Tiramisu… Στην πιο απλή εκδοχή του!
Εύκολο, Γρήγορο, Πεντανόστιμο, Δροσερό και ελαφρύ, χωρίς να αφαιρεί τίποτα η έλλειψη αυγών, από τη συγκλονιστική παραδοσιακή γεύση του.
Υλικά που θα χρειαστούμε
500γραμ. τυρί μασκαρπόνε-mascarpone (2 συσκευασίες) από το ψυγείο
6 κ.σ. φουσκωτές ζάχαρη άχνη
2 σφηνάκια καλούα – Kahlua, ή Τια Μαρια – Tia Maria
50 ml στιγμιαίο καφέ εσπρέσο – espresso σε θερμοκρασία δωματίου
Βανίλια
500 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά από το ψυγείο
Για τα μπισκότα
1 ½ πακέτο περίπου (Ανάλογα με το πυρέξ ) μπισκότα lady fingers (Τα ιδανικά για το Tiramisu)
50 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα και άλλα 50 γραμμ. για το πασπάλισμα
1 σφηνάκι καλούα, ή Τια Μαρια
250ml Καφέ εσπρέσο
Κακάο
Πώς το φτιάχνουμε
- Σε 300ml καυτό νερό, προσθέτουμε 4 κ.γ. στιγμιαίο καφέ εσπρέσο και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από αυτό, 50ml καφέ σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στα υπόλοιπα 250 ml καφέ, προσθέτουμε 50 γραμμ. σοκολάτα και την ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει. Προσθέτουμε 1 σφηνάκι ποτού που επιλέξαμε, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την κρέμα
- Βάζουμε στο κάδο του μίξερ τις 2 συσκευασίες μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τα 50 ml καφέ του φλιτζανιού, τη βανίλια, τα 2 σφηνάκια του ποτού που επιλέξαμε και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
- Αφού ενσωματωθούν και αφρατέψουν και όσο χτυπάμε, προσθέτουμε τη κρύα κρέμα γάλακτος και ως «δια μαγείας», σε λίγα λεπτά, έχουμε μια φανταστική αφράτη κρέμα.
Για τα μπισκότα
- Βυθίζουμε ένα-ένα τα μπισκότα μας στο μίγμα της σοκολάτας με τον καφέ και τα στρώνουμε με την πλευρά της ζάχαρης από πάνω στο πυρέξ. Απλώνουμε και στρώνουμε επάνω τους τη μισή κρέμα.
- Πάνω στην κρέμα και σε όλη την επιφάνεια, τρίβουμε κουβερτούρα με τον τρίφτη του τυριού.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τη 2η στρώση των μπισκότων.
- Απλώνουμε και στρώνουμε επάνω τους την υπόλοιπη κρέμα, το σφραγίζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
- Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια σοκολάτα κουβερτούρα και το πασπαλίζουμε με κακάο.
Σημ. Εάν θέλετε, έτσι όπως είναι παγωμένο από το ψυγείο… Εγώ θέλω… (Λόγω της άτιμης «λιχουδίασης», που με διακατέχει), πριν το σερβίρω, χτυπάω 200 ml κρέμα γάλακτος με βανίλια και (χωρίς ζάχαρη) για τη δίαιτά μου… να γίνουν μια ελαφριά σαντιγί , την απλώνω στο τιραμισού και μετά το πασπαλίζω με σοκολάτα και το κακάο!!! Κόλαση!!!
Σημ. Εάν θέλετε να κάνετε και αυτά τα παραδοσιακά μπαλάκια πάνω από το τιραμισού,,, Θα σας πω εγώ πως, Γεμίζετε τις παγοθήκες σας με σαντιγί, τις βάζετε στη κατάψυξη και όταν παγώσουνε, τις τοποθετείτε σε σειρές πάνω από το γλυκό. Στη συνεχεία πασπαλίζετε με θρύμμα σοκολάτας και χιονίζετε με κοσκινισμένο κακάο.