ΝΑΙ στις λαμπάδες! ΌΧΙ στους λεκέδες από κερί!

ΝΑΙ στις λαμπάδες! ΌΧΙ στους λεκέδες από κερί!

Τα κεριά και οι λαμπάδες είναι στα χέρια μικρών και μεγάλων ολόκληρη τη μεγάλη εβδομάδα έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερα στην περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση, οπότε συμβαίνουν και τα περισσότερα… ατυχήματα, να στάξει δηλαδή κερί στα ρούχα ή στα παπούτσια μας.

Κανένας λόγος ανησυχίας γιατί όπως γνωρίζουν οι καλές και οι παλιές νοικοκυρές οι λεκέδες από κερί καθαρίζουν εντελώς και πολύ εύκολα.

Για τους και τις αδαείς και νεότερους και νεότερες νοικοκυρές τα tips καθαρισμού των λεκέδων από κερί είναι δυο:

  1. Σε ρούχα και πάνινα παπούτσια όπου έχει στάξει κερί, δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε μια μικρή πετσέτα κάτω από το λεκέ, ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω στο λεκέ, και εν συνεχεία με το σίδερο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία  να σιδερώσετε τον λεκέ. Το κερί θα μείνει πάνω στην πετσέτα και στο χαρτί και ο λεκές θα εξαφανιστεί. Αν μείνει κάποια σκιά, χρησιμοποιείστε τοπικά ένα ήπιο  καθαριστικό για λαδιές.
  2. Σε παπούτσια δερμάτινα ή καστόρινα, αφήνετε το κερί να στεγνώσει εντελώς, βουρτσίζετε απαλά να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο κερί, και για ό,τι απομείνει, κάνετε το εξής: Με το πιστολάκι μαλλιών σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ζεσταίνετε τον λεκέ, και εν συνεχεία τον ταμπονάρετε μ’ ένα πανί. Αν μείνει μια σκιά χρησιμοποιείστε το καθαριστικό για τις λαδιές. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στον λεκέ ένα απορροφητικό χαρτί και να περάσετε από πάνω το σίδερο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.