5 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στην έγκυο φίλη σας

5 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στην έγκυο φίλη σας

Μία καλή σας φίλη σάς ανακοινώνει ότι είναι έγκυος και εσείς από την χαρά σας ξεσπάτε σε γέλια -ή και κλάματα… συγκίνησης! Αυτή όμως, είναι και η πιο «επικίνδυνη» στιγμή να πείτε κάτι που, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιήσετε αμέσως, μπορεί να στενοχωρήσει ή να προβληματίσει την έγκυο.

Όσο μεγάλος και αν είναι ο ενθουσιασμός σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις κουβέντες σας ώστε να αποφύγετε να πληγώσετε τη γυναίκα που περιμένει να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

«Είσαι σίγουρη ότι δεν έχεις δίδυμα;»


Με αυτή την ερώτηση, είναι σαν να λέτε στη φίλη σας ότι έχει πάρει ήδη πολλά κιλά, γι αυτό καλύτερα να μην σχολιάσετε το πόσο πολύ φαίνεται η εγκυμοσύνη της. Να θυμάστε πως κάθε οργανισμός και κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά σε αυτήν την περίοδο, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε το παραμικρό σχόλιο σε σχέση με την εικόνα της.

«Δεν σου φαίνεται καθόλου!»


Και η φράση με το αντίθετο νόημα, μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα στην ψυχολογία της εγκύου -ίσως αρχίσει να αναρωτιέται ότι κάτι δεν πάει καλά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να μην σχολιάσετε καθόλου το αν φαίνεται ή όχι έγκυος, ή ακόμη χειρότερα, να αναφερθείτε στο βάρος της. Σε περίπτωση που εκείνη σας ρωτήσει, μπορείτε να της απαντήσετε διπλωματικά: «Ο,τι πει ο γιατρός σου, αυτό ισχύει. Εμένα μου φαίνεσαι υπέροχη».

«Το είχατε προγραμματίσει ή έτυχε;»


Μπορεί να έχετε οικειότητα με τη φίλη σας, αλλά αυτή η ερώτηση μάλλον ξεπερνάει τα όρια του… «λέμε τα πάντα». Και αυτό γιατί, είναι σαν να θέλετε να μάθετε πώς ακριβώς «συνέλαβε» το παιδί της! Αν η ίδια υποψιάζεται πως ο σύντροφός της δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένος με την εγκυμοσύνη, σίγουρα θα σας ζητήσει να συζητήσετε το θέμα, αλλά σε διαφορετική βάση.

«Εγώ χώρεσα στο στενό μου τζιν, μια εβδομάδα μετά τη γέννα!»


Αποφύγετε τις συγκρίσεις, αν δεν θέλετε να πληγώσετε τη φίλη σας -εκείνη ίσως χρειαστεί εβδομάδες ή και μήνες για να επανέλθει στα κιλά της, μετά την εγκυμοσύνη. Να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται να είστε υποστηρικτική, και όχι επικριτική, καθώς από εσάς η φίλη σας ζητάει συμπαράσταση, κατανόηση και αποδοχή.

«Μακάρι το μωρό να σου μοιάζει!»


Μπορεί να θέλετε με αυτόν τον τρόπο να της πείτε πόσο όμορφη είναι, αλλά με αυτή τη φράση είναι σαν να λέτε στη φίλη σας ότι ο σύντροφός της είναι… Κουασιμόδος! Μην κάνετε λοιπόν, εκτιμήσεις για την εμφάνιση που θα έχει το παιδί και αφήστε τη φύση να κάνει τους δικούς της, μοναδικούς συνδυασμούς. Ευχηθείτε στη φίλη σας να πάνε όλα καλά και να γεννήσει ένα υγιές μωρό, βεβαιώνοντάς τη πως θα το λατρεύετε επειδή είναι το δικό της.

Μαρία Κόλλια