Ψάρι Σαβόρο
«Σαβόρο» είναι μια καταπληκτική σάλτσα, που μπορεί να μεταμορφώσει ένα χθεσινό, ή ακόμα και προχθεσινό τηγανητό ψάρι, σε ένα super φρέσκο μεζέ.
Τα μπαρμπούνια βέβαια, είναι η κορυφαία επιλογή. Αλλά δεν πάνε πίσω και οι κουτσομούρες, οι μεγάλες μαρίδες, οι γόπες, τα σαφρίδια κ.λπ.
Υλικά
½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουτί τοματοχυμό
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ τομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
Δεντρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάλτε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίξτε το σκόρδο και όταν αρχίσει να ροδίζει, ρίξτε το ξύδι.
2. Αφήστε το λίγο να βράσει για να φύγει η σπιρτάδα του ξυδιού και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
3. Χαμηλώστε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
4. Ρίξτε τα ψάρια μέσα στη σαλτσούλα και βράστε τα πέντε λεπτά από τη μια πλευρά και πέντε λεπτά από την άλλη.
5. Εάν δείτε ότι η σάλτσα είναι πλέον πηχτή και χυλωμένη, ο μεζές σας είναι έτοιμος.
Σημ: Με την ίδια τεχνική όμως γίνονται σαβόρο και οι σουπιές αλλά και το τηγανητό συκώτι κομμένο σε χοντρές φέτες, που λέγεται και συκώτι αλά βενετσιάνα.
Σημ: Το ιδανικό ψάρι για σαβόρο, είναι το χθεσινό, ακόμα και το προχθεσινό μπαρμπούνι, αλλά και ο γαλέος εάν σας έχει μείνει, ή και οτιδήποτε άλλο, η επιτυχία τους, είναι εξασφαλισμένη. Είναι καταπληκτικός μεζές, που μαζί με φρέσκο ψωμάκι βουτηγμένο στη σαλτσούλα του, θα σας ξετρελάνει!
Ανθή Λαμπίρη