Πώς να αποξηράνετε τα μυρωδικά σας

Πώς να αποξηράνετε τα μυρωδικά σας

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο λιγότερο «αντέχουν» -μεταξύ άλλων και- τα μυρωδικά που προορίζετε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Γι αυτό, προκειμένου να μην αναγκάζεστε να πετάτε ολόκληρα ματσάκια στα σκουπίδια, είναι προτιμότερο να τα αποξηραίνετε ώστε να τα έχετε στη διάθεσή σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η αποξήρανση είναι η καλύτερη λύση και για τα μυρωδικά που παράγετε στην οικιακή σας καλλιέργεια -δεν θέλετε ο κόπος να πηγαίνει χαμένος εξαιτίας της ζέστης!

Διαβάστε λοιπόν, στη συνέχεια, 3 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποξηραίνετε τα μυρωδικά σας, γλιτώνοντας έτσι και χρόνο και χρήμα.

1ος τρόπος – «παραδοσιακή» αποξήρανση

Πλύνετε τα μυρωδικά σας και απλώστε τα σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν. Τα δένετε ύστερα από τα κλωνάρια τους και τα κρεμάτε σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος εωσότου ξεραθούν -χρειάζονται 2 με 3 εβδομάδες. Σε περίπτωση που τα μυρωδικά σας δεν έχουν μίσχο, μπορείτε να τα τοποθετήσετε μέσα σε ένα τούλι και να τα κρεμάσετε με ένα σπαγκάκι.

2ος τρόπος – αποξήρανση στον φούρνο

Αφού έχετε πλύνει τα μυρωδικά σας και έχουν στεγνώσει, τα απλώνετε σε ένα μεγάλο ταψί το οποίο τοποθετείτε μέσα στον φούρνο. Στη συνέχεια, τον ανάβετε στους 80 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, αφήνοντας την πόρτα του μισάνοιχτη ώστε να φεύγει η υγρασία. Σε τρεις ώρες, τα μυρωδικά σας θα έχουν αποξηρανθεί και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα αν τα φύλλα των μυρωδικών και τα κοτσάνια σπάνε, χωρίς να λυγίζουν.

3ος τρόπος – αποξήρανση στα μικροκύματα

Με τη βοήθεια της… τεχνολογίας, μπορείτε να αποξηράνετε τα μυρωδικά σας μέσα σε 3 λεπτά! Πλύνετέ τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Μετά, τυλίξτε τα σε απορροφητικό χαρτί και βάλτε τα μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, στην υψηλή ένταση για 3 λεπτά. Ανά μισό λεπτό όμως, χρειάζεται να σταματάτε τη διαδικασία και να γυρίζετε το χαρτί με τα μυρωδικά ώστε να «ψηθούν» από όλες τις πλευρές.

Πληροφορίες από το www.nez.gr και www.pickyourown.org