Βήμα-βήμα σπιτική γκρανόλα, με κράνμπερι μέλι και κανέλα

Βήμα-βήμα σπιτική γκρανόλα, με κράνμπερι μέλι και κανέλα

Εξαιρετικό γευστικό και θρεπτικό πρωινό, που συνδυάζεται με γιαούρτι και μέλι, γάλα και φρέσκα φρούτα. Ακόμα μπορούμε να κάνουμε θρεπτικές μπάρες που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στο γραφείο, στην προπόνηση, ή ακόμα και για τα παιδιά μας, στο σχολείο.

  

Υλικά για 10 μερίδες

 3 φλιτζάνια του τσαγιού βρώμη

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καρύδα

1 φλιτζάνι του τσαγιού φέτες αμυγδάλου, ή καρύδια

3 κουταλιές της σούπας μέλι, ή σιρόπι σφένδαμου (Από το Super Market Maple syrup)

¼ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

¼ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι καρύδας, ή παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα κράνμπερις, ή οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο, όπως σταφίδες, ψιλοκομμένα βερίκοκα και άλλα.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

2.Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

3.Αναμιγνύουμε τη βρώμη με τη καρύδα και τα αμύγδαλα, σε ένα μεγάλο μπολ.

4.Σε ένα κατσαρολάκι, αναμιγνύουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το λάδι, τη κανέλα και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ή εάν έχουμε μικροκύματα βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζεσταίνουμε στην υψηλή θερμοκρασία για 30 δεύτερα και μετά τα ανακατεύουμε.

5.Περιχύνουμε το μείγμα στο μπολ με τη βρώμη και τα ανακατεύουμε καλά-καλά με τα χέρια μας για να απλωθεί παντού.

6.Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος  ανακατεύουμε κάθε 7-8 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντας το που και που.

7.Όταν κρυώσει τελείως, προσθέτουμε τα κράνμπερις και ανακατεύουμε.

8.Μεταφέρουμε τη γκρανόλα σε ένα τάπερ, ή σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τη διατηρούμε εκτός ψυγείου σε ένα δροσερό μέρος, για πάνω από 2 εβδομάδες.

 

Σημ. Μπορούμε με αυτή τη συνταγή πολύ απλά, να κάνουμε μπάρες γκρανόλας.

Στο στάδιο 6 του ψησίματος, ΔΕΝ ανακατεύουμε. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τη γκρανόλα να γίνει χλιαρή και την κόβουμε σε μπάρες. Όταν κρυώσουν τελείως, τις αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.