Τα 4  μεγάλα λάθη στο αδυνάτισμα

Τα 4  μεγάλα λάθη στο αδυνάτισμα

Σύμφωνα με την επιστήμη οι άνθρωποι που θέλουν, προσπαθούν αλλά δυσκολεύονται να αδυνατίσουν, είναι αυτοί που κάνουν τα εξής 4 μεγάλα λάθη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τους να αποβάλλουν το περιττό λίπος από το σώμα τους, αλλά γενικότερα στην καθημερινότητά τους:

 

  1. Μένουν πολλές ώρες νηστικοί ή παραλείπουν ένα από τα 3 κυρίως γεύματά της ημέρας τους.
  2. Δεν γυμνάζονται, δεν περπατάνε, δεν ασχολούνται με δραστηριότητες που απαιτούν σωματική προσπάθεια, σε καθημερινή βάση.
  3. Δεν πίνουν αρκετό νερό -τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα-, ούτε καφέ -εννοείται χωρίς ζάχαρη- ούτε αφεψήματα όπως πράσινο τσάι.
  4. Δεν κοιμούνται καλά και αρκετά- τουλάχιστον 6-7 ώρες χωρίς διακοπή.

 

Η εξήγηση

 

  • Μένοντας πολλές ώρες νηστικοί επιτρέπουν στον μεταβολισμό τους να… τεμπελιάσει, δηλαδή να μην κάψει θερμίδες. Και όταν ο οργανισμός δεν καίει θερμίδες, δεν αδυνατίζουμε. Επιπλέον η πολύωρη νηστεία προκαλεί στρες και αποδυναμώνει την αυτοσυγκράτησή τους όταν κάποια στιγμή θα κάτσουν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να φάνε περισσότερη ποσότητα φαγητού από αυτή που πραγματικά χρειάζονται, ή να πέσουν με τα μούτρα σε μια από τις απαγορευμένες για αδυνάτισμα τροφές, Οι ενδεδειγμένες για την κάθε περίπτωση τροφές πρέπει να καταναλώνονται ανά τρίωρο, ακόμα και αν δεν νιώθουν αίσθημα πείνας, και εννοείται στις αναλογίες που έχει δώσει ο διατροφολόγος.
  • Η επαρκής πρόσληψη νερού στη διάρκεια της ημέρας παρέχει πολλαπλά οφέλη. Ενυδατώνει τον οργανισμό μας, καταλαγιάζει το αίσθημα της πείνας, και συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μας. Επιπλέον το νερό συμβάλλει στην ενεργοποίηση τους μεταβολισμού, έτσι καίμε περισσότερες θερμίδες. Το ίδιο ισχύει για τον καφέ -2 τουλάχιστον φλυτζάνια την ημέρα- και το πράσινο τσάι.
  • Η γυμναστική, ακόμα και η πιο ήπια, το περπάτημα-όχι εννοείται σε ρυθμό «χαζεύω στις βιτρίνες»- και χειρωνακτικές εργασίες όπως το σκούπισμα, το πλύσιμο των πιάτων με τα χεράκια μας, και γενικά το νοικοκυριό, η κηπουρική, τα ψώνια με τα πόδια, και οτιδήποτε μας εμποδίζει να είμαστε καθισμένοι στον καναπέ, ενεργοποιούν τον μεταβολικό μας ρυθμό και καίμε περισσότερες θερμίδες.
  • Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στον μεταβολισμό . Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία συνδέονται και τα δύο με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 . Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την ορμόνη της πείνας γκρελίνη και μειώνει την ορμόνη πληρότητας λεπτίνη .Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι που στερούνται ύπνου αισθάνονται πεινασμένοι ιδιαίτερα όταν ξυπνάνε στη μέση της νύχτας.