Μωρό μου, θα αποκτήσεις αδελφάκι!

Μωρό μου, θα αποκτήσεις αδελφάκι!

Το πώς θα αντιδράσει ένα παιδί, όταν η μαμά του και ο μπαμπάς του φέρουν στο σπίτι το αδελφάκι του που μόλις γεννήθηκε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα τους, ο πιο σημαντικός είναι η σωστή προετοιμασία του παιδιού. 

Πώς  μπορεί να νιώσει  ένα μικρό παιδί, όταν μαθαίνει ότι οι γονείς του περιμένουν δεύτερο μωράκι; Όταν συνειδητοποιεί πως θα αποκτήσει αδερφάκι, ενώ έχει συνηθίσει εκείνο να είναι το επίκεντρο της οικογένειας; Πιθανότατα, η πρώτη σκέψη που θα περάσει από το μυαλουδάκι του είναι πως η αγάπη η οποία εισέπραττε από τους γονείς του, θα διαιρεθεί δια του δύο, ή ακόμη και θα εξαφανιστεί! Τα παιδιά μη έχοντας την εμπειρία που εμείς οι ενήλικες διαθέτουμε και μέσα στο πλαίσιο της ηλικιακής τους συναισθηματικής ανάπτυξης, είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνουν τέτοιου είδους σκέψεις και να αντιδρούν ανάλογα. Για να προλάβετε δυσάρεστες εξελίξεις για όλους πρέπει να διαχειριστείτε το θέμα έξυπνα και αποτελεσματικά. Οι βασικές συμβουλές που δίνουν οι παιδαγωγοί σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:

  1. Ανακοινώνουμε τα νέα από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Είναι πολύ σημαντικό, το χαρμόσυνο γεγονός να το ανακοινώσετε μόλις βεβαιωθείτε ότι όλα στην εγκυμοσύνη βαίνουν καλώς. Μιλήστε στο κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. Σε ένα μεγάλο παιδί δώστε λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί μόλις γεννηθεί το μικρότερό του αδερφάκι. Ενημερώστε το ότι όλοι μαζί θα συμβάλλετε στην υγιή ανάπτυξη του μωρού! Σε ένα μικρότερο παιδί, οι λεπτομέρειες αυτές  περιττεύουν. Κάντε του την ανακοίνωση και απαντήστε του σε οποιαδήποτε ερώτηση. Η πιο συνηθισμένη είναι: «Από που έρχονται τα μωρά;». Η καλύτερη και πιο περιεκτική απάντηση που μπορείτε να του δώσετε είναι: «Το μωρό μας θα έρθει από την κοιλίτσα της μαμάς, όπως ακριβώς ήρθες κι εσύ!»

  1. Ευαισθητοποιήστε το, θυμίστε του πως και εκείνο κάποτε ήταν μωρό

Ύστερα από την επίσκεψη στον γυναικολόγο σας, επιστρέψτε σπίτι και δείξτε στο παιδί σας το υπερηχογράφημα και μία φωτογραφία του μωρού. Ή ακόμη πάρτε το μαζί σας στην επίσκεψη, ώστε να ακούσει την καρδιά του μωρού. Τονίστε του πως θα χρειάζεστε τη βοήθεια του κάπου – κάπου. Θυμίστε του πως κάποτε ήταν και εκείνο μωρό! Εξηγήστε του ότι τα μικρότερα παιδάκια, χρειάζονται περισσότερη φροντίδα γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από μόνα τους. Υπογραμμίστε ότι η συνεισφορά του στο μεγάλωμα του μωρού, θα είναι πολύτιμη και δώστε του τον ρόλο του μεγάλου αδερφού/ής. Κάντε το να ανυπομονεί για τον ερχομό του νέου μέλους και για όλα όσα θα ζήσει μαζί του!

  1. Στις αγορές για το νέο μέλος της οικογένειας, ζητήστε την συμβουλή του

 Καινούργιο μέλος στην οικογένεια; Αυτό σημαίνει και αλλαγές στο σπίτι. Αγορές και επιλογή επίπλων. Τι καλύτερο από το να συνοδεύεστε από έναν μικρό και μάλιστα πολύ επιλεκτικό (όπως είναι όλα τα παιδιά) πελάτη στις αγορές σας; Βγείτε μαζί με το μεγαλύτερο παιδί σας για να αγοράσετε το κρεβατάκι του μωρού που έρχεται, καθώς και τα ρούχα του. Αφήστε το να νιώσει «κομμάτι» όλης της κατάστασης που έπεται. Εννοείται ότι θα αγοράσετε και κάτι για το μεγαλύτερο παιδί, είτε σας το ζητήσει, είτε όχι.

  1. Αφιερώστε χρόνο και στο μεγαλύτερο παιδί

 Είναι πολύ σημαντικό να μην  ξεχνάμε και το μεγαλύτερο μας παιδί. Μην το αφήνετε να νιώθει παραγκωνισμένο. Τον λιγοστό χρόνο που απομένει μέχρι τη γέννηση του μωρού σας, χαρίστε τον στο μεγαλύτερο παιδί σας. Διαβάστε ένα παραμύθι αγκαλιά, τραγουδήστε μαζί του, παίξτε με το αγαπημένο του παιχνίδι, ζωγραφίστε! Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στην μεταβατική αυτή περίοδο. Βοηθήστε το να προσαρμοστεί όσο πιο ομαλά και ευτυχισμένα μπορεί!

  1. Προετοιμαστείτε για εναλλαγές στην διάθεση του

 Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα βλέπετε το παιδί σας να αλλάζει την συμπεριφορά του, απέναντι σας και φυσικά απέναντι στο μωρό. Οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση. Όπως προανέφερα, το μεγαλύτερο αδερφάκι πιθανόν να μην έχει τη συναισθηματική ωριμότητα να κατανοήσει ότι η αγάπη του γονιού, δεν διαιρείται, αλλά πολλαπλασιάζεται! Πως αυτή η πηγή ποτέ δεν στερεύει όσα παιδιά και αν κάνει κανείς! Δώστε του λοιπόν τον απαραίτητο χρόνο και χώρο. Αφήστε το να προσαρμοστεί, δίνοντας του συμβουλές και αφήνοντας το να συμμετέχει όσο περισσότερο γίνεται στην καθημερινότητα του μωρού. Μην το αποθαρρύνετε και μην το απομακρύνετε από το νεότερο μέλος! Θα δείτε πως γρήγορα το παιδί θα αγαπήσει και θα δεχτεί με όλη του την καρδιά το μικρότερο του αδερφάκι.

Διαβάστε επίσης:

Μόλις γέννησες; Άκου το ένστικτό σου και όλα θα πάνε καλά!

Mαμά, από πού έρχονται τα μωρά;