Χριστουγεννιάτικα στολίδια από τα χεράκια μας

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από τα χεράκια μας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ

Για να φτιάξετε το πατρόν, για τα φεγγάρια και τα αστεράκια, θα πατήσετε τις ιστοσελίδες που σας έχω παρακάτω. Θα εκτυπώσετε την φωτογραφία σε Α4 και θα την αποτυπώσετε σε χαρτόνι.

Εάν είσαστε λίγο πιο έμπειρες στον υπολογιστή, θα μπορούσατε να κάνετε τα σχέδια, πιο μικρά, ή πιο μεγάλα, για να υπάρχει ποικιλία στα μεγέθη.

Θα πάτε στην ιστοσελίδα, θα κάνετε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα, θα επιλέξετε «save image as» και θα αποθηκεύσετε την εικόνα στον υπολογιστή σας.

Για να εκτυπώσετε, θα επιλέξετε «print with preview», θα ξεκλικάρετε το «show bounding box», που είναι κάτω από τις διαστάσεις και αλλάζοντας την κλίμακα, τα κάνετε σε ότι μέγεθος θέλετε και τα εκτυπώνετε.

Για το μυτερό αστεράκι, θα πατήσετε:



http://familycrafts.about.com/od/treeornaments/ss/StarOrnamentPattern.htm

Για το φεγγάρι, θα πατήσετε:


http://www.homemadegiftguru.com/image-files/moon-free-printable-gift-ta.jpg

Για το αστεράκι με τις στρογγυλές μύτες, θα πατήσετε:


http://coolest-baby-showers.shippony.com/images/printables/resources/care-bear/care-bear-baby-shower-15.jpg

Υλικά,

Για τα μπισκότα,

250γραμμ. Βούτυρο (1 πλάκα)

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 αβγό ολόκληρο

2 κρόκους αβγών

4 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι (500γραμμ.)

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κοσκινίζετε 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι με την μπαίκιν-πάουντερ και με το αλάτι.

2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, να γίνει αφράτο μείγμα και ρίχνετε χτυπώντας το αβγό, έναν-έναν τους κρόκους, την βανίλια και συνεχίζετε να τα χτυπάτε, για 3-4 λεπτά ακόμα.

3. Σταματάτε το χτύπημα, προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και τα ζυμώνετε ελαφρά. Προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα, αν νομίζετε ότι χρειάζεται, για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφιχτή.

4. Την βάζετε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα και στην συνέχεια την ανοίγετε ανάμεσα σε λαδόκολλα με τον πλάστη σας, σε φύλλο πάχους 6 χιλιοστών περίπου.

5. Ανάβετε τον φούρνο στον αέρα, στους 170ο C και σκεπάζετε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου σας.

6. Κόβετε την ζύμη σε φεγγάρια και σε αστεράκια, κάνετε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι, ή με ένα καλαμάκι αναψυκτικού, την τρυπούλα, για να περάσετε μετά το κορδόνι που θα τα κρεμάσετε και τα φουρνίζετε για 10 λεπτά περίπου.

Για το το γλάσο,

3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

½ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο

1 κουταλάκι του τσαγιού χυμό λεμονιού

3 ασπράδια αβγών

Βανίλια

Χρώματα ζαχαροπλαστικής (Προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κοσκινίζετε την ζάχαρη με το κρεμόριο, προσθέτετε αχτύπητα τα ασπράδια και την βανίλια και τα χτυπάτε όλα μαζί.

2. Κάνετε μια δοκιμή σε ένα μπισκότο, για να δείτε, εάν απλώνεται και εάν στέκεται ωραία.

3. Εάν είναι υγρό, προσθέτετε λίγη ζάχαρη ακόμα. Εάν είναι σφιχτό, λίγο χυμό λεμονιού.

Για το στόλισμα,

Ασημένιες καραμελίτσες και ασημένιο κορδόνι για να τα κρεμάσετε.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ

Υλικά,

Πορτοκαλοκόκκινη λεπτή κορδέλα

Πορτοκάλια

Γαρύφαλλα

Ψαλίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Τυλίξτε την κορδέλα γύρω από το πορτοκάλι, στρίβοντας τη στην βάση, για να διαιρέσει το πορτοκάλι σε τέταρτα.

2. Φτάστε την κορδέλα στην επάνω πλευρά, στην κορυφή του πορτοκαλιού.

3. Στερεώστε την κορδέλα με έναν κόμπο. Κάντε έναν κόμπο στις 2 άκρες της κορδέλας, για να δημιουργηθεί μια θηλιά για κρέμασμα.

4. Σε αυτό το σημείο, αρχίστε να τοποθετείτε τα γαρύφαλλα, αρχίζοντας δίπλα στην γραμμή της κορδέλας και μετά θα το γεμίσετε.

5. Όταν τελειώσετε με τα γαρύφαλλα, κρεμάστε το πορτοκάλι στο δέντρο από την θηλιά. Κόψτε ένα δεύτερο κομμάτι κορδέλας και φτιάξτε έναν ωραίο φιόγκο, κάτω από το κλαδί που έχουμε περάσει την θηλιά.

Σημ: Μπορείτε να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο πορτοκάλια, μανταρίνια και μήλα και να τα βάλετε σε μπολ, σε διάφορα σημεία του σαλονιού σας. Θα μοσχοβολάει ο τόπος.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

4-5 πορτοκάλια

Λίγη κανέλα σε σκόνη

Κορδελίτσα για να τα κρεμάσετε

Ξυλαράκια κανέλας (Προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κόψτε τα πορτοκάλια, σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε, με το μαχαίρι των λαχανικών. Εάν έχετε πολυκόφτη λαχανικών, κόψτε τα με αυτό.

2. Ακουμπήστε τις φέτες πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθούν τα πολλά υγρά τους. Αφαιρέστε τις ίνες από το κέντρο τους και πασπαλίστε τις με λίγη κανέλα.

3. Ακουμπήστε τις φέτες του πορτοκαλιού πάνω σε σχάρα και βάλτε τις στον φούρνο να στεγνώσουν στους 130C, για 1 ώρα και στους 100ο C, για άλλες 2 ώρες

4. Κάντε τους μια οριζόντια σχισμή στο πάνω μέρος και περάστε την κορδελίτσα που θα τις κρεμάσετε. Εάν θέλετε να τις στολίσετε και με ξυλαράκι κανέλας, θα κάνετε έναν κόμπο στην κορδελίτσα που έχετε ήδη περάσει, θα δέσετε το ξυλαράκι της κανέλας, με ένα δεύτερο κόμπο και μετά θα τις κρεμάσετε, κάνοντας ένα φιογκάκι.

ΜΗΛΑ

4-5 μήλα

Χυμό από 1 λεμόνι

200γραμμ. Ζάχαρη

500ml νερό

Κορδόνι, για να τα κρεμάσετε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε τα μήλα, τα σκουπίζετε και τα κόβετε χωρίς να τα καθαρίσετε, σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε, με το μαχαίρι των λαχανικών. Εάν έχετε πολυκόφτη λαχανικών, κόψτε τα με αυτό.

2. Τα βάζετε σε ένα πιάτο και τα αλείφετε με τον χυμό του λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

3. Βάλτε την ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και δυναμώστε την θερμοκρασία, μέχρι να βράσει το σιρόπι 5 λεπτά.

4. Βάλτε το σιρόπι σε ένα μπολ, βυθίστε μέσα τις φέτες των μήλων και αφήστε τις όλη την νύχτα.

5. Ανάψτε τον φούρνο στους 100ο C και καλύψτε το ταψί με λαδόκολλα.

6. Βγάλτε τα μήλα από το σιρόπι και ακουμπήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Με ένα δεύτερο χαρτί, ταμπονάρετε τα απαλά και από την επάνω πλευρά τους.

7. Βάλτε τα πάνω στην λαδόκολλα και φουρνίστε τα για 1 ώρα. Γυρίστε τα με ένα μαχαίρι-σπάτουλα, μια φορά. Εάν δεν έχουν στεγνώσει, αφήστε τα για λίγο ακόμα.

8. Ξεφουρνίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.

9. Όταν κρυώσουν, κάντε τους μια μικρή τρυπούλα και περάστε το κορδόνι, που θα τα κρεμάσετε.

Σημ: Πριν τα κρεμάσετε, δοκιμάστε τα. Είναι πάρα πολύ ωραία!

Ανθή Λαμπίρη