Σολομός Τεριγιάκι με λευκό ρύζι Μπασμάτι

Σολομός Τεριγιάκι με λευκό ρύζι Μπασμάτι

Σολομός Τεριγιάκι με λευκό ρύζι Μπασμάτι

500γραμμ. φρέσκο φιλέτο σολομού σε μερίδες

2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Basmati

1 κύβο λαχανικών, ή κότας

1 κουταλιά της σούπας λάδι

Μαρινάδα

1 φλιτζάνι του τσαγιού teriyaki sauce, εάν δεν βρείτε αντικαταστήστε την με Soya sauce

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, ή σε σκόνη σε βαζάκι από το Super Market

2-4 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας μέλι

½ φλιτζάνι του τσαγιού βότκα

? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο με το τζίντζερ, για 1 λεπτό περίπου.

2. Προσθέτουμε την βότκα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και περιμένουμε για λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

3. Στην συνέχεια προσθέτουμε την teriyaki sauce, την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Όταν λειώσει η ζάχαρη, βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η μαρινάδα.

4. Όταν κρυώσει, βυθίζουμε τα κομμάτια του σολομού, τα γυρίζουμε αρκετές φορές για να καλυφθούν καλά από την μαρινάδα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν μέσα, για 1 ώρα τουλάχιστον. Όσο περισσότερο χρόνο μείνουν, τόσο πιο νόστιμα θα γίνουν.

5. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, στραγγίζουμε τα φιλέτα και κρατάμε την μαρινάδα για αργότερα.

6. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας λάδι και τοποθετούμε τον σολομό με το δέρμα προς τα κάτω. Όταν το κάτω μέρος γίνει τραγανό, τον μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ, τον περιχύνουμε με την μαρινάδα και τον φουρνίζουμε για 7-10 λεπτά.

7. Όσο προχωράει η διαδικασία του σολομού, ετοιμάζουμε το ρυζάκι.

8. Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, 1 κουταλιά της σούπας λάδι και τον κύβο. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρολίτσα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο 1 και αφήνουμε το ρυζάκι να βράσει για 12 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.

9. Σβήνουμε το μάτι, το αφήνουμε ακόμα για 5 λεπτά και στην συνέχεια, ανοίγουμε το καπάκι και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, για να αφρατέψει.

10. Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγανάκι χωρίς λάδι, προσθέτουμε το σουσάμι και το ροδοκοκκινίζουμε.

Είμαστε έτοιμες!

Σερβίρουμε το ρυζάκι μας στο πιάτο, του βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι σολομού, τον περιχύνουμε με την σαλτσούλα που μας έχει απομείνει στο πυρέξ και τον πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι. Για την τελειότητα της γεύσης, εάν έχουμε φρέσκο τζίντζερ, κόβουμε 3-4 φλοίδες και τις στολίζουμε σαν λουλουδάκι, στην άκρη του πιάτου μας, επάνω στο ρύζι. Η πιρουνιά σολομού με ρύζι και λίγο από φρέσκο τζίντζερ είναι απολαυστικότατη!!!

Ανθή Λαμπίρη