Τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα και τι εσύ για σένα;

Τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα και τι εσύ για σένα;

Η εικόνα μας, αυτή που εμείς έχουμε για τον εαυτό μας και αυτή που νομίζουμε ότι οι άλλοι έχουν για μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία να εμπιστευτούμε, να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας.

Και η σωστή διαχείριση αυτής της εικόνας φέρνει θεαματικά αποτελέσματα στην τόνωση του αισθήματος αυτοεκτίμησης μας.

Τολμήστε λοιπόν να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και καταγράψτε όλα όσα σας αρέσουν σ αυτήν καθώς και εκείνα που δεν σας αρέσουν. Προσπαθήστε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να μη σκέφτεστε τι αρέσει ή δεν αρέσει στους άλλους πάνω σας.

Εντοπίζοντας τα «συν» και τα «πλην» της εικόνας σας, και αναζητώντας τρόπους για να προβάλλετε τα «συν» και να βελτιώσετε τα «πλην», έχετε ήδη κάνει μεγάλα βήματα για να νιώσετε καλύτερα. Έχετε ασχοληθεί κατ αρχήν με τον εαυτό σας, πράγμα που σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε γι αυτόν, ότι αρχίσατε να τον αγαπάτε. Δεν είναι κακό να ζητήσετε τη συμβουλή ανθρώπων της εμπιστοσύνης σας ή και ειδικών -στυλίστες, φυσιογνωμιστές, διαιτολόγοι, κ.α.- για το πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε την εικόνα σας.

Κοιτάξτε στον καθρέφτη τον εαυτό σας και αναρωτηθείτε:

  • Είμαι αυθεντικός;
  • Αυτό που βλέπω είμαι εγώ πραγματικά;
  • Αυτό που βλέπω είναι δικό μου δημιούργημα ή επειδή έτσι νομίζω ότι θα είμαι πιο αρεστός/η στους άλλους;
  • Αυτό που βλέπω με ενοχλεί και γιατί;
  • Μήπως η εικόνα μου προδίδει αυτά που θέλω να κρύψω από τους άλλους;

Κινηθείτε, χαμογελάστε, γελάστε, μιλήστε μπροστά στον καθρέφτη σας, ακούστε τον ήχο, το χρώμα και τον τόνο της φωνής σας, πείτε δυνατά φράσεις που απευθύνετε συνήθως στους άλλους, πάρτε εκφράσεις που παίρνετε συνήθως σε διάφορες περιστάσεις και επαναλάβετε τις ίδιες ερωτήσεις.

Καταγράψτε τις απαντήσεις σας.

 Επαναλάβετε την ίδια άσκηση πολλές φορές κατά διαστήματα και κάθε φορά γράφετε τις παρατηρήσεις και τις απαντήσεις σας.

 Εν συνεχεία συγκρίνετε αυτά που έχετε επισημάνει κάθε φορά και εστιάστε την προσοχή σας στα κοινά σημεία των απαντήσεων σας.

Την ίδια άσκηση μπορείτε να κάνετε παρουσία κάποιου άλλου προσώπου-ειδικού ή της εμπιστοσύνης σας- και να συγκρίνετε τις δικές του απαντήσεις με τις δικές σας, και να συζητήσετε μαζί του πάνω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούμε βήμα-βήμα ποια στοιχεία της εικόνας μας θέλουμε να κρατήσουμε, ποια να βελτιώσουμε, ποια να εξαφανίσουμε.

Κυρίως όμως αυτή η άσκηση μας βοηθάει κατ’ αρχήν να γνωρίσουμε την εικόνα μας και κατά δεύτερον να συμφιλιωθούμε σιγά-σιγά μαζί της. Να αποδεχτούμε όσα δεν αλλάζουν, να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε, και να αναλάβουμε δράση.

Άρτεμη Παπαδοπούλου