Πανεύκολα Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τους φίλους μας!

Πανεύκολα Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τους φίλους μας!

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΛΟΥΔΑ

3/4  φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο, ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

Βανίλια

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

5 ½ κουταλιές της σούπας φρουί-ζελέ (σκόνη) με γεύση φράουλα (85γραμμ.)

2 αβγά

2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ

Λίγο αλατάκι

2 κουταλιές της σούπας κίτρινη τρούφα σοκολάτα

1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (Για πιο έντονο κόκκινο προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη βανίλια, τη σκόνη του ζελέ, τα αβγά και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα.

2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι,  το μπέικιν πάουντερ, το αλατάκι και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

3. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα δίσκο. Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε μπαλάκια 3 εκατοστών περίπου, τα ακουμπάμε στην λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

4. Ανάβουμε τον φούρνο μας, στους 180ο C και καλύπτουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.

5. Ακουμπάμε τα παγωμένα μπαλάκια στην λαδόκολλα, σε απόσταση 5 εκατοστών περίπου, το ένα από το άλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε 6 κοψίματα στην επιφάνεια, σε κάθε μπαλάκι, χωρίς να φτάνουμε μέχρι τον πάτο.

6. Πολύ απαλά, ξεχωρίζουμε τα πέταλα και κόβουμε δεξιά και αριστερά το κάθε πέταλο, δημιουργώντας την μύτη. (Όταν ψηθούν τα μπισκότα, θα πλατύνουν και θα διαχωριστούν ωραία τα πέταλα).

7. Πασπαλίζουμε το κέντρο με κίτρινη τρούφα και τα φουρνίζουμε για 9-11 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα, η περιφέρεια του λουλουδιού.

8. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά, τα βγάζουμε από την λαδόκολλα και τα ακουμπάμε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΑΓΙO-ΒΑΣΙΛΑΚΙΑ

1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας γάλα

Βανίλια

2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

10 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο, για την στολή του

1 σακουλάκι σταγόνες κουβερτούρας για τα ματάκια του και τα κουμπιά του

Κόκκινες καραμελίτσες για τη μυτούλα του

Για τα γένια του και την μπορντούρα, στο σκουφάκι του,

½ φλιτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη

Βανίλια

1 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 175ο C και καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου.

2. Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την χτυπάμε μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο. Στην συνέχεια, προσθέτουμε την βανίλια και το γάλα, χτυπώντας τα για λίγο ακόμα.

3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ενώ συνεχίζουμε να τα δουλεύουμε.

4. Αφαιρούμε ένα φλιτζάνι ζύμης περίπου και το αφήνουμε στην άκρη. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε 10 κόκκινες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστκής και το δουλεύουμε, μέχρι να χρωματιστεί ολόκληρη η ζύμη. Τυλίγουμε τις δυο ζύμες με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο, για 2-3 ώρες.

5. Παίρνουμε ένα κομμάτι της κόκκινης ζύμης και πλάθουμε 1 μπαλίτσα 2,5 εκατοστών περίπου διάμετρο, για το σωματάκι του και 5 μπαλίτσες, 1 εκατοστού διάμετρο, για τα δυο μπρατσάκια, τα δυο ποδαράκια και το σκουφάκι του.

6. Με την λευκή ζύμη φτιάχνουμε, 1 μπαλίτσα λίγο μικρότερη από 1 εκατοστό, για το προσωπάκι του και 5 μπαλίτσες ½ εκατοστού περίπου, για τα χεράκια, τις πατουσίτσες και την άκρη του σκούφου.

7. Συναρμολογούμε το πρώτο Αγιοβασιλάκι.

8. Βάζουμε τις μπαλίτσες με την σωστή σειρά, πάνω στην λαδόκολλα, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία και τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να κολλήσουν μεταξύ τους. Τοποθετούμε τα ματάκια και τα κουμπάκια πιέζοντας ελαφρώς τις σοκολατένιες σταγόνες.

9. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.

10. Φουρνίζουμε τα Αγιοβασιλάκια για 12-15 λεπτά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

11. Ετοιμάζουμε το γκλάσο, χτυπώντας την μαργαρίνη με την βανίλια μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και γάλα τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνει το μίγμα σαν αφράτη σαντιγί που να μπορεί να στέκεται.

12. Βάζουμε το γκλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με πολύ λεπτή μύτη, φτιάχνουμε τα γένια του και τη μπορντούρα στο σκουφακί του. Τέλος, βάζουμε μια μικρή τελίτσα στο προσωπάκι του, για να κολλήσουμε την κόκκινη καραμελίτσα, που θα είναι η μυτούλα του.

Την επομένη, βάζουμε τα Αγιοβασιλάκια, ένα-ένα μέσα σε φύλλο ζελατίνης, τα δένουμε με ένα ωραίο φιογκάκι και τα βάζουμε εάν θέλουμε, σε κουτάκια για δωράκια, ή τα στολίζουμε στο σπίτι μας.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΖΥΜΗ

1ο Γλειφιτζούρι μπαστουνάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και χρωματίζουμε το ένα, από τα δυο κομμάτια.

2. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας. Παίρνουμε ένα κομμάτι λευκής ζύμης και την ανοίγουμε κυλώντας τη μπρος και πίσω, για να δημιουργήσουμε ένα μακρύ και λεπτό μπαστούνι. Κάνουμε το ίδιο και με τη κόκκινη ζύμη.

3. Βάζουμε τα δυο μπαστούνια παράλληλα και τα κόβουμε σε ίσα μήκη.

4. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας και κολλάμε μαζί τα δυο χρώματα και τα τυλίγουμε, το ένα με το άλλο.

5. Τα ακουμπάμε στη λαδόκολλα που έχουμε στο ταψί και τα κουρμπάρουμε στο επάνω μέρος για να δημιουργήσουμε το χερούλι από το μπαστούνι.

6. Τα φουρνίζουμε, για 12-13 λεπτά.

2ο Γλειφιτζούρι δίχρωμο

Χρειαζόμαστε καλαμάκια για σουβλάκια. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, θα κόψουμε τις μύτες τους, με ένα ψαλίδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και χρωματίζουμε το ένα, από τα δυο κομμάτια.

2. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και ανοίγουμε πρώτα τη λευκή ζύμη σε χοντρό φύλλο και έπειτα τη κόκκινη.

3. Ακουμπάμε τη μια ζύμη πάνω στην άλλη. Παίρνουμε και τις δυο ζύμες στα χέρια μας και τις φορμάρουμε μαλακά, σε μια μπάλα. Ανοίγουμε τη μπάλα, σε φύλλο πάχους, 6 χιλιοστών.

4. Κόβουμε με κουπ-πατ, ή με ποτήρι, δίσκους, 7,5 εκατοστών διαμέτρου.

5. Ακουμπάμε την ζύμη-δίσκο, πάνω στην λαδόκολλα που έχουμε στο ταψί.

6. Βυθίζουμε απαλά το καλαμάκι, μέχρι τα 2/3 του ύψους του δίσκου και το σκεπάζουμε απαλά με ζύμη, για να μη φαίνεται.

7. Φουρνίζουμε τα δίχρωμα γλειφιτζούρια μας, για 12 λεπτά.

3ο Γλειφιτζούρια με καρδούλες

Χρειαζόμαστε καλαμάκια για σουβλάκια και κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Αφήνουμε τα δυο κομμάτια λευκά και χρωματίζουμε το τρίτο κομμάτι κόκκινο και το τέταρτο πράσινο.

2. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι ξεχωριστά, σε φύλλα 6 χιλιοστών πάχους.

3. Κόβουμε τις ζύμες σε δισκάκια 7, 5 εκατοστών διαμέτρου.

4. Ακουμπάμε το πρώτο δισκάκι πάνω στην λαδόκολλα που έχουμε στο ταψί.

5. Βυθίζουμε απαλά το καλαμάκι, μέχρι τα 2/3 του ύψους, του δίσκου και το σκεπάζουμε για να μη φαίνεται.

6. Κόβουμε μικρές καρδούλες, ή μικρά καρό, εάν σας είναι πιο εύκολο και στολίζουμε τα δισκάκια, πιέζοντας τις καρδούλες, πάνω στη ζύμη τους, για να κολλήσουν.

7. Τα φουρνίζουμε για 12 λεπτά.

Όταν τελειώσουν όλα τα γλειφιτζούρια-μπισκοτάκια, τα τυλίγουμε με φύλλο ζελατίνης, τους κάνουμε έναν ωραίο φιογκάκι και τα βάζουμε εάν θέλουμε, σε κουτάκια, για δωράκια.

ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ

Για την βασική ζύμη,

½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

Βανίλια

1 κρόκο, μεγάλου αβγού

Ελαχιστότατο αλατάκι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε το βούτυρο στο κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε χτυπώντας την ζάχαρη, τον κρόκο και την βανίλια.

2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το αλατάκι και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Αυτό είναι όλο κι όλο! Τώρα είμαστε έτοιμες, να κάνουμε ομορφιές!!!

Ζαχαρωμένες μπαλίτσες

Προσθέτουμε στην βασική ζύμη, 2/3 φλιτζάνι του τσαγιού, ψιλοκομμένα φουντούκια, και έχουμε στην άκρη για αργότερα, αφού ψηθούν, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη για το χιόνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 175ο C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα, το ταψί του φούρνου μας.

2. Φτιάχνουμε την βασική ζύμη, προσθέτοντας μαζί με το αλεύρι, τα φουντούκια.

3. Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι της σούπας σαν μεζούρα και παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά, την πλάθουμε στις παλάμες μας μπαλίτσα και την ακουμπάμε στην λαδόκολλα, σε απόσταση 3 εκατοστών περίπου, την μια από την άλλη.

4. Φουρνίζουμε τα μπισκότα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

5. Βάζουμε την ζάχαρη άχνη σε ένα μπολάκι. Ξεφουρνίζουμε, τα μπισκότα, τα αφήνουμε δυο λεπτά και μετά τα κυλάμε στη ζάχαρη, για να καλυφθούν όσο είναι ζεστά.

6. Τα ακουμπάμε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

7. Τα βάζουμε σε πιατέλα, ή σε κουτάκι, αν τα κάνουμε δωράκι και κοσκινίζουμε πάνω τους με ένα σουρωτήρι του τσαγιού, την ζάχαρη άχνη, που μας έχει περισσέψει.

Μπισκοτάκια με μαρμελάδα,

Θα χρειαστούμε ? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα και επιπλέον, μαρμελάδα φράουλα, ή κάποια άλλη, που σας αρέσει περισσότερο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.Φτιάχνουμε την βασική συνταγή και την κάνουμε μπαλίτσες, όπως και στην προηγούμενη συνταγή.

2. Βάζουμε την ζάχαρη σε ένα μπολάκι και κυλάμε την μπαλίτσα να καλυφθεί με ζάχαρη, πριν την ακουμπήσουμε στην λαδόκολλα.

3. Ακουμπάμε το ζαχαρωμένο μπαλάκι στην λαδόκολλα, σε απόσταση 3 εκατοστών, το ένα από το άλλο.

4. Πιέζουμε με το δάχτυλο μας, το κέντρο σε κάθε μπαλάκι, για να δημιουργήσουμε μια λακουβίτσα.

5. Φουρνίζουμε τα μπισκότα, για 15 λεπτά.

6. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα πιέζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού αυτή τη φορά στο κέντρο, επειδή καίνε πολύ και δεν μπορούμε να τα ακουμπήσουμε.

7. Γεμίζουμε την λακουβίτσα με ½ κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα και τα ξαναφουρνίζουμε για 4 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

8. Τα ξεφουρνίζουμε τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Μπισκοτάκια αστεράκια,

Θα χρειαστούμε κουπ-πατ αστεράκια. Εάν δεν έχετε, ανατρέξτε σε προηγούμενη σελίδα μου στο Tasty Cooking, με τίτλο, «Χριστουγεννιάτικα στολίδια από τα χεράκια μας» και θα βρείτε πατρόν.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Θα φτιάξουμε τη βασική ζύμη, θα την βάλουμε ανάμεσα σε λαδόκολλα και θα την ανοίξουμε με τον πλάστη μας, σε φύλλο πάχους, 6 χιλιοστών.

2. Κόβουμε την ζύμη με το κουπ-πατ, παίρνουμε τα αστεράκια με μια σπάτουλα και τα ακουμπάμε στην λαδόκολλα. Μαζεύουμε την ζύμη που μας περίσσεψε από τα κοψίματα, την κάνουμε μπαλίτσα και την ξανανοίγουμε, για να κόψουμε και τα υπόλοιπα αστεράκια.

3. Φουρνίζουμε τα μπισκότα για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τα έχουμε κάνει.

4. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως για να τα στολίσουμε με γκλάσο.

Για το γκλάσο και οδηγίες για να τα στολίσετε, θα τις βρείτε πάλι στο, «Χριστουγεννιάτικα στολίδια από τα χεράκια μας».

Μπισκοτάκια κόκκινα-λευκά,

Θα χρειαστούμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Φτιάχνουμε την βασική ζύμη.

2. Την ανοίγουμε ανάμεσα σε λαδόκολλα.

3. Την κόβουμε σε δίσκους 7 εκατοστών διαμέτρου. Ακουμπάμε τους δίσκους στην λαδόκολλα και φουρνίζουμε τα μπισκότα για 15-20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα στολίζουμε με το γκλάσο.

4. Φτιάχνουμε το γκλάσο σύμφωνα με τις οδηγίες, «Χριστουγεννιάτικα στολίδια από τα χεράκια μας».

5. Μοιράζουμε το γκλάσο σε δυο μπολ. Αφήνουμε το ένα όπως είναι και στο δεύτερο ρίχνουμε κόκκινες σταγόνες ζαχαροπλαστικής και το αναμιγνύουμε.

6. Ξεκινάμε με την κόκκινη πλευρά. Βάζουμε το κόκκινο γκλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε πρώτα το περίγραμμα, της μισής κόκκινης πλευράς και μετά, την γεμίζουμε. Ακουμπάμε μια χαρτοπετσέτα επάνω στο μισό άδειο μπισκότο και πασπαλίζουμε την κόκκινη πλευρά, με ζάχαρη.

7. Αφαιρούμε με προσοχή την χαρτοπετσέτα και φτιάχνουμε την λευκή πλευρά. Την λευκή δεν θα την πασπαλίσουμε με ζάχαρη.

Μπισκοτάκια με χρωματιστή ζάχαρη, σε γεωμετρικά σχέδια,

Θα χρειαστούμε, αλεύρι, κρυσταλλική ζάχαρη, χρώματα ζαχαροπλαστικής, κορν-φλάουρ, σπάτουλες κουζίνας και το εργαλείο του πουρέ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Φτιάχνουμε την βασική ζύμη.

2. Την ανοίγουμε ανάμεσα σε λαδόκολλα.

3. Κόβουμε την ζύμη σε δίσκους 7 εκατοστών διαμέτρου περίπου και τους ακουμπάμε στην λαδόκολλα.

5. Αλευρώνουμε την σπάτουλα, την ακουμπάμε πάνω στο μπισκότο και ρίχνουμε στα κενά της, χρωματιστή ζάχαρη.

6. Τραβάμε την σπάτουλα με προσοχή, αφαιρούμε με ένα μικρό πινελάκι τους κόκκους της ζάχαρης που μας έχουν ξεφύγει σε λάθος σημείο και φουρνίζουμε τα μπισκότα, για 15-20 λεπτά.

Πώς χρωματίζουμε την ζάχαρη,


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε ½ φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα σακουλάκι τροφίμων.

2. Στάζουμε αρχικά, 1-2 σταγόνες χρώμα και ζυμώνουμε το σακουλάκι για να αναμιχθεί το χρώμα με την ζάχαρη. Περιμένουμε λίγο και ξαναρίχνουμε άλλες 2 σταγόνες, ζυμώνουμε πάλι τη ζάχαρη μέσα στο σακουλάκι και περιμένουμε. Το ζύμωμα θα είναι μαλακό, για να μη σπάσουμε τους κρυστάλλους της ζάχαρης.

3. Όταν φτάσει η ζάχαρη να έχει το επιθυμητό για εμάς χρωματικό αποτέλεσμα, θα έχει πάρει αρκετή υγρασία. Τότε, θα ρίξουμε μέσα στο σακουλάκι, αρχικά ? κουταλάκι του γλυκού κορν-φλάουρ και θα κάνουμε την ίδια διαδικασία, όπως και με το χρώμα.

4. Στη συνέχεια, θα ξαπλώσουμε το σακουλάκι με την χρωματισμένη ζάχαρη σε επίπεδη επιφάνεια και θα το πιέσουμε με τα δάχτυλα μας, να σπάσουμε τους σβόλους.

5. Τέλος, αδειάζουμε και απλώνουμε την ζάχαρη σε λαδόκολλα που έχουμε βάλει σε ένα ταψάκι και την αφήνουμε για μερικές ώρες να στεγνώσει.

6. Συντηρούμε την χρωματισμένη ζάχαρη σε βάζο τροφίμων με καπάκι, ή σε τάπερ και την έχουμε έτοιμη για να στολίζουμε τα γλυκά μας.

Ανθή Λαμπίρη