Σταμάτα να σκέφτεσαι αρνητικά! Μπορείς!
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι καθημερινά 25.000-50.000 σκέψεις περνούν από το μυαλό μας. Φανταστείτε λοιπόν αν είμαστε λίγο απαισιόδοξοι τύποι ανθρώπου, πόσες χιλιάδες φορές “βομβαρδίζουμε” αρνητικά το μυαλό μας. Υπάρχει άραγε τρόπος να το αλλάξουμε αυτό;
Κατανοούμε τον τρόπο σκέψης μας
Για να αλλάξουμε τις αρνητικές μας σκέψεις πρέπει πρώτα από όλα να τις παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Όταν εντοπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις και το σπουδαιότερο, τις αιτίες που τις προκαλούν, το επόμενο βήμα είναι να τις αντικαταστήσουμε. Μεγαλύτερη επιτυχία στην αντικατάσταση των σκέψεων είναι να τις προλάβουμε πριν εκφραστούν. Αν εντοπίσουμε τι τις προκαλεί μπορούμε ευκολότερα να αποτρέψουμε την ανάπτυξη τους… Μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο αλλά με την πάροδο του χρόνου, με προσπάθεια και με πρακτική εξάσκηση θα έχουμε αποτελέσματα.
Επεξεργαζόμαστε σωστά τα εξωτερικά ερεθίσματα
Γεγονότα, πράξεις και κριτικές συνήθως μπορούν εύκολα να μας γεμίσουν με αρνητικές σκέψεις. Το μυστικό εδώ, είναι να φιλτράρουμε εκείνες τις προσλαμβάνουσες που ευθύνονται για το αποτέλεσμα. Με ποιον τρόπο; Απλά, προσπαθήστε να βρεθείτε στη θέση του παρατηρητή και όχι του αποδέκτη. Αν δούμε τα πράγματα από απόσταση, κρίνουμε καλύτερα , η σημαντικότητα και η ένταση των σκέψεων μειώνεται κι έτσι αποκτούμε και πάλι τον έλεγχο του μυαλού μας. Στόχος είναι να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, επιτρέποντας στο συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μας να αναλάβει τον τρόπο σκέψης.
Κανείς δεν είναι τέλειος
Η αυτοπεποίθηση μας βοηθάει να βασιζόμαστε στον εαυτό μας και να μην επιτρέπουμε σε γεγονότα να μας επηρεάζουν αρνητικά. Πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας. Όταν πιστεύουμε ότι γινόμαστε θύματα ή όταν κατηγορούμε τον εαυτό μας οι αρνητικές σκέψεις μεγεθύνονται και τις περισσότερες φορές χάνεται ο έλεγχος. Επιδιώκουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να προχωράμε.
Προσέχουμε τι “λέμε” στον εαυτό μας
Ο “αυτοδιάλογος” είναι οι σκέψεις που κάνουμε συνειδητά «μιλώντας» στον εαυτό μας. Οι σκέψεις μπορούν να μας επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Μαθαίνουμε να κατευθύνουμε αυτές τις σκέψεις ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας αυτή την επικοινωνία με το ” εσωτερικό εγώ ” μας . Ο αυτοδιάλογος με θετικές σκέψεις τονώνει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αυτοαξία μας.
Δεν προσπαθούμε να διακόψουμε τις σκέψεις μας
Όσο περισσότερο προσπαθούμε να σταματήσουμε τις σκέψεις μας, τόσο περισσότερο αυτές θα αναδύονται. Η διακοπή των σκέψεων χωρίς αντικατάσταση και κατανόηση του υπόβαθρου μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα αλλά όχι μόνιμα αποτελέσματα.
Θεωρητικά είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις προσπαθώντας να αλλάξουμε το νόημά τους και όχι προσπαθώντας να τις καταστείλουμε και να απαγορεύσουμε την εμφάνισή τους. Οι λέξεις δεν είναι πάντα σταθερές, εξαρτημένες και χωρίς να αλλάζουν νόημα. Αν επαναλάβουμε μια λέξη πάρα πολλές φορές μπορεί να χάσει το αρχικό νόημα της. Η επανάληψη πολλές φορές κάποιων λέξεων αποτελούν μέρος μιας θεραπευτικής τεχνικής που ονομάζεται γνωστική διάχυση. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι αν συνηθίζουμε να επαναλαμβάνουμε κάποιες αρνητικές σκέψεις τότε πιθανά το νόημα τους μπορεί να αλλάζει μέσα από την επανάληψη.
Εξάσκηση
Η διαχείριση και ο έλεγχος των αρνητικών σκέψεων γίνονται και αυτά συνήθειες με την πάροδο του χρόνου. Στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη της ικανότητας να μειώνουμε τη συνολική αρνητικότητα στις σκέψεις μας. Ένα ημερολόγιο σκέψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωρίσουμε και να τις κατανοήσουμε την κατάσταση μας. Για να είναι πιο αποτελεσματικό θα πρέπει να καταγράφονται οι σκέψεις, η σύνδεσή τους με τα συναισθήματα και οι σωματικές αντιδράσεις.
Επιδιώκουμε να περιβαλλόμαστε από θετικούς ανθρώπους.
Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Όταν συναναστρεφόμαστε με αρνητικούς ανθρώπους τροφοδοτούμε αρνητικά τις σκέψεις μας. Το αντίθετο συμβαίνει όταν συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους.
Θετική συμπεριφορά
Ένα χαμόγελο μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και μειώνει τα επίπεδα του στρες, ανακουφίζοντας μας από τις πιέσεις. Όταν χαμογελάμε αισθανόμαστε καλύτερα γιατί το χαμόγελο χρειάζεται λιγότερους μύες για να εκφραστεί από τις αρνητικές εκφράσεις του προσώπου μας. Αντιμετωπίζουμε τους άλλους με ευγένεια και καλοσύνη, προσφέρουμε βοήθεια όπου χρειάζεται.
Πρόσεχε τις σκέψεις σου γίνονται λόγια,
Πρόσεχε τα λόγια σου, γίνονται πράξεις,
Πρόσεχε τις πράξεις σου, γίνονται συνήθειες,
Πρόσεχε τις συνήθειες σου, γίνονται ο χαρακτήρας σου,
Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου, γίνεται η μοίρα σου.
Χαλίλ Γκιμπράν.
Πηγή: https://psychinfo.gr/psychforall/eq/depression/cnt/
Διαβάστε επίσης:
Αν θελήσεις μπορείς να “διώξεις” τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου, και να νιώσεις καλύτερα!!
9 σημάδια ότι δεν έχετε εκμεταλλευτεί τις ψυχικές σας ικανότητες