
Ρομαντικό Λατίνο δείπνο
ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
8 τορτίγιες
3 φλιτζάνια του τσαγιού φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές
1 κονσέρβα των 560γραμμ. μαύρα Μεξικάνικα φασόλια
1 κονσέρβα των 400γραμμ. καλαμπόκι σε νερό
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σκόνη
3 φλιτζάνια του τσαγιού Μεξικάνικη σάλτσα ντομάτας
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος μαγειρικής
3 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο τυρί (Μοτσαρέλα, ή Γκούντα)
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε στην εστία ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, ακουμπάμε τα φιλέτα, χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές. Όταν ροδοκοκκινίσουν και ασπρίσουν μέχρι μέσα, τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια.
2. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 175ο C και βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρέξ.
3. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι μας και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την τσίλι, τα ανακατεύουμε, τα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι.
4. Σε ένα μέτριο μπολάκι, αναμιγνύουμε την σάλτσα με την κρέμα γάλακτος.
5. Στρώνουμε στο πυρέξ μια στρώση τορτίγιες, απλώνουμε από πάνω ένα μέρος σάλτσας, ρίχνουμε διάσπαρτα κομματάκια κοτόπουλου και τα σκεπάζουμε με μια 2η στρώση τορτίγιες. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα μέρος από το μίγμα των λαχανικών και τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δημιουργώντας 4 στρώσεις, μέχρι να γεμίσει το πυρέξ. Θα τελειώσουμε, πασπαλίζοντας το φαί με μια γενναία στρώση από τριμμένο τυρί.
6. Σφραγίζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το φουρνίζουμε για 25 λεπτά. Το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε να το ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να κοχλάζει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα.
7. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεροποιηθεί, το πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε.
ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Για την σαλάτα,
2 φλιτζάνια του τσαγιού ντοματίνια κομμένα στην μέση
2 φλιτζάνια του τσαγιού βρασμένες πατάτες σε κυβάκια
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια
3 πιπεριές, κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί, κομμένες σε μισά δαχτυλίδια
3 φλιτζάνια του τσαγιού κατεψυγμένα και βρασμένα ανάμεικτα λαχανικά
Για την σάλτσα,
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιαντρο
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού λειωμένο σκόρδο
? φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
? φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λάιμ
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λάιμ
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ½ κουταλιά της σούπας μέλι
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Αλατάκι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ανθότυρο θρυμματισμένο με τα δάχτυλα
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Κόβουμε τις πατατούλες, τις βράζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
2. Βράζουμε τα ανάμεικτα λαχανικά, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη
3. Κόβουμε τις πιπεριές σε δαχτυλίδια και το αβοκάντο σε κυβάκια.
4. Βάζουμε τα λαχανικά σε σειρά στην πιατέλα μας.
5. Χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλεντεράκι μας και περιχύνουμε την σαλάτα.
6. Την πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο τυρί, τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμυδάκι και την σερβίρουμε.
ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ
Για την καραμέλα,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
? φλιτζάνι του τσαγιού νερό
? φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Για την κρέμα,
6 αβγά
1 κουτί γάλα καρύδας
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη Ινδική καρύδα
? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτί γάλα εβαπορέ
3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και τον χυμό του πορτοκαλιού σε ένα κατσαρολάκι. Τα βράζουμε μέχρι να γίνουν ανοιχτό ξανθό σιρόπι καραμέλας.
2. Μοιράζουμε την καραμέλα σε ατομικές φορμίτσες.
3. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 175ο C.
4. Γεμίζουμε με νερό το ταψί του φούρνου μας, τόσο, όσο να φτάνει στην μέση από τις φορμίτσες μας.
5. Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ με το μιξεράκι χειρός, τα αβγά με το γάλα καρύδας, την τριμμένη καρύδα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την ζάχαρη, το εβαπορέ και το κορν-φλάουρ.
6. Γεμίζουμε τις φορμίτσες και τις φουρνίζουμε για 40-50 λεπτά.
7. Τις ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, τις αναποδογυρίζουμε στο πιάτο και τις σερβίρουμε.
Ανθή Λαμπίρη