζεστε. Είναι ντροπή!

Η εύκολη πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό ίσως μάς έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το πολύτιμο αυτό αγαθό τελεί… εν αφθονία. Όμως,  δεν είναι έτσι . Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να το καταναλώνουμε όλοι με φειδώ.

Διαβάστε μερικούς απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε το νερό που καταναλώνετε στο σπίτι σας – θα καταφέρετε και να «κουρέψετε» περαιτέρω τα έξοδα του νοικοκυριού σας και φυσικά, να προσφέρετε το δικό σας «λιθαράκι» ενάντια στην σπατάλη των υδάτινων πόρων.

1. Κλείνετε τη βρύση όταν σαπουνίζεστε ή πλένετε τα δόντια σας

Είναι αυτονόητο, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που «ξεχνούν» τη βρύση ανοιχτή καθώς πλένουν το σώμα, τα μαλλιά ή τα δόντια τους. Σίγουρα θα θυμηθείτε την επόμενη φορά να την κλείσετε αν σκεφτείτε το εξής δεδομένο: μια τρεχούμενη βρύση καταναλώνει 15 λίτρα νερού κάθε λεπτό.

2. Συντομέψτε την παραμονή σας στο ντους

Κάνοντας το μπάνιο σας, καταναλώνετε 18 με 25 λίτρα νερού ανά λεπτό. Μείνετε ένα ή δύο λεπτά λιγότερο στο ντους και κάντε… τους υπολογισμούς σας.

3. «Μουλιάστε» τα άπλυτα πιάτα και κατσαρολικά

Αν συνηθίσετε να «μουλιάζετε» τα άπλυτα σκεύη της κουζίνας σας, θα επιτύχετε δύο οφέλη: το καθάρισμά τους θα γίνει ευκολότερο, οπότε εξοικονομείτε χρόνο και θα καταναλώσετε λιγότερο νερό, άρα λιγότερα έξοδα.

4. Εκμεταλλευτείτε το χρησιμοποιημένο νερό

Το ότι δεν είναι πλέον πόσιμο, δεν σημαίνει ότι είναι και… άχρηστο. Προσπαθήστε να συγκεντρώνετε το νερό που «τρέχει» καθώς πλένετε τα λαχανικά σας, προκειμένου για παράδειγμα να ποτίσετε τα φυτά στις γλάστρες σας.

5. «Επενδύστε» σε ένα καζανάκι χαμηλής κατανάλωσης νερού

Το 1/3 περίπου της κατανάλωσης νερού σε ένα σπίτι γίνεται από το καζανάκι. Γι αυτό, προτιμήστε να αλλάξετε το παλιό σας καζανάκι – πολύ σύντομα θα έχετε κάνει «απόσβεση» του κόστους του – και επιλέξτε ένα σύγχρονο που έχει δυο κομβία παροχής νερού, ανάλογα με την ποσότητα που χρειάζεστε να απελευθερώσετε.

Αν φυσικά δεν έχετε τη δυνατότητα για μια καινούρια αγορά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα γεμάτο μπουκάλι στη δεξαμενή νερού ώστε να μειώσετε τον αντλούμενο όγκο του.

Πληροφορίες από τον ιστότοπο watersave του Δικτύου Μεσόγειος SOS και το www.nez.gr