6 μυστικά να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου!

6 μυστικά να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου!

Σίγουρα ήρθαν στιγμές που αναρωτήθηκες γιατί κάποια φίλη σου είναι τόσο τυχερή που «μεταβολίζει» οτιδήποτε τρώει και δεν «βάζει» γραμμάριο πάνω της! Μήπως τη ζήλεψες κιόλας;

Ησύχασε! Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ευθύνεται μόνο ο μεταβολισμός, ή τα γονίδιά μας, αλλά η ποιότητα της διατροφής μας. Πέρα από το γνωστό «μικρά και συχνά γεύματα» υπάρχουν tips που αποδεδειγμένα βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Πιες νερό

 

Όταν είσαι αφυδατωμένη, ο μεταβολισμός σου έχει την τάση να επιβραδύνεται. Χρειάζεται λοιπόν να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αν μάλιστα το πίνεις κρύο, το σώμα σου καταναλώνει έξτρα θερμίδες.

Φάε καυτερά φαγητά

 

Η μουστάρδα και οι καυτερές πιπεριές περιέχουν το συστατικό καψακαϊνη, η οποία βοηθάει το σώμα σου να καίει περισσότερες θερμίδες. Η έντονη γεύση τους σε βοηθάει ακόμη στο να τρως λιγότερο.

Φτιάξε τσάι

 

Ορισμένες ποικιλίες τσαγιού (όπως το πράσινο) επιταχύνουν το μεταβολισμό μέχρι και 10% για δύο ώρες. Κάτι τέτοιο κάνει και ο καφές, όμως χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του.

Πάρε βιταμίνες Β

 

Οι βιταμίνες Β -τις βρίσκουμε στα δημητριακά, στα πουλερικά, στα πράσινα λαχανικά και στα γαλακτοκομικά- είναι σημαντικές για τη λειτουργία και την ενίσχυση του μεταβολισμού. Αν η διατροφή σου είναι φτωχή στις τροφές αυτές, χρειάζεται να παίρνεις και πολυβιταμίνες- 1 την ημέρα.

Μην ξεχνάς το πρωινό γεύμα

 

Το πρώτο γεύμα της ημέρας «βάζει μπρος» το μεταβολισμό σου μετά από ώρες αδράνειας. Επίλεξε μούσλι με γιαούρτι και αμύγδαλα ή βραστό αυγό με ψωμί ολικής άλεσης.

Πες «ναι» στην πρωτεΐνη

 

Το ψάρι, το κοτόπουλο, το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά ωθούν το σώμα στο να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και βοηθούν στη δημιουργία μυϊκού ιστού, που αυξάνει τις καύσεις σου ακόμη και όταν κοιμάσαι.

Μαρία Κόλλια