Γεμιστό κοτόπουλο, Τραγανές φουντίτσες κουνουπιδιού και Τσιζκέικ

Γεμιστό κοτόπουλο, Τραγανές φουντίτσες κουνουπιδιού και Τσιζκέικ

ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ ΑΛΑ ΑΝΘΗ

 

«Παγκόσμιας αποκλειστικότητας λιχουδιά»

1 κοτόπουλο 2-2 1/2 κιλών περίπου

(Πάρτε τον χασάπη σας με το καλό και με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο, ζητήστε του να σας το ξεκοκαλίσει)

1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη

2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

½ κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια

½ πιπεριά κομμένη σε δαχτυλίδια

5 φέτες κασέρι για τοστ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε γκριλ και αέρα μαζί, εάν έχετε, διαφορετικά μόνο γκριλ. Τοποθετήστε τη σχάρα του φούρνου, στην τελευταία κάτω θέση, με ένα ταψί από κάτω, με λίγο νερό.

2. Σε ένα μπολάκι, βάλτε τη σκόνη κρεμμύδι, τη σκόνη σκόρδο, το αλάτι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το πιπέρι και το λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και αλείψτε ολόκληρο το κοτόπουλο.

3. Ακουμπήστε το κοτόπουλο πάνω στη σχάρα ανοιχτό σαν πεταλούδα, με την πετσούλα του προς τα πάνω και αφήστε το να πάρει χρώμα. Όταν ροδοκοκκινίσει από την επάνω πλευρά, γυρίστε το να πάρει χρώμα και από την κάτω.Μόλις πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά, γυρίστε το πάλι, με την πετσούλα του προς τα πάνω, για να γίνει κριτσανιστή. Η διαδικασία αυτή, θα διαρκέσει 35-40 λεπτά περίπου. (Για να διευκολυνθείτε στο γύρισμα χρησιμοποιήστε 2 τσιμπίδες σερβιρίσματος, πιάνοντας το κοτόπουλο δεξιά και αριστερά από το στήθος).

4. Βγάλτε το από το φούρνο και ακουμπήστε το με την πετσούλα προς τα κάτω, σε μια μεταλλική πιατέλα σερβιρίσματος, ή σε ένα πυρέξ.

5. Στρώστε σε σειρά πάνω στο μισό μέρος του κοτόπουλου τις ντομάτες, πασπαλίστε τις με αλατάκι και θυμάρι, βάλτε πάνω από τις ντομάτες, τα δαχτυλίδια της πιπεριάς, τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού και καλύψτε τα με τις φέτες του κασεριού.

6. Κλείστε το κοτόπουλο σαν σάντουιτς, με καπάκι την άδεια του πλευρά. Πατήστε το λίγο για να χωρέσουν όλα. Γυρίστε τον διακόπτη του φούρνου σε σκέτο αέρα, στους 170ο C και βάλτε το κοτόπουλο μέσα στο φούρνο, για 10 λεπτά, να λειώσει το τυρί και να ζεσταθούν τα λαχανικά.

7. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το 3 λεπτά να ξεκουραστεί και κόψτε το σαν φρατζόλα, σε φέτες-μερίδες, ανάλογες με τα άτομα που είσαστε.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΦΟΥΝΤΙΤΣΕΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ

1 κουνουπίδι μέτριου μεγέθους (700-750γραμμ.)

Αλάτι

Νερό

1 ? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

3 αβγά

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

Πιπέρι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε το κουνουπίδι, αφαιρείτε τα πράσινα φύλλα και το κεντρικό σκληρό κομμάτι του και με ένα μαχαιράκι ξεχωρίζετε τις φουντίτσες του.

2. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα σκεπασμένο με νερό και 2 κουταλάκια αλάτι, να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά περίπου. Τρυπήστε το με ένα πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι έβρασε τόσο, ώστε να μην είναι σκληρό, αλλά ούτε και να λειώνει.

3. Σουρώστε το σε ένα σουρωτήρι κάτω από το νερό της βρύσης για να σταματήσει ο βρασμός του και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

4. Βάλτε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταίνεται.

5. Χτυπήστε ελαφρώς τα αβγά σε ένα μπολ, μαζί με πιπεράκι, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και την παρμεζάνα.

6. Βάλτε σε ένα άλλο μπολ τη φρυγανιά. Βουτήξτε μια-μια τη φουντίτσα του κουνουπιδιού στο μίγμα των αβγών και στη συνέχεια κυλήστε τη μέσα στη φρυγανιά να καλυφθεί τελείως.

7. Βάλτε λίγες-λίγες τις φουντίτσες στο τηγάνι να τηγανιστούν και να ροδοκοκκινίσουν σε όλες τις πλευρές.

8. Βγάλτε τις από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Στη συνέχεια σερβιρίστε τις σε πιατέλα συνοδευόμενες με φετούλες λεμονιού και σος πιπεριάς για να τις βουτάτε.

ΣΟΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

2 φέτες λευκού ψωμιού, κομμένες σε κομματάκια

½ φλιτζάνι ζεσταμένα καρύδια

1 βάζο των 450γραμμ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης (Θα τις βρείτε στο Super Market)

3 σκελίδες σκόρδου

1 κουταλιά της σούπας balsamico

Αλάτι και πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αδειάστε σε ένα σουρωτήρι τις πιπεριές, για να φύγει το νερό τους. Κόψτε τις στη μέση και αφαιρέστε τα σποράκια τους. Στραγγίστε τις επάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια, βάλτε τις στο μπλέντερ.

2. Βάλτε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι τα καρύδια να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματα τους. Αδειάστε τα στο μπλέντερ μαζί με τις πιπεριές. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε τα όλα μαζί, να γίνουν κρέμα.

2. Αδειάστε τη σος σε ένα μπολ και βάλτε τη δίπλα στην πιατέλα με το κουνουπίδι.

ΕΛΑΦΡΥ ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Για τη βάση,

100 γραμμ. βούτυρο

225 γραμμ. μπισκότα Digestive

Για τη γέμιση,

2 κουτιά τυρί Philadelphia (Ένα των 200γραμμ. και ένα των 300γραμμ.)

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

3 αβγά

1 Βανίλια

Χυμό από 1 λεμόνι

Ξύσμα από 1 λεμόνι (χωρίς το λευκό του, για μην είναι πικρό)

2 κεσεδάκια των 200γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη βάση,

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Λειώνετε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι

3. Τρίβετε τα μπισκότα στο μπλέντερ.

4. Βάζετε τα τριμμένα μπισκότα και το λειωμένο βούτυρο σε μια πυρίμαχη ταρτιέρα, ή σε μια φόρμα με ελατήριο 22εκ., τα ανακατεύετε να πάει παντού το βούτυρο και τα πατάτε δυνατά με ένα κουτάλι για να αγκαλιάσουν τα τοιχώματα και τον πάτο της φόρμας.

5. Βάζετε τη φόρμα με τα μπισκότα στο φούρνο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφεκόκκινο χρώμα.

6. Την βγάζετε, και την αφήνετε να κρυώσει.

Για τη γέμιση,

1. Χτυπήστε στο μίξερ το τυρί. Ρίξτε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, ένα-ένα τα αβγά και τη βανίλια, χτυπώντας το μίγμα συνέχεια, για να γίνει αφράτο.

2. Σταματήστε το χτύπημα και προσθέστε στο μίγμα του τυριού, το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα και τα γιαούρτια. Ανακατέψτε τα δυνατά με μια σπάτουλα, για να ενωθούν τα υλικά.

3. Αδειάστε το μίγμα πάνω στα μπισκότα, στρώστε το με την ανάποδη ενός κουταλιού και φουρνίστε το για 45 λεπτά.

4. Όταν το βγάλετε από το φούρνο, αφήστε το σε θερμοκρασία χώρου για 10 λεπτά και έπειτα βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει, για 5-6 ώρες.

7. Σερβίρετε το σκέτο, ή με ροζέτες σαντιγί.

Ανθή Λαμπίρη