Βρες θεραπεία για το άγχος σου

Βρες θεραπεία για το άγχος σου

Έχει ειπωθεί και γραφτεί εκατομμύρια φορές: Το συνεχές άγχος και στρες αποτελεί τροχοπέδη σε οτιδήποτε θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε.

Για να προχωρήσουμε λοιπόν μπροστά, για να ξεκαθαρίσουμε δηλαδή τα «θέλω» μας, για να βάλουμε τους στόχους μας και για να καταστρώσουμε τη στρατηγική με την οποία θα τους πετύχουμε, χρειάζεται πρώτα να θεραπευτούμε από το άγχος μας.

Το πώς δεν είναι ίδιο για τον καθένα. Χρειάζεται μια θεραπεία κομμένη και ραμμένη στη προσωπικότητα του καθενός.

Για να ανακαλύψετε ποια ταιριάζει σε σας, τι πρέπει δηλαδή να κάνετε για να καταλαγιάσετε το στρες σας, για να κινητοποιηθείτε και να τραβήξετε ξανά προς τη δόξα, απλώς απαντήστε στις ερωτήσεις του παρακάτω τεστ.

1. Ποιες σκέψεις περνάνε συνήθως από το μυαλό σας πριν πέσετε για ύπνο;


Α. Όλα τα προβλήματα που σας αγχώνουν και σας στενοχωρούν σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας.

Β. Αναζητάτε επιχειρήματα και αναθεωρείτε απόψεις ώσπου να νιώσετε ότι βρήκατε την άκρη του νήματος για να διευθετήσετε τις καταστάσεις έτσι ώστε να βγείτε νικητές.

Γ. Η στενοχώρια ότι πικράνατε ή θυμώσατε κάποιον, ακόμα και αν αυτός είναι ένας άνθρωπος τον οποίο αντιπαθείτε.

Δ. Διώχνετε όλες τις άσχημες σκέψεις από το μυαλό σας διαβάζοντας ένα βιβλίο που έχετε πάντα στο κομοδίνο σας.

Ε. Σπάνια προλαβαίνετε να σκεφθείτε και να προγραμματίσετε την επόμενη μέρα σας, γιατί σας παίρνει σχεδόν αμέσως ο ύπνος.

2. Τι σας είναι πιο εύκολο να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας, ένα διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής ή ένα πρόγραμμα φίτνες;


Α. Και τα δυο είναι θέματα που προσέχετε και με ευκολία εφαρμόζετε.

Β. Τα σπορ και το πρόγραμμα του γυμναστηρίου αποτελούν για σας την καλύτερη εκτόνωση, καθώς νιώθετε την ανάγκη να απελευθερώσετε την ενέργεια σας, αλλά δεν τα πάτε καθόλου καλά με την υγιεινή διατροφή.

Γ. Είστε ανοιχτοί σε κάθε τι καινούριο σχετικά με τους δυο αυτούς τομείς.

Δ. Εδώ και μήνες υπόσχεστε καθημερινά στον εαυτό σας ότι θα πάτε στο γυμναστήριο και κάθε Δευτέρα ανακοινώνετε ένα νέο διατροφολογικό πρόγραμμα.

Ε. Υιοθετείτε με ενθουσιασμό τις νέες τάσεις στη διατροφή και το φίτνες, αλλά μετά από μια-δυο εβδομάδες χάνετε το ενδιαφέρον σας γι’ αυτές.

3. Πως σας αρέσει να είναι ο χώρος στον οποίο ζείτε και εργάζεστε;


Α. Απόλυτα καθαρός και τακτοποιημένος.

Β. Με πολλή βαβούρα και κόσμο.

Γ. Γεμάτος με ανθρώπους-φίλους ή συνεργάτες.

Δ. Διαφορετικός από αυτόν που έχετε και γι’ αυτό η σκέψη της μετακόμισης και της αλλαγής δουλειάς, σας διακατέχει συνεχώς, χωρίς όμως να την έχετε βάλει ακόμα σε εφαρμογή.

Ε. Ακατάστατος και χαώδης..

4. Πως σας περιγράφουν συνήθως οι δικοί σας άνθρωποι;


Α. Ως αγχώδη, σκληρά εργαζόμενο, ανήσυχο άνθρωπο που δεν διαθέτει πολύ χρόνο για τους δικούς του.

Β. Ως έντιμο και καλό άνθρωπο που όμως έχει συνεχώς λυμένο το ζωνάρι του για καυγά.

Γ. Ως βράχο στον οποίο οι άλλοι βασίζονται και προστρέχουν για βοήθεια.

Δ. Ως διασκεδαστικό και επικοινωνιακό άτομο που όμως δυσκολεύεται να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Ε. Ως ζεστό και ευχάριστο άνθρωπο, αλλά πολύ ξεχασιάρη και ανοργάνωτο.

5. Σε σχέση με τη δουλειά σας είστε:


Α. Ένας ανεξάρτητος άνθρωπος που του αρέσει να είναι ο αρχηγός.

Β. Ένας ανταγωνιστικός άνθρωπος που θεωρεί ότι το κέρδος είναι το παν και τον συναρπάζει να κατατροπώνει τους ανταγωνιστές του.

Γ. Ένας ομαδικός παίκτης που πάνω απ’ όλα βάζει τους συνεργάτες του.

Δ. Ένας οπαδός της θεωρίας, ένας άνθρωπος που παίζει στα δάχτυλα την τέχνη της πειθούς, αλλά δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα εφαρμοστεί η θεωρία στη πράξη.

Ε. Ένας άνθρωπος που ασχολείται ταυτόχρονα με πολλά διαφορετικά πράγματα και σπάνια εστιάζει την προσοχή του μόνο σε ένα.

6. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στο χρήμα;


Α. Αν και ξέρετε που μπορεί να σας οδηγήσει η σπατάλη του χρήματος, καθώς και τα οικονομικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορείτε να κινηθείτε, το να ξοδεύετε είναι για σας must.

Β. Αν και παρασύρεστε πότε-πότε σε σπατάλες, καταφέρνετε να κινείστε μέσα στα όρια του προυπολογισμού σας.

Γ. Είστε τόσο γενναιόδωροι που οι άλλοι μπορούν εύκολα να σας εκμεταλλευτούν.

Δ. Είστε μόνιμα καταχρεωμένοι αλλά θεωρητικά σχεδιάζετε και επανασχεδιάζετε τον προυπολογισμό σας.

Ε. Ακόμα και με άδεια τσέπη, προκειμένου να περάσετε καλά προτιμάτε να ξοδέψετε το τελευταίο σας ευρώ παρά να κάνετε οικονομία.

7. Πως αντιδράτε συνήθως σε μια κρίσιμη κατάσταση;


Α. Όσο ταραγμένοι και αν είστε βρίσκετε τον τρόπο να αναλάβετε δράση και να λειτουργήσετε ψύχραιμα.

Β. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα και ξέσπασμα της ταραχής σας καταφέρνετε να λειτουργήσετε εποικοδομητικά προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Γ. Το πρώτο σας μέλημα είναι να διασφαλίσετε ότι οι άλλοι είναι καλά.

Δ. Προσπαθείτε να θυμηθείτε τι έχετε διαβάσει και τι οδηγίες σας έχουν δώσει για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσιμης κατάστασης και τα εφαρμόζετε.

Ε. Τα χάνετε και κάνετε σπασμωδικές κινήσεις.

8. Πώς αντιδράτε όταν κάποιος ζητάει τη βοήθειά σας;


Α. Βρίσκετε πάντα χρόνο να ασχοληθείτε μαζί του, όσο φορτωμένο και αν είναι το πρόγραμμά σας.

Β. Αν και αρχικά βλαστημάτε από μέσα σας και γκρινιάζετε απ΄ έξω σας σχετικά με το θέμα, τελικά αποφασίζετε να δείτε τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Γ. Σας είναι δύσκολο να πείτε «όχι» σε κάποιον, ακόμα και όταν πιστεύετε πως δεν αξίζει τη βοήθεια σας.

Δ. Είστε πρόθυμοι να του την προσφέρετε αλλά στο δρόμο συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε.

Ε. Προσπαθείτε να βοηθήσετε αλλά στο δρόμο ξεχνάτε ποιες ήταν οι προθέσεις σας.

9. Πως συμπεριφέρεστε σε τηλεφωνήματα με αγνώστους;


Α. Προσπαθείτε να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε γρήγορα και χωρίς πολλά -πολλά.

Β. Αν και δεν το θέλετε, συνήθως μιλάτε απότομα και σχεδόν με αγένεια.

Γ. Φλυαρείτε γύρω από το θέμα αλλά δεν σας αρέσει να έρχεστε σε αντιπαράθεση μαζί τους.

Δ. Δεν σας πειράζει η κουβεντούλα αλλά αποφεύγετε να καταλήξετε σε συμπεράσματα και αποφάσεις.

Ε. Φλυαρείτε ακατάσχετα χωρίς να μπαίνετε στις πρακτικές λεπτομέρειες του θέματος.

Ποια θεραπεία για ποιον;

Οι τελειομανείς


Αν στις περισσότερες ερωτήσεις δώσατε την απάντηση Α ανήκετε στη κατηγορία εκείνων που επειδή το πρόγραμμα της επόμενης μέρας τους είναι πολύ φορτωμένο, σηκώνονται μέσα στη νύχτα και μαγειρεύουν ή στρώνουν το τραπέζι για να είναι έτοιμο. Διακατέχεστε συνεχώς από το φόβο ότι αν εσείς δεν φροντίσετε τα πάντα, ο κόσμος σας θα μεταμορφωθεί σε χάος. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι δεν μπορείτε να καλμάρετε από το στρες, ότι νιώθετε μόνοι και αβοήθητοι, καθώς και ότι ποτέ δεν είστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό σας, όσα και αν έχετε κάνει, αφού πάντα υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να γίνει.

Η λύση


Αυτό που σας χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε, αλλά και να καταλάβετε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να λειτουργεί και χωρίς τον δικό σας έλεγχο. Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής και άλλες τεχνικές χαλάρωσης θα σας βοηθήσουν να καταλαγιάσετε μεγάλο μέρος του άγχους και του στρες σας, ενώ ένα σεμινάριο νευρογλωσσικού προγραμματισμού θα σας βοηθούσε να δείτε τα πράγματα μέσα από τις σωστές τους διαστάσεις και τη σωστή προοπτική τους και να βάλετε τις προτεραιότητες σας.

Οι επιθετικοί


Αν στις περισσότερες ερωτήσεις δώσατε την απάντηση Β ανήκετε στη κατηγορία εκείνων που τα βάζουν με τους πάντες και τα πάντα. Όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζετε την αιτία του θυμού σας, δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό που κατά βάθος σας τρώει τα σωθικά. Αν δεν θέλετε να καταλήξετε να …ρίχνετε μπουνιές σε αγνώστους που δεν σας φταίνε σε τίποτα ή να τραυματιστείτε σοβαρά ρίχνοντας μπουνιές στους τοίχους, βρείτε τρόπους να εκτονώσετε αυτόν τον θυμό και να χαλαρώσετε.

Η λύση


Το τζόγκινγκ, το τρέξιμο στο διάδρομο του γυμναστηρίου, το κολύμπι ή ένας σάκος του μποξ, θα σας βοηθήσει να εξορκίσετε σε μεγάλο βαθμό τους δαίμονές σας, αλλά αυτό που πραγματικά θα σας λύσει το πρόβλημα είναι η εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης του θυμού σας. Σερφάρετε στο ιντερνετ ή επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο για να σας υποδείξει μερικές από αυτές τις τεχνικές. Μην ξεχνάτε επίσης την επαφή με τη φύση. Το περπάτημα σε δάση και λιβάδια είναι ένας από τους πιο απλούς και σίγουρους τρόπους για να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε πως σ αυτή τη ζωή δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη γαλήνη.

Οι στοργικοί


Αν στις περισσότερες ερωτήσεις δώσατε την απάντηση Γ ανήκετε στη κατηγορία εκείνων που γίνονται χαλί για να τους πατήσουν οι άλλοι. Γι αυτό άλλωστε όλοι σας θεωρούν υπέροχο πλάσμα. Μια παράκληση κι ένα γλυκό χαμόγελο είναι αρκετά για να σας κάνουν σκλάβους των άλλων. Αυτό δεν σημαίνει πως περιστοιχίζεστε μόνο από ανθρώπους που θέλουν να σας εκμεταλλευτούν. Σημαίνει απλώς ότι ενδίδετε πολύ εύκολα στις επιθυμίες των άλλων. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξετε πάρα πολύ.

Η λύση


Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα άτομα σαν κι εσάς δεν αποδέχονται τον εαυτό τους, δεν του έχουν ιδιαίτερη εκτίμηση, ή και καμία. Γι’ αυτό προσπαθούν συνεχώς να κερδίζουν τη συμπάθεια και την αποδοχή των άλλων, κάνοντας τους τα χατίρια. Είναι λοιπόν σημαντικό να ανακαλύψετε την αξία σας και τα ιδιαίτερα ταλέντα σας. Μάθετε να διεκδικείτε και να περιφρουρείτε τα δικαιώματα σας. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι γενικά εκτιμούν εκείνους που το κάνουν, και υποχωρούν στη θέληση τους. Η μουσικοθεραπεία και η χοροθεραπεία είναι δυο από τις καλύτερες μεθόδους αυτό-ανακάλυψης και αυτό-προσδιορισμού.

Οι θεωρητικοί


Αν στις περισσότερες ερωτήσεις δώσατε την απάντηση Δ ανήκετε στη κατηγορία εκείνων που άλλα λένε και άλλα κάνουν. Στη θεωρία όλα σας φαίνονται ωραία και εφικτά. Σας συναρπάζει να κρέμονται οι άλλοι από τα χείλη σας όταν διατυπώνετε τις ωραίες σας ιδέες. Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που μπορέσατε εσείς ή κάποιος άλλος να εφαρμόσετε έστω και μία από αυτές; Αναρωτηθείτε: Φοβάστε να αναλάβετε δράση, ή μήπως είστε τεμπέληδες και γι’ αυτό δε βάζετε ποτέ ρεαλιστικούς στόχους;

Η λύση


Αν και ο θεσμός του προσωπικού προπονητή δεν είναι διαδεδομένος στη χώρα μας, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος δικός σας που θα μπορούσε να σας αναλάβει και να σας προπονήσει στη «πραγματική» ζωή, κάποιος που μπορεί να σας δείξει ότι για να μετατρέψετε τη γειτονιά σας σε παράδεισο πράσινου, πρέπει να αρχίσετε φυτεύοντας τις δικές σας γλάστρες, τις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού σας, τους θάμνους του κήπου σας. Η κηπουρική, η μαγειρική, η χειροτεχνία, είναι ασχολίες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι. Θα σας βοηθήσουν επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι οι μικρές πράξεις είναι εξίσου ωραίες με τις μεγάλες ιδέες .

Οι «σκόρπιοι»


Αν στις περισσότερες ερωτήσεις δώσατε την απάντηση Ε ανήκετε στη κατηγορία του πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη. Ασχολείστε με τα πάντα, το μυαλό σας τρέχει από το ένα στο άλλο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και συνήθως δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε και πού να τελειώσετε. Είστε τόσο πολυσχιδείς που ξεκινάτε να κάνετε κάτι αλλά πριν το ολοκληρώσετε έχετε ξεχάσει τι ήταν αυτό που ξεκινήσατε να κάνετε, γιατί εντωμεταξύ έχετε αρχίσει να ασχολείστε με κάτι άλλο.

Η λύση


Έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα μπλοκάκι στο οποίο θα καταγράφετε όλα όσα πρέπει να κάνετε την κάθε μέρα. Κάθε φορά που μια καινούρια σκέψη τρυπώνει στο μυαλό σας, ή σας έρχεται να παρατήσετε αυτό που κάνετε και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο, ανοίγετε το μπλοκάκι σας και τσεκάρετε αν υπάρχει στη λίστα σας. Αν όχι εστιάστε ξανά την προσοχή σας σ’ αυτό που ήδη έχετε αρχίσει. Οι ασκήσεις διαλογισμού είναι χρήσιμες στη περίπτωσή σας καθώς θα σας βοηθήσουν να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή με την πραγματικότητα.