Εορταστικό Μωσαϊκό με σοκολάτα γκανάζ

Εορταστικό Μωσαϊκό με σοκολάτα γκανάζ

200γραμ. κουβερτούρα

150γραμ. κρέμα γάλακτος

100γραμ. αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

100γραμ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα

1 μικρό ποτήρι του κρασιού Χριστουγεννιάτικο κρασί Glühwein

100γραμ. φουντούκια, η καρύδια ψιλοκομμένα

250γραμ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

100γραμ.. Ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

50γραμ. κακάο κοσκινισμένο

Βανίλια

270γραμ.. Μπισκότα πτι-μπερ, σπασμένα

100γραμ. λευκή κουβερτούρα

Γλυκό κουταλιού κεράσι

Φυλλαράκια γκι

Γλάσο σοκολάτας (Προαιρετικά)

150γραμ. κουβερτούρα

90γραμ. βούτυρο κομμένο σε κύβους

1 κ.γ. μέλι

2 κ.γ. κονιάκ

Πως το φτιάχνουμε

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και τα περιχύνουμε με το κρασί. Τα αφήνουμε να ενυδατωθούν για 1 ώρα τουλάχιστον.
  2. Σπάμε την κουβερτούρα και την βάζουμε να λειώσει με τη κρέμα γάλακτος σε μπεν-μαρι. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει ελαφρώς χλιαρή, ανακατεύοντας την κατά διαστήματα.
  3. Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη σοκολάτα γκανάζ που είχαμε στην άκρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Στραγγίζουμε καλά-καλά τα φρούτα που είχαμε στο κρασί και τα ρίχνουμε στο κάδο. Προσθέτουμε τα φουντούκια, τα αναμιγνύουμε όλα μαζί και τέλος ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα.
  5. Τα αναμιγνύουμε με μια σπάτουλα μαλακά, μέχρι να καλυφθούν τα μπισκότα από το μίγμα της σοκολάτας.
  6. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης που να καλύψει και να περισσεύει ένα μεγάλο και βαθύ μπολ.
  7. Αδειάζουμε στο μπολ το μίγμα του μωσαϊκού σε στρώσεις και στρώνουμε και απλώνουμε με σπάτουλα τη κάθε στρώση. Στο τέλος, χτυπάμε τον πάτο του μπολ στον πάγκο μας, για να κάτσει καλά το μίγμα. Το καλύπτουμε με τη μεμβράνη που περισσεύει και το βάζουμε στην κατάψυξη  αν χωράει, διαφορετικά στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
  8. Την επομένη, το βγάζουμε από το ψυγείο, το ξεσκεπάζουμε και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Τώρα υπάρχουν 2 επιλογές.

Η πρώτη είναι να το γλασάρουμε και στη συνέχεια να το διακοσμήσουμε με τη λευκή σοκολάτα, ή να το παραλείψουμε και να πάμε κατευθείαν στη σοκολάτα.

Για το γλάσο

  1. Λειώνουμε σε μπεν-μαρί το βούτυρο, τη σοκολάτα σε κομματάκια και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Μόλις ομογενοποιηθούν, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας το κονιάκ. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  3. Στη συνέχεια καλύπτουμε με το γλάσο όλη την επιφάνεια του μωσαϊκού και το βάζουμε πάλι στο ψυγείο, για να παγώσει το γλάσο και στη συνέχεια να του ρίξουμε τη λευκή σοκολάτα.

Για τη διακόσμηση με τη λευκή σοκολάτα

Λειώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρι και μόλις κρυώσει και ελαφρώς πήξει, περιχύνουμε τη κορυφή του γλυκού και το αφήνουμε να τρέξει, όπως στη φωτογραφία.

Ξεπλένουμε μερικά κερασάκια από το βάζο, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βουτάμε σε ζάχαρη.

Στολίζουμε το μωσαϊκό με τα ζαχαρωμένα κερασάκια και το γκι και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.