Μην τα παρατάς τώρα! 7 τρόποι να υλοποιείς τους στόχους σου
Για να ξεπεράσετε την επιθυμία να τα παρατήσετε, πρέπει να αλλάξετε την πνευματική σας συγκέντρωση. Στο παρακάτω άρθρο, θα σας δώσουμε τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.
Κάποιες φορές οι ελπίδες του ηθικού σας, ακόμη και οι αμφιβολίες σας για τις ικανότητές σας, σας απογοητεύουν. Είναι αλήθεια, το να προσπαθείτε καθημερινά να πετύχετε τους στόχους σας δεν είναι εύκολο και, μερικές φορές, σκέφτεστε ακόμη και ότι θα ήταν καλύτερα απλά να τα παρατήσετε. Αν αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή την επιθυμία να τα παρατήσετε, θέλουμε να σας δώσουμε μια σειρά από βασικές στρατηγικές για να ξεπεράσετε την παρόρμηση αυτή. Αξίζει πάντα να προσπαθείτε λίγο περισσότερο…
Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε ότι είστε άνθρωποι και ότι η παραίτηση δεν πρέπει να θεωρείται σε όλες τις περιπτώσεις ήττα. Είναι απλώς ένας τρόπος να επαναφέρετε και να αφήσετε στην άκρη ό,τι δεν σας είναι χρήσιμο για να θέσετε νέους, πιο φωτεινούς στόχους. Στο ταξίδι της ζωής, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προχωράς μπροστά, να θέτεις καθημερινά νέα όνειρα και να εργάζεσαι γι’ αυτά.
Λάβετε υπόψη σας παρακάτω αυτές τις βασικές συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να ανακτήσετε την επιθυμία να συνεχίσετε. Θα σας δώσουμε εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την επιθυμία να τα παρατήσετε και θα σας βοηθήσουν στην προσωπική σας ανάπτυξη.
Τα εργαλεία για να ξεπεράσετε την επιθυμία να παραιτηθείτε
Όλοι έχουμε νιώσει τον πειρασμό να εγκαταλείψουμε ένα εγχείρημα. Οι σπουδές μπροστά στις προκλήσεις, η εκπαίδευση προκειμένου να βρούμε μια καλύτερη δουλειά, η έκδοση ενός βιβλίου… Τα ανθρώπινα όντα καθοδηγούνται από το κίνητρο να επιτύχουν στόχους, αλλά μερικές φορές αυτή η εσωτερική παρόρμηση αποτυγχάνει.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Topics in Behavioral Neurosciences δείχνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικές ή ακόμη και βιολογικές μεταβλητές.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι φόβοι, το κακώς ρυθμισμένο άγχος ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να σας κάνουν να μην έχετε την επιθυμία, τη δύναμη, ακόμη και την ελπίδα ανά πάσα στιγμή. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές τις συνθήκες μπορείτε να τις αλλάξετε. Με καλή αυτοφροντίδα και νέες ψυχολογικές στρατηγικές, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την επιθυμία να τα παρατήσετε. Θα σας εξηγήσουμε πώς.
1. Αυτοκινητοποίηση: Θυμηθείτε γιατί ξεκινήσατε
Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, κοιτάξτε μέσα σας και κάντε μια άσκηση ενδοσκόπησης. Ρωτήστε τον εαυτό σας τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσατε τη δουλειά και συντονιστείτε ξανά με αυτό το συναισθηματικό στοιχείο.
Η αυτοκινητοποίηση είναι μια άσκηση που σχετίζεται με την αυτοπειθαρχία και τον προσανατολισμό στους στόχους. Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, θα ανακτήσετε τη δύναμη και τον ενθουσιασμό σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα εργαλεία για να το πετύχουμε:
– Γράψτε σε ένα σημειωματάριο τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσατε αυτό το ταξίδι εργασίας και αυτοβελτίωσης.
– Αναρωτηθείτε αν οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί και αν συνεχίζουν να σας παρακινούν.
– Αν ναι, συνδεθείτε με αυτό το συναίσθημα και ενισχύστε το κίνητρό σας.
– Αν κάποιος από αυτούς τους στόχους δεν σας εμπνέει πλέον ή σας φαίνεται μη ρεαλιστικός, επαναδιατυπώστε τον.
– Ενθουσιαστείτε με τους στόχους που έχετε θέσει.
– Οραματιστείτε τον εαυτό σας να τα πετυχαίνει- σκεφτείτε τον μελλοντικό σας εαυτό που έχει πετύχει.
2. Ενισχύστε τη νοοτροπία σας: Ενεργοποιήστε τα συστατικά της επιτυχίας
Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε την επιθυμία να τα παρατήσετε είναι να εφαρμόσετε μια νέα πνευματική εστίαση, πιο ανθεκτική. Το επιστημονικό περιοδικό PNAS δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία γίνεται λόγος για τη στρατηγική νοοτροπία. Αποτελείται από ερωτήσεις που προωθούν την πρόοδο, την επίλυση προβλημάτων και την αυτοκινητοποίηση: Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου; Πώς θα μπορούσα να επιλύσω αυτό το ζήτημα;
Ομοίως, θα σας είναι πολύ χρήσιμο να αναπτύξετε τα ακόλουθα εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία:
– Να είστε πειθαρχημένοι και να αποφεύγετε την αναβλητικότητα.
– Διατηρήστε μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση.
– Απενεργοποιήστε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας και αμφισβητήστε τους φόβους σας.
– Καλλιεργήστε ένα ανοιχτό και ευέλικτο πνεύμα- Αναζητήστε δέκα λύσεις για την ίδια πρόκληση.
Η ανάπτυξη αυτών των στρατηγικών θα πάρει χρόνο, αλλά το πιο σημαντικό είναι να επιμείνετε και να καταλάβετε ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να αλλάξουν τη νοοτροπία σας.
Η εγκατάλειψη σε μια δεδομένη στιγμή δεν είναι συνώνυμη της αποτυχίας. Μερικές φορές, αυτό που κάνουμε είναι να αφήνουμε στην άκρη στόχους που είναι άχρηστοι, προκειμένου να υιοθετήσουμε πιο ρεαλιστικούς και παρακινητικούς- εκείνους που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε την επιτυχία και την ευτυχία.
3. Αυτοσυμπόνια: Να είστε υπομονετικοί και να μαθαίνετε από τις αποτυχίες σας
Φοβάστε να αποτύχετε; Αμφισβητείτε τον εαυτό σας καθημερινά; Πιστεύετε ότι, ανά πάσα στιγμή, κάτι θα συμβεί και θα πρέπει να εγκαταλείψετε αυτόν τον στόχο;
Όταν πρόκειται να ξεπεράσετε την ανάγκη να τα παρατήσετε, πρέπει να ασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια και να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας. Πρόκειται για μια θεραπευτική άσκηση με την οποία μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση, να σταματήσετε να τιμωρείτε τον εαυτό σας και να εξασκήσετε έναν πιο ενσυναισθητικό εσωτερικό διάλογο.
Εργασίες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Development τονίζουν ότι η αυτοσυμπόνια μπορεί να δράσει με πιο θετικό τρόπο από την αυτοεκτίμησή σας. Χάρη σε αυτό το κατασκεύασμα, φερόμαστε καλύτερα στους εαυτούς μας. Ας δούμε πώς μπορείτε να την αναπτύξετε και να τη χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας για να ξεπεράσετε την επιθυμία να τα παρατήσετε:
– Να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας.
– Μιλήστε στον εαυτό σας σαν να είστε ο καλύτερός σας φίλος.
– Να είστε πιο υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να μειώσετε τις απαιτήσεις σας από αυτόν.
– Μην κρίνετε τον εαυτό σας για τις αποτυχίες και τα λάθη σας- είναι ευκαιρίες μάθησης.
4. Αποφύγετε τις συγκρίσεις: Δεν έχει σημασία τι κάνουν ή τι λένε οι άλλοι
Μία από τις αιτίες που προκαλούν περισσότερο την επιθυμία να τα παρατήσετε είναι η υπερβολική εστίαση στα στοιχεία γύρω σας. Η οικογένειά σας, οι φίλοι ή ο σύντροφός σας μπορεί να αμφιβάλλουν ότι μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.
Επιπλέον, μπορεί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με ορισμένους ανθρώπους και να λέτε στον εαυτό σας ότι δεν έχετε τις ίδιες δεξιότητες ή ιδιότητες. Υπάρχουν κοινωνικές μεταβλητές που μπορούν να προκαλέσουν την επιθυμία να παραιτηθείτε.
Για να αποφύγετε αυτού του είδους τις ψυχολογικές δυναμικές, σας προτείνουμε να αναπτύξετε ορισμένα «εργαλεία» που θα σας παρέχουν αυτοπροστασία:
- Εκτιμήστε τα λόγια υποστήριξης, αλλά μην δίνετε αξία σε αυτά που σας επικρίνουν ή σας αμφισβητούν.
- Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει το δικό του ιστορικό και τις δικές του συνθήκες.
Όταν κάποιος σας αμφισβητεί ή υποτιμά τους στόχους σας, κάντε μια άσκηση οραματισμού. Φανταστείτε τον μελλοντικό σας εαυτό να δείχνει σε αυτά τα πρόσωπα τι είστε ικανοί να κάνετε. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Basic and Applied Social Psychology τονίζει τα οφέλη που προσφέρει αυτή η τεχνική όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων σας.
5. Γιορτάστε τα μικρά καθημερινά σας επιτεύγματα
Ίσως γνωρίζετε το βιβλίο Atomic Habits του James Clear. Το έργο αυτό είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα της σημασίας των μικρών βημάτων, των καθημερινών συνηθειών που σας οδηγούν στην επιτυχία.
Όταν αγωνίζεστε καθημερινά για έναν σκοπό, μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε να τα παρατήσετε επειδή δεν βλέπετε σημαντικές ανακαλύψεις ή μεγάλα επιτεύγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι χρήσιμο να επαναδιατυπώσετε αυτή την αντίληψη, κάτι που μπορείτε να επιτύχετε μέσω των ακόλουθων συστάσεων:
– Δώστε στον εαυτό σας ένα βραβείο για κάθε πρόβλημα που ξεπερνάτε.
– Σημειώστε τα μικρά σας επιτεύγματα σε ένα σημειωματάριο. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.
– Μην περιμένετε μέχρι το τέλος για να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας. Ό,τι κάνετε καθημερινά για την επίτευξη αυτού του στόχου, όσο μικρό κι αν είναι, αξίζει επίσης να γιορτάζεται.
Στη ζωή, θα αποτύχετε αρκετές φορές και θα βρείτε την επιτυχία πολλές φορές. Επομένως, η καλύτερη απόφαση είναι να σηκώνεστε μετά από κάθε πτώση και να βρίσκετε τη δύναμη που διαθέτετε για να συνεχίσετε να κατακτάτε νέα όνειρα.
6. Εμπνευστείτε από ανθρώπους που έχουν περάσει το ίδιο πράγμα
Η κοινωνική μοντελοποίηση είναι μια μορφή μάθησης που περιγράφηκε από τον ψυχολόγο Albert Bandura. Συνίσταται στην παρατήρηση του τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Από αυτή την άποψη, για να ξεπεράσουμε την επιθυμία να τα παρατήσουμε, είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε άλλα πρότυπα, όπως προσωπικότητες που μπορούν να μας εμπνεύσουν με τις εμπειρίες τους και την προσέγγισή τους στη ζωή.
Επιπλέον, ένα άρθρο από το Frontiers in Psychology περιγράφει πόσο χρήσιμη είναι αυτή η στρατηγική σε αθλητικές συνθήκες. Για να το πραγματοποιήσετε, μπορείτε να καταφύγετε στις κλασικές ομιλίες TED στο YouTube ή να περάσετε χρόνο με γνωστούς σας που έχουν περάσει τις ίδιες δυσκολίες και τις έχουν ξεπεράσει. Αυτά μπορούν να σας προσφέρουν στρατηγικές υψηλής αξίας και να σας εμπνεύσουν να προχωρήσετε μπροστά.
7. Βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μέρες που σας είναι δύσκολο να βρείτε τη δύναμη να μην τα παρατήσετε. Και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, επειδή το κίνητρο, η ενθάρρυνση και η επιθυμία δεν είναι πάντα εκεί όταν τα χρειάζεστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δώστε στον εαυτό σας ένα ψυχικό και σωματικό διάλειμμα και περάστε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Αυτές οι απλές ενέργειες θα σας επιτρέψουν να υιοθετήσετε νέες προοπτικές και να επαναφέρετε τον εαυτό σας.
Επίσης, να θυμάστε ότι θα υπάρξουν φορές που το να τα παρατήσεις θα είναι η πιο λογική εναλλακτική λύση. Η κατανόηση και η αποδοχή του λέει επίσης πολλά για εσάς. Είναι μια άσκηση θάρρους και ευκαιρίας.
Αυτές είναι στιγμές κατά τις οποίες πρέπει να επαναδιατυπώσετε τους στόχους σας, και αυτό είναι επίσης συναρπαστικό. Το αποφασιστικό είναι να έχετε το θάρρος να προχωρήσετε σε κάθε περίσταση- αυτό είναι το πρωταρχικό κλειδί.
Πηγή:https://www.psychologynow.gr/
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr