«Ξεμπλόκαρε» το μυαλό σου τώρα!

«Ξεμπλόκαρε» το μυαλό σου τώρα!

Πόσες φορές σου έχει τύχει να «κολλήσει» το μυαλό σου και να μην μπορείς με τίποτα να θυμηθείς αυτό που πήγαινες να πεις; Ή πόσες άλλες έχεις γεμίσει τον λόγο σου με σαρδάμ στην προσπάθειά σου να ξεπεράσεις το άγχος σου και να αρθρώσεις μία πρόταση;

Αυτό σου συμβαίνει γιατί το στρες «μπλοκάρει» τη λειτουργία του εγκεφάλου, εμποδίζοντας σε να σκεφτείς καθαρά και να βάλεις σε τάξη τις πληροφορίες που δέχεσαι και εκείνες που προσπαθείς να αποστείλεις. Διάβασε λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις τη στιγμή που νιώθεις ότι το μυαλό σου έχει «παγώσει» για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε διάφορες καταστάσεις.

«Σκηνοθέτησε» τη στάση του σώματος


Όταν αγχωνόμαστε, το σώμα μας έχει την τάση να «μαζεύεται» -σταυρώνουμε τα χέρια μας, οπισθοχωρούμε και ρίχνουμε το βλέμμα μας. Προκειμένου να καταστείλεις το άγχος σου, δεν έχεις παρά να «ξεγελάσεις» τον μηχανισμό του σώματός σου, υιοθετώντας μια στάση γεμάτη αυτοπεποίθηση. Στάσου σε ευθεία θέση, κοίταξε τον συνομιλητή σου στα μάτια, χαμογέλασε και προσπάθησε να συνεχίσεις την κουβέντα από «νέα οπτική».

Συγκέντρωσε το μυαλό σου σε ένα στόχο


Ένας παίκτης τένις, πριν «σερβίρει» την μπάλα στον αντίπαλό του, τη χτυπάει στο έδαφος, χωρίς αυτή η κίνηση να έχει σχέση με το σερβίς που ετοιμάζεται να κάνει. Σχετίζεται όμως με τη συγκέντρωσή του, σαν να δίνει «σήμα» στον εγκέφαλό του ότι χρειάζεται να εστιάσει. Έτσι κι εσύ, όταν νιώθεις ότι το άγχος σε ξεπερνά, σκέψου μια κίνηση που κάνεις όταν προσπαθείς να συγκεντρωθείς. Μπορεί να είναι ένα «τίναγμα» του κεφαλιού σου, ή ένα στιγμιαίο παλαμάκι. Οτιδήποτε σε βοηθάει να «μαζέψεις» το μυαλό σου, επανάλαβέ το τη στιγμή που νιώθεις στρες.


Μπες εγκαίρως στην κουβέντα


Αν αισθάνεσαι άβολα ανάμεσα σε κόσμο και νιώθεις τη γλώσσα σου να δένεται «κόμπος», το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στον «χορό» της κουβέντας που εξελίσσεται νωρίς. Όσο αφήνεις τον χρόνο να περνάει, μέχρι να έρθει η «κατάλληλη στιγμή», τόσο περισσότερο αγχώνεσαι και «μπλοκάρεις».

Πάρε τον χρόνο σου στις απαντήσεις


Το να επαναλάβεις τα λόγια του συνομιλητή σου με άλλες λέξεις, είναι ο τρόπος που μπορεί να σου δώσει το χρόνο που χρειάζεσαι για να σκεφτείς την καλύτερη δυνατή απάντηση. Ιδιαίτερα δε, σε στιγμές έντονου άγχους, αυτή η τακτική είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα.

Μη διστάσεις να αυτοσαρκαστείς


Αν συζητάς με κάποιον και ξαφνικά δεν σου έρχεται στο νου αυτό που ήθελες να του πεις, δεν είναι κακό να χαμογελάσεις και να παραδεχτείς με χιούμορ ότι «κόλλησε» το μυαλό σου. Σίγουρα έχει συμβεί και σε εκείνον και δεν θα σε παρεξηγήσει. Εκμεταλλεύσου όμως τον χρόνο που κερδίζεις με τη μικρή «παύση» για να θυμηθείς αυτό που ήθελες εξ αρχής να διατυπώσεις, επαναλαμβάνοντας από μέσα σου την τελευταία σου φράση.

Μαρία Κόλλια


ΠΗΓΗ: www.oprah.com