Το ανοσοποιητικό σας και τα μάτια σας!
Ιοί, μικρόβια, άγχος, στρες, απειλούν καθημερινά την υγεία μας, σωματική και ψυχική. Ευτυχώς διαθέτουμε ένα… μαγικό εργαλείο για να τα αναχαιτίσουμε και να τα εμποδίσουμε να μας κάνουν κακό: Το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
Όμως οι πολλές και ποικίλες επιθέσεις που δέχεται καθημερινά ο οργανισμός μας και τα δικά μας λάθη στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, κάποια στιγμή μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μας προστατέψει επαρκώς.
Πριν φτάσει αυτή η στιγμή, καλό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που μαρτυρούν την εξασθένησή του, και έγκαιρα να πάρουμε μέτρα, ώστε να το ενισχύσουμε και να το επαναφέρουμε σε άριστη λειτουργία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Ιώσεις και λοιμώξεις ξανά και ξανά
Συνήθως στη διάρκεια του χειμώνα, οι περισσότεροι από μας αρρωσταίνουμε 2-3 φορές, είτε από κάποια ίωση, είτε από μια λοίμωξη, είτε από ένα απλό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα διαρκούν από 2 έως 5 ή 6 μέρες, και μετά όλα καλά. Αν όμως τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερες μέρες, αν αργεί η ανάρρωσή μας, ή αν τα ίδια συμπτώματα επανέρχονται μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας δυσκολεύεται να… εξοντώσει τον εχθρό.
- Αργή επούλωση των τραυματισμών
Μια γρατζουνιά ή ένας ελαφρύς τραυματισμός, μυϊκός ή άλλου είδους, που αργούν να επουλωθούν, και μας ταλαιπωρούν περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, αποτελούν ενδείξεις πεσμένου ανοσοποιητικού.
- Κακή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
Η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, τα πρηξίματα, το αίσθημα δυσφορίας, οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, μαρτυρούν κακή λειτουργία του εντέρου και του ήπατος, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να εξοντώσει τα βλαβερά βακτήρια και παράσιτα, που σαμποτάρουν την καλή λειτουργία τους.
- Ανεξήγητη κόπωση
Αν παρά το γεγονός ότι κοιμόμαστε καλά και αρκετά, ξυπνάμε το πρωί και μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς να κάνουμε κάτι ιδιαίτερα κοπιαστικό, νιώθουμε έντονη κόπωση, ή και εξάντληση, θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες σχετικά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- Διαταραχές ύπνου
Αν αργεί να μας πάρει ο ύπνος, αν ξυπνάμε συχνά στη διάρκεια της νύχτας, αν κοιμόμαστε λιγότερο από 5-6 ώρες κάθε βράδυ, σημαίνει πως ο οργανισμός μας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες μελατονίνης, γνωστής ως και ορμόνης του ύπνου, η οποία, εκτός που μας εξασφαλίζει καλό ύπνο, συμβάλλει σημαντικά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
- Ευερέθιστη επιδερμίδα
Η ξηρότητα της επιδερμίδας, οι συχνοί ερεθισμοί, ο αποχρωματισμός της, η δημιουργία κηλίδων, αποτελούν σημάδια δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο πλούσιες σε συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα τροφές, και η καθημερινή ήπια άσκηση – μισή τουλάχιστον ώρα για περπάτημα ή γυμναστική- που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στρες, είναι οι δύο μεγάλοι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας συστήματος και της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού μας.
Βιταμίνη Α: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Α είναι τα κόκκινα, πορτοκαλί και σκούρα πράσινα λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα καρότα, οι ντομάτες, το πεπόνι, το συκώτι, ο τόνος και όλα τα λιπαρά ψάρια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αυγά και τα πλήρη γαλακτοκομικά.
Βιταμίνη C: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C, είναι όλα τα εσπεριδοειδή, τα κεράσια, ο ανανάς, τα ακτινίδια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και ο μαϊντανός.
Βιταμίνη Ε: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνες Ε είναι όλοι οι ξηροί καρποί με πρώτα τα αμύγδαλα, όλοι οι σπόροι με πρώτους τους ηλιόσπορούς, το σουσάμι, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελών.
Βιταμίνη D: Βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
Βήτα-καροτίνη: Βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
Ψευδάργυρος: Βρίσκεται σε ζωικές τροφές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) και σε φυτικές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
Προβιοτικά: Βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
Τροφές με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης με πρώτη τη βρώμη, ο κουρκουμάς, ο λιναρόσπορος, το σκόρδο, τα ρόδια, τα μήλα, το πράσινο τσάι και τα λιπαρά ψάρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για να προστατέψουμε την υγεία μας είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ καθώς και την υπερβολική έκθεσή μας στις οθόνες της τηλεόρασης, του κομπιούτερ και του κινητού, που σαμποτάρουν τον καλό και επαρκή ύπνο μας.
Τέλος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το νερό! Χωρίς αυτό ο οργανισμός μας δεν υπολειτουργεί απλώς, αλλά δυσλειτουργεί! Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η στιγμή για να πιούμε νερό, δεν είναι όταν διψάμε. Η δίψα είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης του οργανισμού μας. Για τους ενήλικες συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 6-8 ποτηριών νερού καθημερινά!