Από τον χωρισμό στην ανάπτυξη

Από τον χωρισμό στην ανάπτυξη

Οι περισσότερες ιστορίες αγάπης κάποια στιγμή τελειώνουν, επειδή τα άτομα αλλάζουν και μαζί με αυτά και η σχέση που τα ενώνει. Αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε δεν είναι το τέλος αλλά ο χωρισμός γιατί αναδύει μέσα μας το μεγαλύτερο παιδικό μας φόβο: αυτόν της εγκατάλειψης.

Όμως το παιδί για να αναπτυχθεί, πρέπει να χωρίσει από τους γονείς. Ο χωρισμός αυτός φέρνει αυτονομία και ανάπτυξη. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Η εγκατάλειψη είναι μια εκ βάθρων αλλαγή, που μας ωθεί να ανακαλύψουμε άγνωστες πλευρές της προσωπικότητας μας. Μέσα από αυτή την διαδικασία ωριμάζουμε και βρίσκουμε τον τρόπο να κυριαρχήσουμε στο μυαλό και στη ζωή μας.

1. Γιατί; Τι συνέβη ακριβώς; Τι πήγε στραβά; Τι ήταν λάθος τελικά; Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι σας έκανε να επιλέξετε αυτόν το σύντροφο αρχικά και πού διαψευστήκατε. Θυμηθείτε τις κακές στιγμές που μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσατε και ίσως τώρα συνειδητοποιήσετε ότι ήταν ενδείξεις για τον επερχόμενο χωρισμό. Ο μόνος τρόπος για να μην κάνετε τα ίδια λάθη, είναι να τα εντοπίσετε και να τα κατανοήσετε.

2. Γράψτε… ένα γράμμα στον εαυτό σας, που δεν θα το στείλετε ποτέ. Εκφράστε τα συναισθήματα και τις προσδοκίες που είχατε επενδύσει στη σχέση σας. Εντοπίστε τις αιτίες που δεν θα επέτρεπαν στη σχέση να λειτουργήσει έτσι κι αλλιώς σε καμιά περίπτωση. Το πιο πιθανό είναι να ανακαλύψετε ότι ο χωρισμός ήταν δίκαιος, γιατί δεν υπήρχε πια ικανοποιητική επικοινωνία, ούτε κοινά σχέδια για το μέλλον και ότι αν δεν προλάβαινε να σας χωρίσει, σύντομα θα το κάνατε εσείς. Διότι απλά, είχε πάψει πλέον να είναι ο σωστός σύντροφος για τη ζωή που επιθυμούσατε.

3. Μιλήστε… είναι θεραπευτικό. Όμως, μέχρι ενός σημείου. Έρχεται κάποια στιγμή που η αναφορά και η συζήτηση γύρω από το ίδιο θέμα μόνο σας βλάπτουν. Η αλήθεια είναι, ότι κάθε τι που απασχολεί το μυαλό μας διαρκώς και έντονα, διογκώνεται και μας καταβάλει. Βάλτε λοιπόν ένα στοίχημα με τον εαυτό σας να μην ξαναμιλήσετε για τον χωρισμό και κάντε ότι περνάει από το χέρι σας να το κερδίσετε.

4. Διώξτε … τις κακές σκέψεις που οδηγούν σε ενοχές. Η νηφαλιότητα σ’ αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη. Ακόμη καλύτερα, εάν μπορέσετε να αποστασιοποιηθείτε και να παρατηρήσετε την προσωπική σας ιστορία «απ΄ έξω». Ίσως έτσι, βρείτε πιο εύκολα τους λόγους που φτάσατε στο τέλος.

5. Ταξιδέψτε! Οι Αμερικανοί λένε «Give me a break» και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε για τον εαυτό σας. Δώστε του ένα διάλειμμα από όλη αυτή τη δυστυχία και τον πόνο και σχεδιάστε μια μικρή απόδραση. Πάρτε μια ανάσα ξεγνοιασιάς και προσπαθήστε να διασκεδάσετε λίγο. Θα δείτε τα πράγματα, με άλλο μάτι.

6. Εκμεταλλευτείτε τις μοναχικές ώρες και το χρόνο που έχετε με τον εαυτό σας για να συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές σας ανάγκες και να επαναπροσδιορίσετε την ταυτότητα σας που θα αναγράφει πλέον αποκλειστικά τα δικά σας «θέλω» και «μπορώ»!