Αγκινάρες αλά Πολίτα

Αγκινάρες αλά Πολίτα

8 μεγάλες φρέσκες αγκινάρες ή μια σακούλα κατεψυγμένες

Αλάτι

Χυμό λεμονιού

2 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα

5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες

2 καρώτα κομμένα σε ροδέλες

2-3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε τέταρτα (Όπως του φούρνου)

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 φλιτζάνι λάδι

Αλατάκι και πιπέρι

Άνηθο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες (εάν είναι φρέσκες), τις τρίβουμε με λεμόνι και τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό και χυμό λεμονιού.

Κοιτάξτε…Αγκινάρες και πώς τις καθαρίζουμε.

2.Χονδροκόβουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πατάτες σε τέταρτα, τα καρώτα σε ροδέλες και τέλος, ψιλοκόβουμε τον άνηθο.

3. Σουρώνουμε τις αγκινάρες και τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα. Βάζουμε από πάνω τους όλα τα κομμένα λαχανικά, τις περιχύνουμε με το λαδάκι, προσθέτουμε αλατάκι και πιπέρι και χυμό από 1 λεμόνι.

4. Διαλύουμε το αλεύρι με λίγο νερό να γίνει ένας λείος αραιός χυλός και περιχύνουμε το φαγητό. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νεράκι μέχρι την μέση των λαχανικών και βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά.

5. Βράζουμε τις αγκινάρες σε σιγανή φωτιά, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. (Εάν οι αγκινάρες είναι κατεψυγμένες, θέλουν λιγότερο βράσιμο και πρέπει να συμβουλευτούμε τις οδηγίες της συσκευασίας). Οι αγκινάρες αλά Πολίτα, με την ίδια διαδικασία εκτέλεσης, μπορούν να γίνουν και στον φούρνο. Θα χρειαστούν 2 ώρες περίπου ψήσιμο.

6. Όταν οι αγκινάρες τρυπιούνται, αλλά κρατάνε λίγο ακόμα, προσθέτουμε τον άνηθο και συνεχίζουμε το βράσιμο.

7. Σερβίρονται ζεστές και κρύες.

Το μυστικό μου:


Για να είναι μεγαλύτερη η ποσότητα του φαγητού και για να έχει ποικιλία στη γεύση, προσθέτω μετά από 1 ώρα βρασίματος, ένα σακουλάκι αρακά κατεψυγμένο.

Ακόμα, επειδή το αλεύρι όταν το βάζουμε από την αρχή είναι λίγο επικίνδυνο στο να μας πιάσει το φαΐ αν δεν το έχουμε στην σωστή χαμηλή θερμοκρασία, μπορούμε να το βάλουμε στο τέλος μαζί με τον χυμό του λεμονιού. Όταν το φαΐ μας είναι έτοιμο, διαλύουμε το αλεύρι στον χυμό και περιχύνουμε το φαγητό. Ανακινούμε την κατσαρόλα να απλωθεί παντού και μέσα σε λίγα λεπτά, το φαγητό μας θα έχει χυλώσει και θα είναι μια χαρά!

Σε όσους δεν αρέσουν τα ξινούτσικα φαγητά, μπορούμε να φτιάξουμε τις αγκινάρες αλά Πολίτα κοκκινιστές. Θα παραλείψουμε τελείως το αλεύρι με το λεμόνι και θα το αντικαταστήσουμε με ένα κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, των 250 γραμμ.

Ανθή Λαμπίρη