9 τρόποι για να φτιάξετε αυγά…

9 τρόποι για να φτιάξετε αυγά…

Πρώτα απ’ όλα, εάν δεν είμαστε σίγουρες για το πόσο φρέσκα είναι τα αβγά στο ψυγείο μας, γεμίζουμε ένα ποτήρι νερό και βάζουμε το… ύποπτο αβγό μέσα. Εάν πάει στον πάτο, το αβγό είναι φρέσκο. Εάν φτάσει στη μέση, πρέπει γρήγορα να καταναλωθεί. Εάν επιπλεύσει σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο και το πετάμε!.

1ος Τρόπος, αυγά βραστά


Βάζουμε τα αβγά σε μια κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Τόσα, όσα χωράνε σε ένα επίπεδο.

Ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα κρύο νερό της βρύσης μέχρι να φτάσει 5 εκατοστά πάνω από τα αβγά. Λίγο αλατάκι και τα βάζουμε στη φωτιά. Αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση το νερό τη χαμηλώνουμε στο ελάχιστο.

Από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο.

Μελάτα αβγά 3-4 λεπτά.

Μέτρια 7 λεπτά.

Σφιχτά 10 λεπτά.

Μόλις τα βγάλουμε τα βυθίζουμε σε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους και να μείνουν έτσι, όπως επιθυμούμε.

Για να τα καθαρίσουμε τα χτυπάμε μαλακά στον πάγκο της κουζίνας γύρω-γύρω και ξεφλουδίζουμε τσόφλι και μεμβράνη, με τους αντίχειρές μας.

2ος Τρόπος, αβγά γεμιστά


10 αβγά

7 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι

? κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδα

2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

? κουταλάκι του γλυκού κάρυ

Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βράζουμε τα αβγά σφιχτά. Όταν κρυώσουν τα κόβουμε οριζοντίως στα δυο φροντίζοντας τα 2 κομμάτια να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Κόβουμε με το μαχαιράκι μας μια φετούλα από τη μύτη του αβγού για να δημιουργήσουμε βάση.

2. Αδειάζουμε τους κρόκους στο μλεντεράκι, προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε.

3. Με ένα κουταλάκι, ή με ένα κορνέ για να είναι πιο εμφανίσιμα γεμίζουμε τα ασπράδια των αβγών και τα σερβίρουμε αμέσως, ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Διατηρούνται στο ψυγείο πάνω από 2 ημέρες.

3ος Τρόπος, αβγά ποσέ


8 αβγά

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι για κάθε λίτρο νερού

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Πως γίνεται το ποσέ.

1. Χρησιμοποιούμε ένα βαθύ τηγάνι, ή μια κατσαρόλα Βάζουμε 1.5λίτρο νερό με 1 ½ κουταλάκι ξύδι και το βάζουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

2. Βάζουμε σε μια δεύτερη κατσαρόλα αλατισμένο νερό να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

3. Μόλις ζεσταθεί αρκετά το νερό της πρώτης κατσαρόλας με το ξύδι, σπάμε ένα αβγό με προσοχή για να μη μας σπάσει ο κρόκος, σε ένα πιατάκι. Γυρίζουμε το πιατάκι για να γλιστρήσει το αβγό μέσα στο ζεστό νερό. Με ένα τρυπητό κουτάλι, βρέχουμε το αβγό με το ζεστό νερό, για να επιταχύνουμε το βρασμό του.

4. Μόλις ασπρίσει το ασπράδι και δέσει το αβγό, (3-5 λεπτά), βγάλτε το με το τρυπητό κουτάλι και βάλτε το στο ζεστό αλατισμένο νερό για 30δευτερόλεπτα.

5. Στραγγίστε το και ακουμπήστε το σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί.

Σημ: Τα αβγά μπορείτε να τα ετοιμάσετε νωρίτερα και να τα διατηρήσετε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό στο ψυγείο. Όταν τα χρειαστείτε θα τα ζεστάνετε για 1 λεπτό, μέσα σε αλατισμένο νερό που σιγοβράζει.

4ος Τρόπος, scrambled eggs


4 αβγά

30γραμμ. βούτυρο

4 κουταλάκια του γλυκού κρέμα γάλακτος

Αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε ένα τηγάνι να κάψει καλά.

2. Ρίξτε το βούτυρο να λειώσει.

3. Χτυπήστε τα αβγά σε ένα μπολ με το αλάτι και το πιπεράκι και αδειάστε τα στο τηγάνι.

4. Περιμένετε να δέσουν και μετά αρχίστε να τα ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα.

5. Μετά από 3-4 λεπτά που πρέπει να είναι έτοιμο, βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά, περιχύστε τα αβγά με τη κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε τα και σερβίρετε τα.

Σημ: Υπάρχει και η Γαλλική μέθοδος για τα Scrambled eggs.

1. Γίνετε σε μπαιν-μαρί. Βάζετε μια κατσαρόλα με λίγο νερό να βράσει και μέσα σ’ αυτή, μια δεύτερη κατσαρόλα κενή. Μόλις το νερό βράσει και ζεσταθεί η δεύτερη κατσαρόλα, ρίχνετε 15γραμμ. βούτυρο να λειώσει. Παράλληλα, χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με 30γραμμ. βούτυρο σε κομματάκια, αλατοπίπερο και το ρίχνετε στη κατσαρόλα με το λειωμένο βούτυρο.

2. Τα ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, το ανακατεύετε για λίγο ακόμα και το σερβίρετε.

5ος Τρόπος, κλασική ομελέτα

3 αβγά

30γραμμ. βούτυρο

Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Λειώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι διαμέτρου 15-20 εκατοστών, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

2. Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με το αλάτι και το πιπέρι και αδειάστε τα στο καυτό βούτυρο.

3. Στριφογυρίστε το τηγάνι για να απλωθεί η ομελέτα.

4. Μετά από 20-30 δευτερόλεπτα που η ομελέτα πρέπει να έχει δέσει, σηκώστε με μια ξύλινη σπάτουλα το 1/3 της να τυλιχτεί πάνω στην υπόλοιπη και μετά το άλλο 1/3 της, για την κάνετε σαν φάκελο.

5. Γυρίστε το τηγάνι και αδειάστε τη σε ένα πιάτο για να τη σερβίρετε.

Σημ: Την κλασσική ομελέτα στο στάδιο του διπλώματος, μπορείτε να τη γεμίσετε με τριμμένο τυρί, με λαχανικά, με λουκάνικα και ότι άλλο υπάρχει στο ψυγείο σας και στη φαντασία σας.

Επίσης μπορείτε να τη γεμίσετε χωρίς να τη διπλώσετε, να την πασπαλίσετε με μαλακό τριμμένο τυρί και να τη τελειώσετε κάτω από το γκρίλ μέχρι να λειώσει το τυρί.

Μπορείτε να προσθέσετε την ώρα που χτυπάτε τα αβγά πατάτες τηγανιτές που σας έχουν μείνει από τη χθεσινή μέρα, ή πατάτες βραστές κομμένες σε κυβάκια.

6ος Τρόπος, ομελέτα Frittata


2 κουταλιές της σούπας λάδι

4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη, ή 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη

1 ? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας ξύδι balsamico

2 κουταλιές της σούπας νερό

10 αβγά

3 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε σε ένα τηγάνι 25 εκατοστών διαμέτρου, το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ρίγανη το μισό αλάτι και το πιπέρι να τσιγαριστούν για 25-30 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να πάρει σκούρο χρώμα.

2. Ρίξτε το ξύδι και το νερό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. (Σ’ αυτό το σημείο αν θέλετε σταματάτε τη διαδικασία και βάζετε το μίγμα των κρεμμυδιών στο ψυγείο, για την επομένη).

4. Χτυπήστε τα αβγά με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν αφράτα.

5. Δυναμώστε τη φωτιά που έχετε τα κρεμμύδια, περιχύστε τα με το μίγμα των αυγών, ανακατέψτε τα καλά και αφήστε τα να ψηθούν από τη κάτω πλευρά.

6. Μόλις διαπιστώσετε ότι έχει πάρει χρώμα από κάτω και έχει δέσει η ομελέτα, αδειάστε τη σε ένα μεγάλο πιάτο και τουμπάρετε την πάλι στο τηγάνι, για να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.

7. Αδειάστε τη σε πιατέλα, χαράξτε την σε τρίγωνα σαν πίτσα και σερβίρετε την.

7ος Τρόπος, αυγά τηγανιτά


4 αβγά

2 κουταλιές της σούπας λάδι, ή 30 γραμμ. βούτυρο, ή μαργαρίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι το λάδι, ή το βούτυρο να κάψει.

2. Μόλις κάψει, σπάτε και ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά. Με ένα κουτάλι ρίχνετε καυτό λάδι, ή βούτυρο πάνω στα αβγά για να ψηθούν τόσο, όπως σας αρέσουν, τα αλατοπιπερώνετε και τα σερβίρετε.

Για μελάτα, με το κρόκο έτοιμο να βουτήξετε ψωμί, θα ρίχνετε λάδι μόνο στο ασπράδι.

Για τραγανά τηγανισμένα, θα ρίχνετε λάδι σε όλο το αυγό.

Για σφιχτά αλλά όχι τραγανά, θα σκεπάσετε το τηγάνι με καπάκι.

Εάν σας αρέσουν με μπέικον, βάζετε πρώτα 6 φέτες μπέικον να τηγανιστούν καλά και από πάνω ρίχνετε τα αυγά και ακολουθείτε τη ίδια διαδικασία ψησίματος, όπως στα τηγανιτά αβγά.

8ος Τρόπος, αβγά τηγανισμένα στη φριτέζα




1. Όταν ζεσταθεί το λάδι στη φριτέζα, σπάτε ένα αβγό μέσα στη κουτάλα της σούπας.

2. Βυθίζετε σιγά-σιγά τη κουτάλα μέσα στο καυτό λάδι και γυρίζετε τη κουτάλα για να γλιστρήσει το αβγό στο λάδι.

3. Με ένα κουτάλι περιχύνετε το αβγό με το καυτό λάδι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

4. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

5. Το αλατοπιπερώνετε και το σερβίρετε.

9ος Τρόπος, αβγά ψημένα στο φούρνο με τρεις τρόπους


Πρώτος τρόπος

2 αβγά

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λειωμένο

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.

2. Αλείψτε με ½ κουταλιά της σούπας λειωμένο βούτυρο ένα μικρό πυρέξ. Πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι.

3. Σπάστε ένα-ένα τα αβγά μέσα, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λειωμένο βούτυρο και βάλτε τα στο φούρνο να ψηθούν για 6-8 λεπτά.

4. Βγάλτε τα και σερβίρετε τα αμέσως.

Δεύτερος τρόπος


3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο

1/8 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένη κόκκινη πιπερίτσα τσίλι

675γραμμ. χόρτα όπως, σέσκουλα, ιταλικά, σπανάκι κομμένα σε κομματάκια 2.5 εκατοστά περίπου

4 κουταλιές της σούπας νερό

115γραμμ. λεπτοκομμένο σαλάμι, ή μπέικον

225γραμμ. τυρί μοτσαρέλλα του τοστ

8 αβγά

Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε το λάδι σε ένα τηγανι και τσιγαρίστε το σκόρδο με το τσίλι. Μην αφήσετε να σας μαυρίσει το σκόρδο, ίσα-ίσα να αρωματιστεί το λάδι. Προσθέστε τα πλυμμένα κομμένα χόρτα και το νερό. Βράστε τα χόρτα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

2. Βάλτε τα μαραμένα χόρτα σε ένα πυρέξ 25 εκατοστών περίπου.

3. Βάλτε το σαλάμι, ή το μπέικον γύρω-γύρω από πάνω, αφήνοντας ένα κενό στη μέση για τα αβγά.

4. Στρώστε τη μοτσαρέλλα πάνω στα αλλαντικά.

5. Σπάστε ένα-ένα τα αβγά στο κέντρο και λίγο προς τα έξω πάνω στα χόρτα. Κάποια αβγά θα σκεπάζουν τη μοτσαρέλλα και τα αλλαντικά. Ρίξτε στα αβγά αλατάκι και πιπέρι.

6. Φουρνίστε τα για 12 λεπτά και σερβίρετε τα αμέσως, μέσα στο πυρέξ.

Τρίτος τρόπος “An Cocotte”


Βούτυρο για το άλειμμα

4 αβγά

4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, ή 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λειωμένο, ή και τα δυο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.

2. Βουτυρώνετε 4 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια.

3. Σπάτε ένα-ένα αυγό μέσα σε κάθε μπολάκι. Το περιχύνετε με 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος, ή με 1 κουταλιά κρέμα και ½ κουταλιά της σούπας λειωμένο βούτυρο. Τα αλατίζετε και τα πιπερώνετε.

4. Βάζετε τα μπολάκια στο ταψί του φούρνου και γεμίζετε το ταψί με νερό, μέχρι να φτάσει στη μέση των μπολ.

5. Φουρνίστε τα για 15 λεπτά και σερβίρετε τα αμέσως με ζεστό φρυγανισμένο ψωμί.

Ανθή Λαμπίρη