Από το «εμείς» στο «εγώ»

Από το «εμείς» στο «εγώ»

Στο δρόμο προς την προσωπική μας ανάπτυξη μετά από ένα χωρισμό, τα στάδια της συναισθηματικής απεξάρτησης από τον προηγούμενο βίο μας, φαντάζουν δύσκολα, όμως πιστέψτε μας, είναι απόλυτα βατά. Όταν τελικά τα διαβείτε θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το διάστημα ήταν απλά ο προθάλαμος μιας νέας αρχής.

Όταν το «εμείς» δίνει την θέση του στο «εγώ» αυτό δεν είναι ένδειξη μοναξιάς όπως μπορεί να σας φανεί με μια πρώτη, επιπόλαιη ματιά. Είναι απλά το πρώτο σημάδι της αυτονομίας και της νέας σας ταυτότητας. Πως θα τα καταφέρετε;

1. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πως ήσαστε πριν μπει στη ζωή σας. Συγκεντρωθείτε σε μια εικόνα έντονης ευτυχίας χωρίς αυτόν. Σιγά – σιγά θα καταφέρετε να εστιάσετε σε ότι σας κάνει καλό και θα μάθετε να το διακρίνετε από αυτά που σας κάνουν να υποφέρετε.

2. Ακόμη κι αν η εικόνα του αυτόνομου εαυτού σας φαντάζει πολύ ουτοπική και μακρινή, είναι σημαντικό να σκέφτεστε σε πρώτο πρόσωπο, μεταφέροντας επάνω σας το κέντρο της ζωής σας.

3. Όταν ο πόνος είναι έντονος, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε: «ό,τι κι αν γίνει θα περάσει». Το πότε, δεν έχει σημασία γι’ αυτό μην κολλάτε εκεί. Πιο σημαντική είναι η βεβαιότητα ότι θα γίνει. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, όμως λειτουργεί. Όπως λειτουργεί στον εξουθενωμένο ναυαγό η αχνή εικόνα της όχθης από μακριά, δίνοντας του κουράγιο να συνεχίσει να κολυμπά!

Σκεφτείτε


1. τα πλεονεκτήματα του χωρισμού. Ίσως τώρα μπορείτε να αγοράσετε ένα ζευγάρι παπούτσια χωρίς να ζητήσετε τη γνώμη κανενός ή να πάτε ένα ταξίδι όποτε μπορείτε εσείς και όχι κάποιος άλλος ή τουλάχιστον να ελέγχετε το δικό σας αύριο.

2. τρόπους για να τον καταπολεμήσετε. Όπως είπε ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ «η καλύτερη εκδίκηση είναι η καλοπέραση»! Σε αντίθεση λοιπόν, με την εκδίκηση που δεν είναι καθόλου σπουδαίος ή βοηθητικός στόχος, το να περνάτε καλά είναι ό,τι καλύτερο, γι’ αυτό βρείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

3. τι καλό σας συμβαίνει σήμερα. Το να ζείτε το σήμερα και να απολαμβάνετε όλα τα μικρά και θετικά που συμβαίνουν καθημερινά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή σας συνεχίζει να είναι γεμάτη και στην ουσία ποτέ δεν είμαστε μόνοι παρά μόνο όταν το επιθυμούμε πραγματικά!