Φιλόξενο καλωσόρισμα με ζεστό κρασί και μεζεδάκια
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΖΕΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
Θα είναι ευχάριστη έκπληξη για τους καλεσμένους μας, μπαίνοντας στο σπίτι μας παγωμένοι απ’ το κρύο, να τους υποδεχτούμε, με ένα ζεστό, μοσχοβολιστό ποτήρι κρασί, μαζί με διάφορα μικρά ορεκτικά.
Υλικά που θα χρειαστούμε
2 μποτίλιες κόκκινο κρασί Cabernet Sauvignon, ή Chianti
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
2 πορτοκάλια με το φλούδι τους, κομμένα σε τέταρτα
1 ολόκληρο πορτοκάλι, με 12 γαρύφαλλα καρφωμένα επάνω του
1 λεμόνι με το φλούδι του κομμένο σε τέταρτα
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
1 ξυλάκι κανέλας
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 φετούλες φρέσκο τζίντζερ (προαιρετικά)
5 σποράκια κακουλέ (Κάρδαμο)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα πορτοκάλια, το λεμόνι, τα σποράκια του κάρδαμου, (την ώρα που θα τα ρίχνετε στην κατσαρόλα θα τα ζουλάτε με τα δάχτυλά σας, για να σπάσει ο φλοιός τους), την κανέλα, το τζίντζερ, τον γλυκάνισο και τέλος τις 2 μποτίλιες κρασί, το κονιάκ και στην συνέχεια την ζάχαρη.
2. Τα ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να ζεσταθούν. Το σημαντικό είναι, να μη τα αφήσουμε να βράσουν, γιατί θα χάσουμε το αλκοόλ.
3. Αφού περάσουν 30 λεπτά, δοκιμάζουμε την γεύση του, μήπως το θέλουμε λίγο πιο γλυκό και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμη, ή μέλι, ή πιο δυνατό και προσθέτουμε λίγο κονιάκ ακόμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το κρασί στην άκρη, μέχρι να γίνει χλιαρό προς ζεστό, για να το σερβίρουμε.
4. Το σερβίρουμε με 2 τρόπους.
1ος τρόπος. Παίρνουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα το ολόκληρο πορτοκάλι με τα γαρύφαλλα, τις φέτες του πορτοκαλιού και του λεμονιού, την κανέλα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, ή στο μεγάλο μπολ του ποντς, αν έχουμε. Σουρώνουμε από πάνω τους το κρασί και το σερβίρουμε με βαθιά κουτάλα, σε ποτήρια που αντέχουν την θερμοκρασία.
2ος τρόπος. Το σουρώνουμε και σερβίρουμε μόνον το ζεστό κρασί.
…Υπάρχει και ο δικός μου τρόπος…που χωρίς αμφιβολία…είναι και ο καλύτερος…!
Επιλέγω την πιο εμφανίσιμη κατσαρόλα μου, για να φτιάξω το κρασί μου. Βάζω ένα στρογγυλό δίσκο στο τραπέζι. Πάνω στο δίσκο, ακουμπάω ένα μεταλλικό σουπλά ρεσώ με κεράκια, μεταφέρω την ωραιότατη κατσαρόλα μου από το μάτι της κουζίνας, κατευθείαν στο σουπλά και το διατηρώ στη σωστή θερμοκρασία. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τα αρώματα που αναδύονται σε όλο τον χώρο.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΛΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ…ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ
Καναπέ με καπνιστό σολομό
Αχλάδι με προσούτο
Κοτομπουκίτσες
Σουδάκια με τυρί
Ρολά με καβούρι
Φατζολίτσες τυριών με διαφορετικούς τρόπους
ΚΑΝΑΠΕ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
1 μεγάλη μακριά μαύρη μπαγκέτα ψωμί, κομμένη σε λεπτές φετούλες
60γραμμ. μαλακό βούτυρο
120γραμμ. Λεπτές φέτες καπνιστού σολομού
Κάπαρη για χρώμα
Χυμό λεμονιού και φρεσκοκομμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αλείφουμε τις φετούλες του ψωμιού με βούτυρο και ακουμπάμε ένα μικρό κομμάτι σολομού.
2. Στάζουμε 2 σταγονίτσες χυμό λεμονιού πάνω στον σολομό και τον πασπαλίζουμε με πιπέρι. Τον στολίζουμε με μια κάπαρη για χρώμα.
ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ
120γραμμ. λεπτές φέτες προσούτο
2 μεγάλα αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστούνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τυλίγουμε το κάθε μπαστουνάκι αχλαδιού με ένα κομμάτι προσούτο
ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ
230γραμμ. φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε κοντά μπαστουνάκια, στο πάχος του μικρού μας δάχτυλου
85γραμμ. τριμμένη φρυγανιά
30γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
Λάδι για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αβγό και το αναμιγνύουμε με την παρμεζάνα.
2. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολάκι την τριμμένη φρυγανιά. Βουτάμε την κάθε μπουκίτσα του φιλέτου πρώτα στο μείγμα του αβγού και μετά στην φρυγανιά.
3. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις κοτομπουκίτσες για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
4. Τις βγάζουμε από το τηγάνι, τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και στην συνέχεια τις στολίζουμε στην πιατέλα μας, δίπλα στα υπόλοιπα μεζεδάκια. Σερβίρονται κρύα, ή ζεστά.
ΣΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
4 αβγά
1 2/3 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο τυρί, όπως Gruyère, ή Gouda
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200ο C και καλύπτουμε το ταψί του φούρνου μας με λαδόκολλα.
2. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι να βράσουν.
3. Προσθέτουμε όλο το αλεύρι μαζί και το ανακατεύουμε γρήγορα, μέχρι να γίνει μια μπάλα.
4. Βάζουμε την ζύμη στο μίξερ, την χτυπάμε για λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και την μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
5. Παίρνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζύμη και την ακουμπάμε στο ταψί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιη ζύμη, βάζοντας το ένα βουναλάκι, σε απόσταση 5 εκατοστών περίπου από το άλλο.
6. Τα φουρνίζουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα σερβίρουμε ζεστά, ή και κρύα.
ΡΟΛΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΙ
5 μεγάλες τορτίγιες
Για την γέμιση,
200γραμμ. Philadelphia
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού έτοιμη μαγιονέζα
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο τυρί, όπως cheddar, ή Provolone, ή μοτσαρέλα
1 κονσέρβα ψίχα καβουριού σε νερό
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
Πιπεράκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μιξεράκι, το τυρί με την μαγιονέζα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αναμιγνύουμε καλά.
2. Απλώνουμε μια λεπτή στρώση του μείγματος, σε κάθε τορτίγια. Την τυλίγουμε σε ρολό, καλύπτουμε το ρολό με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 3 ώρες, ή ακόμα και όλο το βράδυ.
3. Κόβουμε το κάθε ρολό σε φετούλες και το στολίζουμε στην πιατέλα μας.
ΦΡΑΤΖΟΛΙΤΣΕΣ ΤΥΡΙΟΥ
1η πρόταση:
200γραμμ. Τυρί Philadelphia
2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο τυρί Gouda
? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένες και στραγγισμένες λιαστές ντομάτες από βαζάκι
? κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
Κρακεράκια και μέλμπα τοστ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, το Philadelphia με το Gouda. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο, τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά.
2. Μοιράζουμε το μείγμα σε δυο ίσες ποσότητες, το πλάθουμε σε φρατζολίτσες και κυλάμε την πρώτη στα ψιλοκομμένα καρύδια και την δεύτερη στο μαϊντανό.
3. Τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ή και από την προηγούμενη.
4. Τις ακουμπάμε σε πιατέλα και τις συνοδεύουμε με κρακεράκια και μέλμπα τοστ.
Φρατζολίτσες με 3 τυριά,
2η πρόταση:
200γραμμ. τυρί Philadelphia
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο τυρί, όπως cheddar, ή Provolone, ή μοτσαρέλα
½ φλιτζάνι του τσαγιού τρίμα μπλε τυριού, ή Gorgonzola
½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένες και στραγγισμένες πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι
? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
1 μήλο κομμένο σε φέτες
Κρακεράκια και μέλμπα τοστ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το Philadelphia, την Worcestershire sauce και την μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά, τις πιπεριές, το σχοινόπρασο και τα ανακατεύουμε καλά.
3. Μοιράζουμε το μείγμα σε δυο ίσες ποσότητες, το πλάθουμε σε φρατζολίτσες και τις κυλάμε στα καρύδια.
4. Τις καλύπτουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ή από την προηγούμενη.
5. Τις ακουμπάμε σε πιατέλα, τις στολίζουμε με φέτες μήλου και τις συνοδεύουμε με κρακεράκια και μέλμπα τοστ.