Εκτονώστε το άγχος σας με γυμναστική
Αναλογιζόμενη τον σημερινό τρόπο ζωής, την έντονη και γεμάτη στρες καθημερινότητα μας καθώς και τον αντίκτυπο που έχει όλο αυτό στο σώμα και τη ψυχή μας, άρχισαν να έρχονται στο μυαλό μου περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ασθένειες οι οποίες οφείλονται στο άγχος αλλά και περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διαταραχές άγχους, όπως είναι η κρίση πανικού, η αγοραφοβία, οι ειδικές φοβίες κ.ά.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό ο κάθε ένας από εμάς να βρει τρόπους διαχείρισης αλλά και εκτόνωσης του άγχους και η άσκηση είναι ένας από αυτούς.
Αν η μορφή άσκησης που θα διαλέξουμε δουλεύει ολιστικά έχοντας σαν βάση το τρίπτυχο ΣΩΜΑ – ΝΟΥΣ – ΠΝΕΥΜΑ όπως η Yoga, το Tai Chi, οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, το Pilates αν εφαρμοστεί σωστά κ.ά., μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το επίπεδο του στρες στον οργανισμό μας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Λίγο ή πολύ όλοι έχουμε ακούσει ότι η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες και αυτό έχει ως συνέπεια την ρύθμιση του άγχους… OK! Πόσοι από εμάς καταλαβαίνουν τι είναι αυτό και πως γίνεται; Πάμε λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά!
Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την ώρα της άσκησης σαν στιγμή ανάπτυξης στρες και όσο οι παλμοί της καρδιάς αυξάνουν τόσο ο εγκέφαλος νομίζει ότι, είτε προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο, είτε ότι προσπαθείς να τον αποφύγεις. Ο οργανισμός τότε για να προστατευτεί από το στρες παράγει μία πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF (Εγκεφαλικής προέλευσης νευροτροφικός παράγοντας) η οποία, στη συγκεκριμένη κατάσταση, όχι μόνο δρα προστατευτικά αλλά έχει επανορθωτική δράση στους νευρώνες της μνήμης και γενικά λειτουργεί σαν κουμπί επανεκκίνησης. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται ενδορφίνες οι οποίες ηρεμούν, συμβάλλουν στην καλή διάθεση, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, λειτουργούν σαν φυσικά παυσίπονα και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης η οποία παράγεται από την απόκριση στο ερέθισμα της άσκησης – στρες.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που μετά την άσκηση αισθανόμαστε πιο χαλαροί, έχουμε μεγαλύτερη διαύγεια και καλύτερη διάθεση. Πληροφοριακά αναφέρω ότι οι ενδορφίνες και η BDNF έχουν εθιστική συμπεριφορά παρόμοια με την νικοτίνη, τη μορφίνη κ.λ.π. μόνο που αυτές είναι για το καλό μας!!!
Στο μάθημα που σχεδίασα για την Χριστίνα ήθελα να ενισχύσω το αποτέλεσμα όλων αυτών που περιέγραψα παραπάνω διαλέγοντας ασκήσεις που “δουλεύουν” και σε επίπεδα πέρα του σωματικού. Έλαβα υπόψιν μου τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του σώματος της αλλά έδωσα έμφαση στις Υπερεκτάσεις και στις Περιστροφές του κορμού. Σε ενεργειακό επίπεδο, οι πρώτες βοηθούν στο να απελευθερωθούν μπλοκαρισμένα συναισθήματα, “ανοίγουν” την καρδιά, καταπολεμούν την κατάθλιψη, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και μας γεμίζουν ενέργεια. Οι δεύτερες “ξεμπερδεύουν” τους κόμπους σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, εξισορροπούν το νευρικό σύστημα, δίνοντας ενέργεια, όταν υπάρχει κόπωση, και ηρεμία όταν υπάρχει ένταση. Φυσικά δεν θα μπορούσα να κλείσω το μάθημα με καλύτερο τρόπο από μερικά λεπτά ήπιας, ηρεμιστικής μάλαξης.
Η δημιουργία χρόνου για τον εαυτό μας και για ενασχολήσεις όπως αυτές που περιέγραψα δεν μας κάνουν λιγότερο αποδοτικούς στη δουλειά ή στις ανάγκες της καθημερινότητας αλλά το αντίθετο! Το καθαρό μυαλό και η ενέργεια που προσφέρουν μας βοηθούν να τακτοποιούμε πιο σωστά και γρήγορα αυτά που έχουμε να κάνουμε ώστε να μπορεί να μένει χρόνος για τα πιο σημαντικά αυτής της ζωής. Χρόνος για τις καταστάσεις εκείνες που μας γεμίζουν τη ψυχή, ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας…