Κάνει δουλειές ο άνδρας σου στο σπίτι;
Το Κέντρο Δημογραφικών Μελετών της Βαρκελώνης διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το πώς μοιράζονται σήμερα τα ζευγάρια τις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των παιδιών. Στην έρευνα συμμετείχαν 15 ευρωπαϊκές χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. και 74,360 ζευγάρια με ανήλικο παιδί από τις χώρες αυτές.
Μαντέψτε ποια είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου οι άνδρες κάνουν τις λιγότερες δουλειές στο σπίτι. Και βέβαια η Ελλάδα! Και βέβαια κερδίσαμε άλλη μια πρωτιά της ντροπής!
Συγκεκριμένα η έρευνα αποκάλυψε ότι ενώ οι Ελληνίδες αφιερώνουν κατά μέσον όρο 4,7 ώρες την ημέρα για να φροντίζουν το σπίτι, τα ψώνια, το μαγείρεμα και τα παιδιά, οι άνδρες τους, για τις ίδιες δουλειές, ασχολούνται μόλις 59 λεπτά καθημερινά.
Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η είδηση, αφού όσοι ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, ακούμε ακόμα και νεαρές εργαζόμενες γυναίκες να λένε «Με βοηθάει», όταν αναφέρονται στην ενασχόληση του συντρόφου τους στις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών. Που σημαίνει ότι βαθιά μέσα τους εξακολουθούν να θεωρούν το σπίτι και τα παιδιά αποκλειστικά «γυναικεία δουλειά».
Όσον αφορά τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, τα πράγματα έχουν ως εξής:
Στην Ιταλία και τη Ρουμανία η κατάσταση είναι παρόμοια με της Ελλάδας. Δηλαδή στις χώρες αυτές οι άνδρες ασχολούνται με το σπίτι λίγα λεπτά παραπάνω απ’ όσο οι Έλληνες.
Στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Εσθονία, στην Ισπανία και τη Γαλλία οι γυναίκες αφιερώνουν περίπου 3,6 ώρες την ημέρα σε δουλειές του σπιτιού και οι άνδρες 2 ώρες.
Στη Νορβηγία και τη Φινλανδία οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου 3 ώρες την ημέρα για τα οικιακά, και οι άνδρες τουλάχιστον 2 ώρες. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στις δυο αυτές χώρες στο θέμα της «διοίκησης» του σπιτιού, στον καθορισμό δηλαδή ενός προγράμματος έτσι ώστε να λειτουργεί η οικογένεια, γυναίκες και άνδρες φαίνεται ότι έχουν ίσο περίπου μερίδιο.
Συμπέρασμα; Στην Ευρώπη ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε στην ισότητα των δύο φύλων είναι ακόμα πολύ μακρύς!