4 μέρη του σώματός μας που ξεχνάμε να γυμνάσουμε, αλλά… δεν πρέπει!
Όταν ο λόγος περί γυμναστικής το μυαλό μας πηγαίνει στα χέρια, στα πόδια, στην πλάτη, στην κοιλιά, γι’ αυτό όσοι γυμνάζονται τακτικά έχουν καλά γυμνασμένα χέρια και πόδια, καθώς και γυμνασμένους κοιλιακούς, γλουτιαίους, μηριαίους και ραχιαίους μυς.
Όμως υπάρχουν και κάποια άλλα, και μάλιστα καίριας σημασίας, μέρη του σώματός μας που μόνιμα ξεχνάμε να γυμνάσουμε, με δυσάρεστες συχνά συνέπειες στην υγεία μας.
Ποια είναι αυτά και πώς να τα γυμνάσουμε;
Οι νευρολόγοι μιλούν για το ΜΥΑΛΟ, οι παθολόγοι για τους ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ και οι ορθοπεδικοί για τους ΚΑΡΠΟΥΣ και τους ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ καθώς και για τα ΔΑΧΤΥΛΑ χεριών και ποδιών.
Το μυαλό μας
Καθώς η εγκεφαλική λειτουργία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου εξ αιτίας γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η διατροφή, οι συνήθειες του ύπνου και το χρόνιο στρες, η άσκηση του μυαλού είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Με την άσκηση του μυαλού μπορούμε να ενισχύσουμε τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μας, δηλαδή την ικανότητα του να προσαρμόζεται σε νέες δεξιότητες και να αποθηκεύει μνήμες και πληροφορίες. Όταν «τεμπελιάζουν οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μας, τόσο πιο δύσκολα μπορούμε να συγκεντρωθούμε, να διατηρήσουμε στη μνήμη μας πληροφορίες, ακόμα και να εκτελέσουμε καθημερινές εργασίες.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι όχι μόνο για να καθυστερήσουμε ή να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω, αλλά και για να βελτιώσουμε την πνευματική μας οξύτητα. Το κλειδί είναι να βάζουμε διαρκώς νέες προκλήσεις στο μυαλό μας, ώστε να βρίσκεται σε εγρήγορση. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, η υιοθέτηση ενός νέου χόμπι ή αθλήματος, τα ταξίδια, και γενικότερα η ενασχόληση με κάτι καινούριο, ο διαλογισμός, καθώς και οι… σπαζοκεφαλιές -scruble, σταυρόλεξα, sudoku, κ.λπ.-, όχι μόνο θα οξύνουν την εγκεφαλική μας λειτουργία, αλλά θα τονώσουν το ενδιαφέρον μας για τη ζωή και την καλή μας διάθεση, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
Οι πνεύμονες μας
Η διατήρηση της καλής υγείας των πνευμόνων μας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας, αφού αυτοί είναι που μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα, ή αλλιώς, τροφοδοτούν τη ζωή στο σώμα μας. Σύμφωνα με την επιστήμη, από την ηλικία των 35 κιόλας χρόνων παρατηρείται μια σταδιακή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων.
Όμως υιοθετώντας ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούμε να διατηρήσουμε σε τέλεια κατάσταση τους πνεύμονές μας. Εννοείται ότι η σωστή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, το καθημερινό περπάτημα διάρκειας τουλάχιστον 40 λεπτών και οι αεροβικές ασκήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αν σ΄ αυτά προσθέσουμε 5 πεντάλεπτα την ημέρα για ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, τότε θα έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για πνεύμονες που λειτουργούν στην εντέλεια.
Μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, πριν κοιμηθούμε το βράδυ και κάποια στιγμή ενδιάμεσα της ημέρας κάνουμε για πέντε λεπτά την εξής άσκηση: Όρθιοι ή ξαπλωμένοι ανάσκελα, τοποθετούμε το ένα χέρι μας πάνω στο στομάχι μας λίγο πάνω από τον αφαλό μας, το άλλο πάνω στο στήθος μας, και εισπνέουμε αέρα από τη μύτη σε 4 χρόνους (μετράμε ως το 4) ώστε να νιώσουμε στομάχι και κοιλιά να φουσκώνουν από τον αέρα. Κρατάμε τον αέρα μέσα μας μετρώντας ως το 4, και εκπνέουμε από το στόμα πάλι σε 4 χρόνους, προσπαθώντας να αδειάσουμε όλο τον αέρα από μέσα μας. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές.
Πολύ σημαντικό επίσης για την άσκηση της πνευμονικής λειτουργίας είναι ο σωστός τρόπος εισπνοής -πάντα από τη μύτη-, και εκπνοής -πάντα από το στόμα-, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μας. Όπως είναι και πολύ σημαντικό σε ποιο σημείο της κάθε άσκησης πρέπει να εισπνέουμε και σε ποιο να εκπνέουμε. Καλό είναι να ζητήσουμε από τον γυμναστή μας να μας τα υποδείξει.
Οι καρποί και τα δάχτυλα των χεριών μας
Οι καρποί είναι μια άρθρωση του σώματός μας που την ταλαιπωρούμε πολύ στην καθημερινότητά μας, κυρίως σηκώνοντας βάρη ή πληκτρολογώντας με τις ώρες στον υπολογιστή, ή στην προσπάθειά μας να πιάσουμε, να σύρουμε ή να μετακινήσουμε διάφορα αντικείμενα, ακόμα και όταν πλενόμαστε στο μπάνιο ή όταν ντυνόμαστε. Το ίδιο ισχύει και για τα δάχτυλα των χεριών μας. Είναι λοιπόν σημαντικό, προς αποφυγήν τραυματισμών, να διαθέτουμε 5 λεπτά την ημέρα για να κάνουμε ασκήσεις stretching καρπών και δαχτύλων.
Ακουμπάμε τα χέρια πάνω σε ένα τραπέζι με τους καρπούς ακριβώς στην άκρη του, και τις παλάμες να κρέμονται χαλαρά προς τα κάτω. Ανεβάζουμε αργά τις παλάμες σε οριζόντια θέση, ευθυγραμμίζοντας τες δηλαδή με τους πήχεις των χεριών μας, και τις κατεβάζουμε αργά μέχρι να κρεμαστούν και πάλι από την άκρη του τραπεζιού. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές. Στην ίδια θέση φέρνουμε καρπούς και παλάμες σε οριζόντια θέση και ανεβάζουμε τις παλάμες αργά προς τα πάνω και μετά τις επαναφέρουμε στην οριζόντια θέση. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε βαράκια.
Στριφογυρίζουμε τους καρπούς προς τα μέσα και μετά προς τα έξω πολλές φορές.
Ανοιγοκλείνουμε με δύναμη τις γροθιές μας πολλές φορές.
Τέλος, με το ένα χέρι στην πρόταση, καλά τεντωμένο, σηκώνουμε την παλάμη προς τα πάνω ώστε να κοιτάει μπροστά, και με το άλλο χέρι πιέζουμε τα δάχτυλα προς τα πίσω. Παραμένουμε σ’ αυτή τη θέση μετρώντας ως το 20. Μετά λυγίζουμε την παλάμη προς τα κάτω και πιέζουμε τα δάχτυλα προς τα πίσω. Παραμένουμε σ’ αυτή τη θέση μετρώντας ως το 20. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πιέζοντας πρώτα ένα-ένα τα δάχτυλα και μετά όλα μαζί. Επαναλαμβάνουμε αλλάζοντας χέρια.
Οι αστράγαλοι και τα δάχτυλα των ποδιών μας
Υφίστανται καθημερινή πίεση καθώς σηκώνουν μεγάλο μέρος του σωματικού μας βάρους και συχνά ταλαιπωρούνται από την λάθος επιλογή παπουτσιών καθώς και τους λάθος τρόπους που στεκόμαστε, ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε τις σκάλες, ή περπατάμε.
Οι καθημερινές ασκήσεις stretching αυτής της περιοχής, βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητάς της γλυτώνοντας μας έτσι από τυχόν τραυματισμούς και πόνους.
Ιδανική ώρα για το stretching αστραγάλων και δαχτύλων είναι μόλις ξυπνήσουμε, καθώς οι περισσότεροι από μας εκείνη την ώρα νιώθουν δυσκαμψία στα πόδια τους.
Σε όρθια θέση, με την πλάτη στον τοίχο, ρίξτε το βάρος σας στο ένα πόδι, πιάστε με τα χέρια σας το άλλο από το γόνατο, και λυγίστε το ανεβάζοντάς το προς τα πάνω. Καθώς η πατούσα βρίσκεται στον αέρα, στριφογυρίστε τον αστράγαλο προς τα μέσα 20 φορές, και μετά άλλες τόσες προς τα έξω.
Εν συνεχεία πιάνοντας το πόδι από τα δάχτυλα το τεντώνετε μπροστά – σε παράλληλη με το έδαφος θέση- και το κρατάτε σ’ αυτή τη θέση μετρώντας ως το 20. Αν δεν φτάνετε τα δάχτυλα πιάστε το από τη γάμπα για να το ανεβάσετε στην οριζόντια θέση και τεντώστε μπροστά τα δάχτυλα σας. Μείνετε σ’ αυτή τη θέση μετρώντας ως το 20.
Την ίδια άσκηση μπορείτε να κάνετε στηριζόμενοι με το ένα σας χέρι σε ένα τραπέζι.
Σε όρθια θέση, με την πλάτη στηριγμένη στον τοίχο και τα πόδια σας ενωμένα, ανασηκωθείτε στα δάχτυλα των ποδιών, και μείνετε σ΄ αυτή τη θέση μετρώντας ως το 20. Επαναλάβετε πολλές φορές.
Ειδικότερα για την εξάσκηση καρπών, αστραγάλων και δαχτύλων, οι γυμναστές μπορούν να μας υποδείξουν μια μεγάλη γκάμα ασκήσεων.
Καλή επιτυχία!