Χρώματα και ψυχισμός του χώρου

Χρώματα και ψυχισμός του χώρου

Πως επηρεάζουν τα χρώματα την διάθεση του σπιτιού μας;

Ποια χρώματα είναι κατάλληλα για κάθε δωμάτιο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χρώματα επιδρούν στον ψυχισμό μας και επηρεάζουν τη διάθεση και τη σωματική μας κατάσταση. Βέβαια, τα εκάστοτε συναισθήματα που μας προκαλούν διαφοροποιούνται λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα την κουλτούρα και τα προσωπικά βιώματα του καθενός. Σε γενικές γραμμές όμως, η σωστή επιλογή των χρωμάτων στην διακόσμηση των εσωτερικών χώρων μπορεί να αλλάξει την διάθεση και την ατμόσφαιρα του κάθε δωματίου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις θετικές επιρροές του κάθε χρώματος και ιδέες για την κατάλληλη χρήση τους. Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα γενικό κανόνα είναι να επιλέξετε ζεστές φυσικές αποχρώσεις στους τοίχους σας και μικρές έντονες χρωματικές λεπτομέρειες σε διακοσμητικά στοιχεία. Εμπνευστείτε από τις παρακάτω προτάσεις και βάλτε μια νέα πινελιά στο καταφύγιο σας!

Μπλε

Το μπλε χρώμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αρτηριακή πίεση, συμβάλει στην σταθερή αναπνοή και καταπολεμά το στρες και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι. Συμβολίζει το νερό και τον ουρανό ενώ είναι τα χρώμα της επικοινωνίας. Είναι το κατάλληλο χρώμα για χώρους που θέλετε να ξεκουραστείτε, όπως η κρεβατοκάμαρα ή το καθιστικό. Προτιμήστε ανοιχτές ζεστές αποχρώσεις του μπλε σε συνδυασμό με γκρι λευκές επιφάνειες και γήινες αποχρώσεις σε διακοσμητικές λεπτομέρειες για να δημιουργήσετε μια ζεστή φωλιά.

Λευκό  

Το λευκό χρώμα συμβολίζει την καθαρότητα, την αθωότητα και την καλοσύνη. Βάφοντας τους τοίχους του σπιτιού σας λευκούς ή υπόλευκους δίνετε την ψευδαίσθηση ότι είναι μεγαλύτερο. Συνδυάστε το με μικρές πινελιές σε επίπλωση ή διακόσμηση με το αγαπημένο σας χρώμα και αμέσως θα έχετε ένα πιο ευρύχωρο και φωτεινό σπίτι που θα σας αναζωογονεί.

Πράσινο

Το χρώμα της φύσης, το πράσινο, βοηθάει στην μείωση του άγχους και συμβολίζει την φρεσκάδα, την ευημερία και την ισορροπία. Είναι ξεκούραστο για τα μάτια και βοηθάει στην συγκέντρωση και την δημιουργικότητα. Είναι ιδανικό για βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης αλλά και το παιδικό δωμάτιο.

Κίτρινο

Το κίτρινο είναι ιδανικό χρώμα για να αυξήσει την ενέργεια μας και να αφήσει μια αναζωογονητική αίσθηση χαράς και ζωντάνιας. Ταιριάζει απόλυτα σε χώρους όπως η κουζίνα. Σε πιο παλ αποχρώσεις θα φωτίσει το δωμάτιο, ενώ έντονες κίτρινες λεπτομέρειες μπορούν να απογειώσουν την διάθεση του σπιτιού σας.

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα είναι στενά συνδεδεμένο με το πάθος αλλά και την ένταση. Έχει την ιδιότητα να αιχμαλωτίζει την προσοχή και το συναίσθημα του παρατηρητή. Το κόκκινο είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Δεν είναι κατάλληλο σε χώρους ηρεμίας ενώ το συναντάμε συχνά σε χώρους εστίασης. Αποφεύγετε μεγάλες επιφάνειες με κόκκινο χρώμα.

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που χαρίζει ενθουσιασμό και ενέργεια. Επίσης θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το συναντάμε συχνά σε χώρους άσκησης και λιγότερο σε χώρους χαλάρωσης.

Ροζ

Το ροζ μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα νεύρα και βοηθά στην ανακούφιση των αισθήσεων του θυμού και της επιθετικότητας. Το ανοιχτό ροζ γνωστό ως baby pink είναι το συνηθέστερο χρώμα σε παιδικά δωμάτια και όχι τυχαία καθώς προωθεί συναισθήματα αγάπης και καλοσύνης.

Μωβ

Το μωβ είναι ένα δραματικό, πλούσιο χρώμα που συμβολίζει την πολυτέλεια. Το σκούρο μωβ παραπέμπει στο μυστήριο και τον ρομαντισμό, ενώ πιο φωτεινές αποχρώσεις, όπως το λιλά, είναι μια καλή επιλογή σε χώρους που θέλετε ηρεμία. Το μωβ είναι ένα κατάλληλο χρώμα για θεραπευτικούς χώρους και για δωμάτια διαλογισμού. Είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις.