3 Υπέροχα αλμυρά κέικ για τον καφέ μας και όχι μόνο…

3 Υπέροχα αλμυρά κέικ για τον καφέ μας και όχι μόνο…

Κέικ χρωματιστό

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για τα λαχανικά

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες

1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

Για τη ζύμη

200 γραμμ. Μπέικον

4 αβγά

250 γραμμ. Αλεύρι γ.ο.χ. Μαζί με 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη συν 1-2 κ.σ. για να τσιγαρίσουμε τα λαχανικά

50 ml γάλα (Οποιοδήποτε γάλα. Ακόμα και σόγιας, ή ότι άλλο έχετε).

 

Σημ. Αυτή η παρένθεση είναι για την αδερφή μου. Δεν μπορείς να ανοίξεις το ψυγείο της και να βρεις φυσιολογικά πράγματα. Το γιαούρτι θα είναι από οτιδήποτε άλλο εκτός από αγελαδινό, ή έστω και πρόβειο. Το ίδιο συμβαίνει και με το γάλα και με το βούτυρο. Δεν μιλάμε για το τυρί… Το Ευλογημένο και το τόφου, δίνει και παίρνει! Ουφ! Τα είπα και ξαλάφρωσα!

 

Αλατάκι και πιπεράκι

Προαιρετικά, θυμάρι, ή δεντρολίβανο και ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα παραλληλόγραμμη για ψωμί.
  2. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 1-2 κ.σ. λάδι και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μας σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι και αν θέλουμε, ρίχνουμε τα προαιρετικά μυρωδικά και τις ελιές. Τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  3. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπέικον. Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι και το ξαναβάζουμε στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε το μπέικον και το ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.
  4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά σαν να κάνουμε ομελέτα. Προσθέτουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Προσθέτουμε στη ζύμη τα λαχανικά, το μπέικον και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και το φουρνίζουμε για 40-45 λεπτά. Το δοκιμάζουμε κλασικά τρυπώντας στο κέντρο του με ένα μαχαίρι και εάν βγει καθαρό, το ξεφουρνίζουμε.

Σημ. Εάν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα πολλαπλασιάζουμε τα υλικά Χ2, ή Χ3.

Κυπριακό αλμυρό κέικ

Υλικά που θα χρειαστούμε

3 φ.τ. τριμμένο χαλούμι

5 μεγάλα αβγά

1 κουτί γάλα εβαπορέ

1 φ.τ. καλαμποκέλαιο

5-6 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο, ή 1 φ.τ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

2 ½ – 3 φ.τ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο

Πώς θα το φτιάξουμε

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα Φ 22εκ., η μια φόρμα στρογγυλή Φ26εκ.
  2. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα αβγά, το τριμμένο χαλούμι, το λάδι, το γάλα και τον δυόσμο. Τα χτυπάμε απαλά με το σύρμα χειρός (αβγοδάρτη) και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά, μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
  3. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο  από τον Σταύρο Βαρθαλίτη

Σημ. Η ποσότητα είναι μεγάλη και υπέροχη

Υλικά που θα χρειαστούμε

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

240 γρ. ηλιέλαιο

240 γρ. γάλα 3,5%

5 αυγά

600 γρ. τυρί φέτα

200 γρ. γιαούρτι 2%

2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

1 κλωνάρι φρέσκο δυόσμο

Αλάτι Φρεσκοκομμένο πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα

Υλικά για το σερβίρισμα 10 φύλλα φρέσκο θυμάρι

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C στον αέρα. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 34-38εκ..
  2. Αρχικά προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1’. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το γάλα , το πιπέρι και ανακατεύουμε για ακόμα 2’.
  3. Τρίβουμε τη φέτα σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά) τη ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τα φύλλα από τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή με μαριζ.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Αλείφουμε με ένα πινέλο το ελαιόλαδο, στα τοιχώματα και τη βάση, στρογγυλού ταψιού(34 εκατοστά). Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 50’.
  7. Σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια με τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι.

Ελπίζω να καταφέρεται για το ποιο από τα 3 θα επιλέξετε και πραγματικά να το απολαύσετε, όπως απόλαυσα και τα 3 εγώ!!!