Ρολάκια κολοκυθιού, φουσίλι μυρωδάτα, τούρτα φουντουκιού!
ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ
250γραμμ. τυρί ricotta
3 μετρίου μεγέθους κολοκυθάκια
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
2 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Έτοιμη σάλτσα pesto
Λίγα ντοματίνια κομμένα στη μέση για χρώμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε καθέτως, σε λεπτές φετούλες. Τα περιχύνετε με μια κουταλιά της σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύετε.
2. Τραβήξτε τα φυλλαράκια του βασιλικού από το ματσάκι, συγκεντρώστε τα και κόψτε τα με ένα ψαλίδι σε κομματάκια.
3. Σε ένα μπολάκι λειώστε το τυρί με ένα πιρούνι, προσθέστε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας λάδι και αναμίξτε τα.
4. Βάλτε ένα τηγάνι-γκριλ να ζεσταθεί και ψήστε τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν.
5. Ακουμπήστε τα κολοκυθάκια σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Πάρτε την πρώτη φέτα, ακουμπήστε στην άκρη της μια ποσότητα από το μίγμα του τυριού, στο μέγεθος ενός καρυδιού και τυλίξτε την σε ρολό. Καρφώστε την με μια οδοντογλυφίδα, για να την συγκρατήσετε να μην σας ανοίξει. Τοποθετήστε ένα κομματάκι ντομάτας στην μια πλευρά του ρολού, για χρώμα. Κάντε το ίδιο και με τις υπόλοιπες φέτες των κολοκυθιών.
6. Απλώστε λίγη σάλτσα πέστο στην πιατελίτσα σας και ακουμπήστε επάνω τα ρολάκια των κολοκυθιών. Περιχύστε τα με την τελευταία κουταλιά λάδι και σερβιρίστε τα.
ΦΟΥΣΙΛΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ
1 πακέτο πάστα βίδες (Fussili)
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 λειωμένες σκελίδες σκόρδου
3 φλιτζάνια φρέσκα ντοματάκια κομμένα στα 4
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βασιλικό σε φυλλαράκια
250γραμμ. μοτσαρέλλα κομμένη σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βράστε τις βίδες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Όσο βράζουν οι βίδες, θα φτιάξουμε την σάλτσα. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατάκι και πιπεράκι και όσο ψήνονται οι ντομάτες, εμείς τις πατάμε με ένα πιρούνι να λειώσουν.
3. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράζουν, μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σαλτσούλα.
4. Σουρώνουμε τα μακαρόνια, κρατώντας στην άκρη 1 φλιτζάνι από το ζουμί τους.
5. Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα, προσθέτουμε τον βασιλικό και την μοτσαρέλλα, το ? από το ζουμί των μακαρονιών και τα ανακατεύουμε. Αν δείτε ότι δεν είναι τόσο ζουμερά όσο θα τα θέλατε, προσθέστε κι άλλο από το νερό τους.
6. Τα αδειάζετε σε μια πιατέλα και τα σερβίρετε.
ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
250γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας, σπασμένη
300γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, σπασμένη
600ml κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
6 κουταλιές της σούπας Frangelico, Ιταλικό λικέρ με άρωμα φουντουκιού
8 μπισκότα digestive
100γραμμ. καβουρντισμένα φουντούκια
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, συν λίγο ακόμα
Σαντιγί για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Λειώστε τις σοκολάτες, μαζί με την κρέμα γάλακτος, την γλυκόζη και το λικέρ, σε μπαίν μαρί και αφήστε τα να κρυώσουν,
2. Καβουρντίστε τα φουντούκια σε τηγανάκι χωρίς λάδι και αφήστε τα να κρυώσουν.
3. Λειώστε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο.
4. Καλύψτε με λαδόκολλα μια φόρμα με ελατήριο και βουτυρώστε την.
5. Βάλτε στο μπλέντερ τα μπισκότα με τα φουντούκια και περιχύστε τα με 1 κουταλιά λειωμένο βούτυρο. Χτυπήστε τα, να θρυμματιστούν και να πάρουν υγρασία.
6. Αδειάστε το μίγμα στην βουτυρωμένη λαδόκολλα, κρατώντας λίγη ποσότητα στην άκρη για αργότερα. Απλώστε τα υπόλοιπα και πατήστε τα να καλύψουν καλά, τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας.
7. Αδειάστε με προσοχή το μίγμα της σοκολάτας πάνω στα μπισκότα και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο, να παγώσει λίγο. Βγάλτε το από το ψυγείο και πασπαλίστε όλη την επιφάνεια με τα μπισκότα που είχαμε αφήσει στην άκρη.
8. Ξαναβάλτε το στο ψυγείο να παγώνει μέχρι να το σερβίρετε.
9. Αναποδογυρίστε το στην πιατέλα, αφαιρέστε την φόρμα και την λαδόκολλα και διορθώστε λίγο τα μπισκότα που τα έχει παρασύρει η λαδόκολλα. Θα το κόψετε με μαχαίρι που το έχετε βυθίσει σε καυτό νερό για να είναι ζεστό και θα το συνοδεύσετε αν θέλετε, με λίγη άγλυκη σαντιγί, αρωματισμένη μόνον με βανίλια.
Ανθή Λαμπίρη