Φιλοξενούμενος στο σπίτι; Προετοιμάστε το σωστά!
Ένας έξτρα καλόγερος μπορεί να βοηθήσει τους επισκέπτες να βολέψουν τα μπουφάν, τα κασκόλ και τα γάντια τους, ενώ ένα επιπλέον χαλάκι δαπέδου μπορεί να φιλοξενήσει τις μπότες τους. Καταλάβατε τι εννοούμε; Διότι όταν περιμένεις κόσμο στο σπίτι, είτε είναι για δύο ημέρες είτε για μία εβδομάδα, πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένη για να αποφύγεις την… τρέλα!
Σκεφτείτε ότι αν είναι να περάσετε όλες τις μέρες των γιορτών, με τις βαλίτσες των καλεσμένων σας σε κοινή θέα και το καθιστικό σας σαν να έχει δεχτεί επίθεση από τους Ταλιμπάν, καλύτερα να σας λείπει!
Αρχίστε λοιπόν από τώρα και ακολουθήστε τα εξής βήματα:
1. Αντιμετωπίστε εκ των προτέρων τον συνωστισμό στην κουζίνα ή την τραπεζαρία
Η κουζίνα ή η τραπεζαρία είναι σε τέτοιες περιπτώσεις ένας μαγνήτης για πάσης φύσεως μικροαντικείμενα, βιβλία, κλειδιά, ποτήρια και κούπες ξεχασμένες και ότι άλλο βάζει ανθρώπινος νους. Για να προετοιμαστείτε όμως για οποιοδήποτε γεύμα, όταν έχετε φιλοξενούμενους, πρέπει να έχετε χώρο στο τραπέζι και μάλιστα άμεσα.
Μεριμνήστε λοιπόν, από τώρα για να τον δημιουργήσετε. Αδειάστε ντουλάπια για να βάζετε μικροαντικείμενα, βάλτε άδεια (που σύντομα θα γεμίσουν!) καλάθια για ψιλοπράγματα και κλειδιά, αδειάστε ένα ράφι στον τοίχο ή κάντε ότι άλλο βολεύει στο χώρο σας… Τι θα κερδίσετε; Λιγότερο άγχος!
2. Δημιουργήστε χώρο στο υπνοδωμάτιο
Προετοιμάστε από τώρα την κρεβατοκάμαρα που θα φιλοξενήσει τους επισκέπτες σας. Αδειάστε ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι, έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοί σας να μη χρειάζεται να ζουν με τις βαλίτσες σε θέα. Τοποθετήστε τα περιεχόμενα του συρταριού ή του ντουλαπιού που θα αδειάσετε σε κούτα και βάλτε την στο δικό σας υπνοδωμάτιο. Μπορεί να είναι άβολο, όμως είναι απαραίτητο για να μην χρειάζεται κάθε μέρα να αντιμετωπίζετε το… χάος.
3. Τουαλέτα αγάπη μου!
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Κατ’ αρχήν βάλτε ένα πρόγραμμα με την δική σας οικογένεια, ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα τον τροχονόμο. Εξηγήστε τους ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα των επισκεπτών και να συνεργαστούν για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.
Μετά φροντίστε να ελευθερώσετε ένα ράφι στο μπάνιο σας για να τακτοποιήσουν οι επισκέπτες τα προσωπικά τους είδη. Αυτό θα αποτρέψει τα είδη προσωπικής περιποίησης να γίνουν αντικείμενα… διαμάχης! Επίσης φροντίστε να τους προμηθεύσετε με το δικό τους χώρο για να τοποθετούν τις οδοντόβουρτσές τους. Θα γλιτώσετε μεγάλα μπλεξίματα!
5. Πόσες πετσέτες και πόσα σεντόνια…
Πολλά! Γι’ αυτό φροντίστε να εφοδιαστείτε. Αν είναι απαραίτητο ζητήστε από την κολλητή σας να σας βοηθήσει. Τοποθετήστε στο μπάνιο έναν έξτρα καλόγερο για να κρεμάνε οι καλεσμένοι τις πετσέτες τους. Προτιμήστε να τον τοποθετήσετε σχετικά κοντά σε κάποιο θερμαντικό στοιχείο, ώστε οι πετσέτες να στεγνώνουν εύκολα και να επεκτείνετε τον χρόνο χρήσης τους (έως 3 μέρες, όχι παραπάνω).
6. Προετοιμάστε την είσοδο
Τοποθετήστε επιπλέον χαλάκια στο χολ της εισόδου για να φιλοξενήσει τα… αξεσουάρ του κρύου και βροχερού καιρού των καλεσμένων σας. Διότι κανείς δεν αντέχει τον επισκέπτη με βρεγμένες μπότες να περιφέρεται στο σπίτι του αναζητώντας ένα σημείο για να βγάλει τα παπούτσια του. Φροντίστε λοιπόν, να δημιουργήσετε τον κατάλληλο χώρο από τώρα. Μη ξεχάσετε τον καλόγερο ή την κρεμάστρα που θα φιλοξενεί μπουφάν και το καλάθι που θα κρύβει μέσα στα σπλάχνα του κασκόλ και σκουφιά, αλλά και την υποδοχή για τις ομπρέλες που θα πρέπει κάπου να μπουν για να στεγνώσουν!
7. Κομπιούτερ υπάρχει;
Ε βέβαια υπάρχει και θα πρέπει να ξέρετε ότι, το πιο πιθανό είναι ότι θα το μοιραστείτε. Γι’ αυτό φροντίστε από τώρα να «καθαρίσετε» τον οικογενειακό σας υπολογιστή, από οτιδήποτε δεν θέλετε να γνωρίζουν οι μακρινοί συγγενείς. Όπως για παράδειγμα τους απλήρωτους λογαριασμούς σας!
9. Σταθμός φόρτισης!
Θα σας γλιτώσει από περιττές αναζητήσεις για χαμένα κινητά, ipad και άλλα συναφή. Δημιουργήστε ένα σταθμό φόρτισης σε κάποιο γωνιακό τραπεζάκι του σπιτιού, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν εύκολα να βρίσκουν τα ηλεκτρονικά αξεσουάρ και τους φορτιστές τους και εσείς να ξέρετε πού να τα αναζητήσετε. Εναλλακτικά, αφήστε ένα επιπλέον πολύπριζο σε κάθε υπνοδωμάτιο έτσι ώστε οι επισκέπτες σας να έχουν εναλλακτική λύση.
10. Προσαρμόστε την κουζίνα σας
Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να έχουν τα βασικά σκεύη -για παράδειγμα ποτήρια, πιάτα, κούπες καφέ, μπρίκια, καφετιέρα, τοστιέρα…- σε ετοιμότητα. Για να κάνετε αυτά τα πράγματα πιο εύκολο να εντοπιστούν και να μη χρειάζεται να είστε πάντα παρούσα κάντε από τώρα τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Φροντίστε από τώρα να βρείτε ένα τρόπο να περιορίσετε την ακαταστασία στο πιο νευραλγικό δωμάτιο του σπιτιού, την κουζίνα.
11. Εφοδιαστείτε με σνακ!
Κάντε από τώρα την λίστα αγορών σας και συμπεριλάβετε αρκετά σνακ (έτοιμα ή τα υλικά για να τα προετοιμάσετε). Θα δείτε ότι είναι υπερ-απαραίτητα!
12. Κάντε τους επισκέπτες σας τουρίστες
Είτε φιλοξενείτε την αδερφή σας για πολλοστή φορά ή τους κουμπάρους σας από την επαρχία είτε τα πεθερικά σας, σας προτείνουμε να κάνετε ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορα μέρη της πόλης. Στο Μουσείο της Ακρόπολης έχουν πάει; Στο Θησείο; Στο Πλανητάριο (εξαιρετικός χώρος να επισκεφτείτε, ιδιαίτερα εάν έχετε παιδιά)…
Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες σας δεν θα πλήξουν και εσείς δεν είστε αναγκασμένη όλη την ημέρα να παλεύετε στο σπίτι να βρείτε άκρη. Είναι υπέροχο να έχετε καλεσμένους για τις γιορτές. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τακτοποιήσετε από τώρα κάποιες λεπτομέρειες ώστε στο τέλος να σας μείνει μόνο η απόλαυση και οι ευχάριστες στιγμές.
Ελπίδα Δεδεμάδη