Πουτίγκα, το παραδοσιακό γλυκό της Καρδίτσας
Στην πραγματικότητα είναι μια ζουμερή καρυδόπιτα, σκεπασμένη με μια καταπληκτική βελούδινη κρέμα!
Για την καρυδόπιτα
Υλικά που θα χρειαστούμε
1 ταψί 30Χ40εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο
10 αυγά σε θερμ. δωμ.
10 κ.σ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
10 κ.σ. καρύδι χοντροκομμένο + 1 φ.τ. περίπου, ψιλοκομμένο καρύδι για το στόλισμα
10 κ.σ. φρυγανιά
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κ.γ. μπέικιν
1 ½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
2 πρέζες αλάτι
Για το σιρόπι
3 ½ φ.τ. νερό
3 φ.τ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από πορτοκάλι
Για την κρέμα
1 ½ lt γάλα
1 φλ. ζάχαρη
100 γραμμ. κορν φλάουρ
2 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 κρόκους
1 βανίλια
330ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά για την παρασκευή σαντιγί
Πώς φτιάχνουμε τις παρασκευές
Για την καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στις αντιστάσεις, στους 180ο C.
- Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τη φρυγανιά, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μπέκιν πάουντερ, την βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγη-λίγη την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά-απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος, ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε πάντα απαλά.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί, το απλώνουμε και το φουρνίζουμε για 30 λεπτά. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός.
- Κάνουμε διάσπαρτες τρυπίτσες σε όλη την επιφάνεια της κρύας καρυδόπιτας και την σιροπιάζουμε με τη βοήθεια μιας βαθειάς κουτάλας, με το καυτό σιρόπι. Την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα μαζί με τη ζάχαρη και αρχίζουμε να τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν με το γάλα.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο ½ λίτρο γάλα και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ακατάπαυστα με το σύρμα, μέχρι να πήξει το μίγμα.
- Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην κρέμα και το αφήνουμε αρχικά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σαντιγί.
- Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Βγάζουμε τη κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε με το μιξεράκι μας να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με την κρέμα.
- Απλώνουμε το μίγμα πάνω στην καρυδόπιτα, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλα.
Δοκιμάστε το και θα τρελαθείτε. Είναι από τα γλυκά που ουρλιάζεις σε κάθε κουταλιά!!!