Τι να προσέξεις αν ερωτεύτηκες συνάδελφο

Τι να προσέξεις αν ερωτεύτηκες συνάδελφο

Ίσως να πιστεύατε και εσείς ότι τα επαγγελματικά δεν πρέπει να «μπλέκονται» με τα συναισθηματικά και έως τώρα αποφεύγατε εντέχνως να «αφεθείτε» στον έρωτα κάποιου συναδέλφου σας. Όμως, η… μοίρα σας έφερε πολύ κοντά με έναν υπέροχο άνδρα που τυχαίνει να περνάτε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε ημέρας σας μαζί, αφού εργάζεστε στην ίδια δουλειά.

Έρωτας και εργασία μπορούν να συνδυαστούν; Ναι, είναι η απάντηση. Αρκεί να μπορέσετε να κρατήσετε τις ισορροπίες που απαιτούνται, ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.

1. Χρειάζεται πρώτα από όλα να βεβαιωθείτε ότι ο συνάδελφος που έχετε ερωτευτεί, έχει συναισθήματα για εσάς και επιθυμεί να συνάψει σχέση μαζί σας. Κι αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο εκείνος να σας «βλέπει» ως κάτι εφήμερο – για μερικές βραδιές πάθους μετά τη λήξη του εργασιακού ωραρίου – οπότε δεν αξίζει ούτε τον κόπο ούτε το ρίσκο. Κι ακόμη, πρέπει να είστε σίγουροι και οι δύο ότι θέλετε να είστε μαζί λόγω έρωτα, και όχι επειδή σας «βολεύει» που περνάτε πολλές ώρες μαζί στο γραφείο.

2. Στον επαγγελματικό σας χώρο χρειάζεται να συμπεριφέρεστε στον σύντροφό σας όπως και στους υπόλοιπους συναδέλφους. Ρομαντικά τετ α τετ στην κουζίνα του ορόφου ή δίπλα στο φωτοτυπικό δεν «χωράνε» στο γραφείο. Μπορεί να είναι διεγερτική η αίσθηση ότι μπορεί να σας «πιάσουν στα πράσα» αλλά η λογική υπαγορεύει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επιζήμιο για τη θέση και τη φήμη σας.

3. «Κίνδυνο» από τα αδιάκριτα βλέμματα και τις κακές γλώσσες δεν διατρέχεται μόνο μέσα στον εργασιακό χώρο αλλά και οπουδήποτε αλλού. Ξεχάστε τους ρομαντικούς καφέδες στα στέκια που πηγαίνετε με τους συναδέλφους ή τα ψώνια χεράκι-χεράκι στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται κοντά στη δουλειά σας. Απαιτείται να προστατέψετε την σχέση σας τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθείτε και οι δύο γι αυτή και να είστε έτοιμοι να την παραδεχτείτε.

4. Όταν έρθει η στιγμή να «ανακοινώσετε» δημόσια τη σχέση σας, καλύτερα να το πείτε πρώτα στο αφεντικό και ύστερα στις συναδέλφους σας στα διπλανά γραφεία. Είναι προτιμότερο να το μάθει από εσάς τους ίδιους παρά να «ακούσει» τις φημολογίες των άλλων. Διαβεβαιώστε τον ότι το γεγονός αυτό δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στη δουλειά σας και προσπαθήστε, μετά την ανακοίνωση, να δουλεύετε εξίσου σκληρά και να είστε παραπάνω από συνεπείς στα καθήκοντά σας.

5. Οτιδήποτε δημιουργεί εντάσεις στη σχέση σας θα πρέπει να… περιμένει το σχόλασμα. Αν νιώθετε ότι «πνίγεστε», δεν έχετε παρά να ζητήσετε 10 λεπτά διάλειμμα ώστε να μπορέσετε να μιλήσετε κάπου ήσυχα και να λήξετε το πρόβλημά σας εκεί. Μην παρασυρθείτε και ανεβάσετε τους τόνους μέσα στον εργασιακό χώρο και σε καμία περίπτωση, μην προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημά σας μέσω μηνυμάτων ή chat ή ακόμα χειρότερα, μέσω του εταιρικού email.

6. Απευκταίο αλλά πιθανό: Αν ο έρωτάς σας φτάσει στο τέλος του και χωρίσετε, να είστε προετοιμασμένη ότι οι πρώτες ημέρες θα είναι δύσκολες και για εσάς και για εκείνον, καθώς θα βλέπεστε αναγκαστικά μέσα στον εργασιακό σας χώρο. Χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ για να συνεχίσετε και τη δουλειά σας με την ίδια συνέπεια και τη ζωή σας. Προσέξτε μόνο να μην δημιουργήσετε μετά από λίγο καιρό ξανά σχέση με άτομο μέσα από το γραφείο γιατί μπορεί να δημιουργηθεί λανθασμένη εντύπωση για εσάς από τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σας.

Μαρία Κόλλια