12 βήματα για να πετύχετε… διάνα!

12 βήματα για να πετύχετε… διάνα!

Πολλοί επαγγελματίες έχουν μια βασική ιδέα για το τι θέλουν να πετύχουν στην καριέρα τους. Μπορεί να θέλουν να κλείσoυν περισσότερες πωλήσεις, να κερδίζουν υψηλότερο εισόδημα, ή να αλλάξουν επάγγελμα. Γιατί όμως τις περισσότερες φορές μπορεί να μην επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους; Γιατί ευφυείς και εργατικοί άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν την επιτυχία που τους αξίζει; Η απάντηση είναι: «Eπειδή δεν έχoυν θέσει σαφείς στόχους».

Μπορούν να έχουν μια γενική ιδέα για το τι θέλουν να πετύχουν, αλλά το μυαλό δεν λειτουργεί αποτελεσματικά με γενικότητες. Εάν θέλετε να κερδίσετε ένα υψηλότερο εισόδημα και κερδίζετε ένα ακόμη ευρώ, έχετε επιτύχει το στόχο σας; Όχι, φυσικά!

Οι στόχοι για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να είναι γραμμένοι σε ενεστώτα χρόνο, με σαφείς, συγκεκριμένες, έντονες λέξεις π.χ, εάν ο στόχος σας ήταν να κερδίσετε ¤Χ.000 σε ετήσια βάση, θα πρέπει να γράψετε: «Έχω κερδίσει τώρα ¤Χ.000 σε μια δουλειά που με ικανοποιεί και μου επιτρέπει να εκφραστώ δημιουργικά».

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να θέσετε στόχους με αποτελεσματικό τρόπο ώστε τα οι προσπάθειές σας να συνοδευτούν από θετικά αποτελέσματα:

1. Αποφασίστε τι θέλετε να πετύχετε. Ο στόχος πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος. Αν θέλετε να κλείσετε περισσότερες πωλήσεις, πόσες περισσότερες πωλήσεις θέλετε να κλείσετε; Αν θέλετε να προχωρήσετε σε μια διαφορετική δουλειά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

2. Καθορίστε μια προθεσμία για την υλοποίηση του στόχου. Ένας στόχος πρέπει να έχει μια καταληκτική ημερομηνία. Εάν δεν έχετε μια ημερομηνία σε αυτό, ο στόχος είναι μόνο μια ευχή ή ένα όνειρο.

3. Θέστε στόχους που φαίνονται ρεαλιστικοί στα μάτια σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε ότι ο στόχος σας μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αν πιστεύετε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί, ποτέ δεν θα είστε σε θέση να λάβετε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι σας.

4. Πού είστε τώρα; Κάντε μια χαρτογράφηση της τωρινής σας κατάστασης. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να υπολογίσετε πόσο μακριά μπορεί να φτάσετε εάν δεν γνωρίζετε που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.

5. Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν; Αναλογιστείτε τα τυχόν εμπόδια που θα μπουν ανάμεσα σε σας και το στόχο σας και σκεφτείτε δημιουργικά ώστε να τα ξεπεράσετε.

6. Τι γνώσεις θα πρέπει να αποκτήσετε; Θα πρέπει να αποκτήσετε κάποια πιστοποίηση ή κάποιο ιδιαίτερο πτυχίο;

7. Με ποιες οργανώσεις και ομάδες είναι καλό να διασυνδεθείτε; Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που μπορεί να σας διευκολύνουν στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου σας. Σκεφτείτε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι, αυτές οι οργανώσεις, σύλλογοι, σωματεία κλπ.

8. Ποια είναι τα οφέλη από την επίτευξη του στόχου σας; Γράψτε σε ένα χαρτί όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη μπορείτε να βρείτε. Όσα περισσότερα μπορούμε να σκεφτούμε τόσο το καλύτερο, γιατί τότε είναι πιθανό να τηρήσουμε τον στόχο μέχρι να επιτευχθεί.

9. Ανάπτυξη σχεδίου δράσης. Καθορίστε τα συγκεκριμένα βήματα που θα είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου.

10. Φανταστείτε τον εαυτό σας έχοντας επιτύχει το στόχο σας. Φανταστείτε πως θα νιώθετε εάν έχετε επιτύχει το στόχο σας. Επαναλάβετε την εικόνα ξανά και ξανά στο μυαλό σας δίνοντάς της περισσότερο χρώμα, συναίσθημα, δόνηση μέχρι να γίνει μέρος του υποσυνείδητου μυαλού σας.

11. Αναλάβετε καθημερινή δράση για την επίτευξη του στόχου σας. Τα όνειρα και οι στόχοι απαιτούν την ανάληψη δράσης.

12. Δώστε υπόσχεση στον εαυτό σας. Δεσμευτείτε απέναντι στο αποτέλεσμα του στόχου σας ακόμα και όταν οι χρόνοι γίνονται σκληροί, έως ότου ο στόχος σας έχει επιτευχθεί.

ΠΗΓΗ: www.lifeselfcoaching.gr