Tips για εύκολο χάσιμο κιλών

Tips για εύκολο χάσιμο κιλών

Επειδή δυστυχώς μαγικό ραβδί δεν υπάρχει για να μας κάνει να χάσουμε τα περιττά κιλά σε μια ημέρα ας το πάρουμε απόφαση ότι για να έχουμε απώλεια κιλών και μάλιστα μόνιμη, ένας τρόπος υπάρχει. Να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Ειδικά όλοι εμείς που έχουμε την τάση να φορτωνόμαστε κιλάκια εύκολα, βιώνοντας συχνά το φαινόμενο γιο-γιο, η απόφαση αυτή είναι σχεδόν μονόδρομος.

Όμως όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας θέλουν περισσότερο τρόπο παρά κόπο, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια μικρά tips που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας.  Όλα αυτά που θα μοιραστώ μαζί σας είναι η προσωπική μου εμπειρία και για κανέναν λόγο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν του ειδικούς. Ο γιατρός μας, ο διατροφολόγος μας είναι οι μόνοι που μπορούμε και πρέπει να εμπιστευτούμε και να συμβουλευτούμε όταν αποφασίσουμε να μπούμε σε πρόγραμμα διατροφής γιατί μόνο εκείνοι ξέρουν τις πραγματικές ανάγκες μας και το ιατρικό ιστορικό μας. 

  1. “Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλήθεια!”.  Μία καλή ζυγαριά με λιπομετρητή, είναι σίγουρα απαραίτητη. Προφανώς και καμία ζυγαριά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα υπερσύγχρονα μηχανήματα λιπομέτρησης διατροφολόγων και ειδικών του χώρου αλλά τουλάχιστον θα έχουμε μία βασική εικόνα και μία εκτίμηση της κατάστασης μας.
  2. Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους. Χωρίς πανικό και άγχος γιατί αυτά μας στρεσάρουν και καταλήγουμε να σταματάμε την προσπάθεια μας μέσα στις πρώτες ημέρες, ας ορίσουμε ποιο θα είναι το ιδανικό τελικό βάρος για μας και σε πόσο χρονικό διάστημα- λογικό- θέλουμε να το φτάσουμε. Ενδεικτικά, 0,5 με 1 κιλό λίπους χρειάζεται σχεδόν μία εβδομάδα για να μειωθεί και αν σας φαίνεται λίγο, θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά στα ρούχα. Το λίπος είναι ελαφρύ και μεταφράζεται και σε πόντους. Μην το ξεχνάτε…
  3. Προσωπικά, προτιμώ μία ήπια αρχή βγάζοντας από τη διατροφή μου ψωμιά και γλυκά ενώ ξεκινώ να υπολογίζω και τις ημερήσιες θερμίδες μου ( που ιδανικά δεν θέλω να ξεπερνούν τις 1000) .
  4. Υπολογίζω τις θερμίδες μου και τις σπάω σε μικρά γεύματα. Αφήνοντας λιγότερες για το βράδυ που δεν πρέπει να είναι κανονικά ποτέ μετά τις 7.00 το απόγευμα.  Κάθε γεύμα φροντίζω να έχει φυσικά πρωτεΐνη και λαχανικά ενώ δεν παραλείπω σε πολύ μικρότερη αναλογία τους υδατάνθρακες αλλά και τα φρούτα που μου δίνουν και τη γλύκα …
  5. Ένα από τα μυστικά της αποτελεσματικότητας και της επιτυχίας αυτού του πλάνου είναι η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία των γευμάτων. Τα 5 γεύματα για παράδειγμα ετοιμάζονται και μοιράζονται σε “ταπεράκια” έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του φαγητού να είναι όλα έτοιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι διάσημες κυκλοφορούν παντού με τα ταπεράκια τους! Κάτι ξέρουν.
  6. Δεν παραλείπουμε κανένα γεύμα. Θυμάμαι ότι κάποιος διατροφολόγος, εξαιρετικά διάσημος, μου είχε δώσει αυστηρά 7 γεύματα και μου είχε πει ότι αν δεν τρώω όπως πρέπει και ξεχάσω ή νιώσω ότι είμαι χορτάτη και δεν χρειάζομαι κάτι ενδιάμεσο, όχι μόνο δεν θα έχανα γραμμάριο λίπους αλλά υπήρχε φόβος να πάρω κιόλας…
  7. Καθορίζουμε μερίδες και ποσότητες. Προφανώς και έχετε ακούσει για μερίδα τυριού σε μέγεθος σπιρτόκουτου ή πρωτείνη σε μέγεθος παλάμης. Είναι ακριβώς έτσι αλλά εξοικειώνεται κανείς πολύ εύκολα με όλα αυτά. Και όταν μάλιστα είναι όλα τακτοποιημένα στα ταπεράκια δεν φαίνεται καθόλου μικρή ποσότητα. Παραδείγματα: Πρωτεΐνες ( κόκκινα κρέατα, μερίδες κοτόπουλου και ψαριού) είναι όπως είπαμε στο μέγεθος παλάμης. Η βρόμη δεν μπορεί να είναι πάνω από 2 κουταλιές της σούπας, το γάλα και το γιαούρτι είναι συνήθως ένα φλυτζάνι, τυριά αλλαντικά περίπου 2 πολύ λεπτές φετούλες, ξηροί καρποί μία μικρή χούφτα ( 30γρ.), ενώ έως 2 κουτ. γλυκού μπορεί να είναι το ταχίνι. Λαχανικά μπορούμε να καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς όμως να τα επιβαρύνουμε με έξτρα λάδι. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες  Αυτές είναι οι σωστές μερίδες φαγητού
  8. Μην ανεβαίνετε κάθε ημέρα ζυγαριά!  Μία φορά την εβδομάδα είναι υπερ αρκετό. Τις πρώτες μέρες χάνουμε γρήγορα γιατί πρώτα ξεφορτωνόμαστε υγρά, κινδυνεύουμε να ενθουσιαστούμε περισσότερο από όσο πρέπει και να αρχίσουμε να μας κάνουμε…. “δωράκια” φαγητού ως μπόνους!  Από την άλλη, από τη δεύτερη εβδομάδα όλα γίνονται λίγο πιο αργά κι εκεί κινδυνεύουμε να απογοητευτούμε εγκαταλείποντας τον… αγώνα!
  9. Εννοείται ότι στην προσπάθεια μας, έχουμε 3 βασικότατους συμμάχους. Ο πρώτος είμαστε εμείς! Αγαπάμε τον εαυτό μας, και φροντίζουμε να γίνει  ακόμα πιο υγιής, ο δεύτερος είναι η άσκηση, έστω ένα καθημερινό περπάτημα το λιγότερο 30 λεπτών και τρίτος… φυσικά το νερό!!!!  Αν είστε σαν κι εμένα που δεν είναι το νεράκι και στις πρώτες προτιμήσεις μου, έχω τη λύση. Αφεψήματα που δίνουν γεύση και μας ξεγελούν με μηδενικές θερμίδες καθώς και νερό detox που φτιάχνουμε μόνοι μας, πανεύκολα! Detox water και όσα πρέπει να ξέρεις γι αυτό!
  10. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι οι πρώτες 3-4 ημέρες που αλλάζει η διατροφική μας καθημερινότητα και όπως όλοι ξέρουμε, κάθε αρχή και δύσκολη… Στόχος είναι να ξέρετε να συμπληρώσουμε τις πρώτες 21 ημέρες ( αν χρειαζόμαστε φυσικά παραπάνω… ) γιατί τόσο χρόνο θέλει περίπου το “μυαλό μας” η σκέψη μας αν θέλετε καλύτερα να προγραμματιστεί σε νέα δεδομένα και συνήθειες και η διατροφή δεν εξαιρείται από τον κανόνα δυστυχώς… Υπομονή λοιπόν, οργάνωση, αφοσίωση και ο στόχος έχει επιτευχθεί!