6 δικαιολογίες …εμπόδια στους στόχους μας!
Όλοι μας κάνουμε όνειρα. Όλοι μέσα μας παλεύουμε για το καλύτερο. Πόσοι όμως από εμάς καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους τους και πόσοι ακούσια τους σαμποτάρουν;
Όπως λένε οι ειδικοί, ένας από τους βασικούς λόγους, της μη επίτευξης των στόχων μας, είναι η αυθόρμητη στάση μας να “δικαιολογούμε” την .. αποτυχία μας αποφεύγοντας την αναζήτηση της πραγματικής αιτίας της. Είναι πολύ απλά, αυτό που μας έλεγε η μητέρα μας ή ο δάσκαλος μας στο σχολείο όταν πηγαίναμε αδιάβαστοι : “όλο μία δικαιολογία έχεις στο στόμα σου!” Προχωρώντας ακόμα περισσότερο θα καταλάβουμε μάλιστα ότι το …περιεχόμενο και το ύφος τους μπορούν να χωριστούν σε 6 κατηγορίες.
Διαβάστε και ίσως βρείτε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές!
- Δικαιολογία “Και τι έγινε;”
Δυστυχώς είναι αλήθεια. Παρά τις προσπάθειες μας, η προαγωγή δίνεται σε άλλο συνάδελφο και μεις μένουμε…στα κρύα του λουτρού.
Ουφ! ευτυχώς! Έτσι κι αλλιώς δεν είχα ανάγκη καμία προαγωγή…Αρκετές ώρες δούλευα και σε αυτή τη θέση..δεν θα άντεχα παραπάνω! ”
- Δικαιολογία “Είμαι θύμα”
” Τι να κάνω; αυτή είναι η ζωή μου! Είναι πάνω από τις δυνάμεις μου όλα αυτά! Πραγματικά δεν ξέρω πώς περνά η ώρα!” “ήπια όχι γιατί ήθελα αλλά γιατί με παρέσυρε η παρέα!” ” Πέρασα άσχημα παιδικά χρόνια!”3.
3.Δικαιολογία: “Έτσι γεννήθηκα!
“Δεν φταίω εγώ για ότι συμβαίνει. Τι να κάνω; Έτσι είμαι εγώ! έτσι ήταν και οι γονείς μου! ”
- Δικαιολογία : “Δεν μου αρέσουν οι ευθύνες!”
“Αφού το κάνουν όλοι γιατί να μην το κάνω κι εγώ;”
- Δικαιολογία: “Έτσι κι αλλιώς, δεν το έχω καταφέρει ποτέ!”
“Ξέχασα τα γενέθλια σου; Έτσι κι αλλιώς δεν έχω καταφέρει ποτέ να θυμηθώ γενέθλια! “Άργησα στο ραντεβού; Έτσι κι αλλιώς δεν έχω έρθει ποτέ στην ώρα μου!”
6. Δικαιολογία : “όσα έκανα φτάνουν”
“Κατάφερα και έμεινα στον γάμο μου 25 χρόνια, τι άλλο θέλεις παραπάνω από μένα;” ” μεγαλώνω παιδιά, δουλεύω τόσες ώρες, τίποτα δεν είναι αρκετό;”
Εννοείται ότι κάπου κάπου το να χρησιμοποιούμε μία δικαιολογία να βγούμε από δύσκολη θέση δεν είναι ούτε κακό ούτε παράλογο. Αρκεί να καταλαβαίνουμε γιατί μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία, τι πήγε στραβά και πώς θα το αποφύγουμε την επόμενη φορά!
Διαβάστε επίσης: