Χειμώνας: Φίλος ή εχθρός της επιδερμίδας μας;

Χειμώνας: Φίλος ή εχθρός της επιδερμίδας μας;

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέσα στο σπίτι λόγω της θέρμανσης και έξω από το σπίτι λόγω της παγωνιάς, ο αέρας είναι ξηρός, και γι’ αυτό η επιδερμίδα αφυδατώνεται σταδιακά. Τα σημάδια της αφυδάτωσης δεν αργούν να εμφανιστούν. Η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη της,  “τραβάει”, η υφή της “αγριεύει”, θαμπώνει, ξεφλουδίζει και συχνά εμφανίζει ερύθημα – κόκκινα σπιθουράκια σαν έκζεμα- σε διάφορα σημεία του προσώπου ή του σώματος.

Γι’ αυτό πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας και ταλαιπωρήσει το δέρμα σας, πάρτε τα σωστά μέτρα και προμηθευτείτε με τα απαραίτητα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης ώστε να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας λαμπερή και βελούδινη!

Η ξηρότητα γίνεται συνήθως αντιληπτή με φαγούρα μετά το ντους ή τον καθαρισμό του προσώπου, ή και με αίσθημα «τραβήγματος» λίγη ώρα μετά την εφαρμογή της κρέμας του προσώπου ή του σώματος. Σύνηθες σύμπτωμα αφυδάτωσης είναι και το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Αν δεν φροντίσετε εγκαίρως να ενυδατώσετε το δέρμα σας -πρόσωπο και σώμα- φροντίζοντας το με τα ενδεδειγμένα προϊόντα, η αφυδάτωση εντείνεται και εμφανίζεται η θαμπάδα. Το δέρμα χάνει τη λάμψη του και παίρνει όψη  θαμπή,  ξεθωριασμένη και μαραμένη.

Κοκκινίλες και ερύθημα εμφανίζουν συνήθως  τα ξηρά από τη φύση τους δέρματα, καθώς και τα ώριμα και ευαίσθητα, αν δεν τα φροντίσετε εγκαίρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται η επίσκεψη σε δερματολόγο.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

  1. Αερίζετε συχνά τον χώρο σας έτσι ώστε να μην ξηραίνεται ο αέρας και τοποθετείστε σε διάφορα σημεία του σπιτιού μπολ γεμάτα με νερό.
  2. Πριν βγείτε έξω από το σπίτι φροντίστε να απλώσετε ένα παχύ στρώμα κρέμας στο πρόσωπο και στο σώμα σας, για να τα προστατέψετε από τον παγωμένο αέρα.
  3. Πίνετε πολύ νερό σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο ώστε τα ούρα σας να έχουν ένα πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
  4. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά.
  5. Μειώστε τον χρόνο του ντους σας- όχι περισσότερο από 10 λεπτά.
  6. Αποφύγετε να πλένεστε με πολύ ζεστό νερό και προτιμήστε το χλιαρό.
  7. Αντικαταστήστε το αφρόλουτρό σας με ένα πιο πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά.
  8. Όταν βγαίνετε από το μπάνιο μην σκουπίζεστε τρίβοντας την πετσέτα πάνω στο σώμα ή το πρόσωπό σας. Ταμπονάρετε απαλά, τόσο ώστε να παραμένει λίγη υγρασία πάνω στο δέρμα.
  9. Αμέσως μετά κάνετε απαλό μασάζ σε όλο το σώμα με ένα λάδι και από πάνω απλώστε ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας ή γαλακτώματος.
  10. Αμέσως μετά τον καθαρισμό του προσώπου απλώνετε ένα ενυδατικό σέρουμ.
  11. Εκτός από την κρέμα ημέρας και νύχτας με τις οποίες περιποιείστε την επιδερμίδα του προσώπου σας, επιλέξτε και μια ενυδατική κρέμα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ και κεραμίδια την οποία χρησιμοποιείτε καθημερινά. Το πρωί κάτω από την κρέμα ημέρας, το βράδυ κάτω από την κρέμα νύχτας.
  12. Κάνετε 2 φορές την εβδομάδα απολέπιση με ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα που θαμπώνουν την επιδερμίδα και εμποδίζουν τη διείσδυση των καλλυντικών συστατικών στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.
  13. Αμέσως μετά την απολέπιση απλώστε στο πρόσωπό σας μια μάσκα πλούσια σε ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά, για να ενυδατώσετε και να τονώσετε την επιδερμίδα σας.
  14. Αν το δέρμα σας είναι θαμπό χρειάζεται πιο συχνή απολέπιση και καθημερινή φροντίδα με κρέμα πλούσια σε οξέα φρούτων, αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε και ρετινόλη.
  15. Αν το δέρμα σας ξεφλουδίζει ή εμφανίζει ερύθημα αποφύγετε τα προϊόντα απολέπισης, ακόμα και τα πιο ήπια, και περιποιηθείτε το με προϊόντα πλούσια σε βαζελίνη και γλυκερίνη. Αν το ερύθημα επιμένει επισκεφθείτε δερματολόγο.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

  • Η κρέμα ημέρας πρέπει να έχει οπωσδήποτε φίλτρο αντηλιακής προστασίας, διαφορετικά θα πρέπει να προμηθευτείτε και αντηλιακή κρέμα.
  • Τα χέρια χρειάζονται έξτρα ενυδάτωση όχι μόνο μετά το νοικοκυριό, αλλά και πριν βγείτε από το σπίτι, είτε φοράτε γάντια, είτε όχι.
  • Τα μαλλιά κινδυνεύουν επίσης να αφυδατωθούν και χρειάζονται έξτρα ενυδατική περιποίηση, καθώς και ενδυνάμωση με μάσκες μαλλιών, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.