NadiaBele: Η Ελληνίδα κοσμηματοποιός που βραβεύτηκε από το Βατικανό και έκανε τη Μόνικα Μπελούτσι να υποκλιθεί στο ταλέντο της!

NadiaBele: Η Ελληνίδα κοσμηματοποιός που βραβεύτηκε από το Βατικανό και έκανε τη Μόνικα Μπελούτσι να υποκλιθεί στο ταλέντο της!

Πριν από κάποια χρόνια είχε ευχηθεί να φορέσει κόσμημά της η Μόνικα Μπελούτσι και το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Η NadiaBele είναι από τους τυχερούς εκείνους ανθρώπους, που γνώριζε από πολύ μικρή τι ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει: να φτιάχνει «λιλίκια» όπως χαρακτηριστικά έλεγε τότε τα σκουλαρίκια. Και η ζωή τη δικαίωσε για την επιλογή της.

 

Οι δημιουργίες της αναδεικνύουν το στιλ σημαντικών προσωπικοτήτων σε όλο τον κόσμο, από τη Μαρινέλλα και την Τζένιφερ Άνιστον μέχρι πριγκίπισσες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Καρδινάλιο Ernest Simoni, που στάθηκε αφορμή για να βραβευτεί πρόσφατα από το Βατικανό.

 

Έφτιαξε το πρώτο της κόσμημα όταν ήταν τεσσάρων ετών και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί κατά παραγγελία σταυρούς, μονόπετρα, γούρια και εντυπωσιακά κοσμήματα για τις γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν. Με το ξέσπασμα της πανδημίας έφτιαξε και ιδιαίτερα εντυπωσιακές μάσκες, που κέντρισαν την προσοχή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και BBC.

«Βάζω την ενέργειά μου σε όλα όσα δημιουργώ, προσπαθώντας να τη διοχετεύω και στους ανθρώπους που τα φοράνε» αποκαλύπτει στην κουβέντα μας και αρχίζει να ξετυλίγει λεπτό προς λεπτό όλη τη συναρπαστική ιστορία της…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Το να φτιάχνετε κοσμήματα, ήταν κάτι που το ονειρευόσασταν από μικρή;

Ναι, είναι το επάγγελμα που είχα επιλέξει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μάλιστα φρόντιζα να επικοινωνώ με κάθε ευκαιρία σε όλους ότι «όταν  μεγαλώσω θα φτιάχνω λιλίκια!». Έτσι αποκαλούσα σε εκείνη την ηλικία τα σκουλαρίκια.

Στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς είχαμε μια πολύ ωραία κερασιά στον κήπο, έκοβα τα κεράσια με τα διπλά κοτσάνια τα φορούσα σαν σκουλαρίκια κι έλεγα πως φοράω «λιλίκια»! Μάλιστα έπεισα τη γιαγιά όταν ήμουν δυόμισι ετών να με πάει να μου τρυπήσουν τα αυτιά για να μπορώ να φοράω αληθινά σκουλαρίκια! Από τότε και μέχρι σήμερα δεν ζω χωρίς σκουλαρίκια. Φοράω ακόμη και στον ύπνο μου!  Τα κοσμήματά μου είναι μέρος του εαυτού μου.

Θυμάστε το πρώτο κόσμημα που δημιουργήσατε, όταν ήσασταν μόλις τεσσάρων ετών;

Μα πως να το ξεχάσω…; Το κρατάει σαν «κειμήλιο» στο οικογενειακό αρχείο η μαμά μου! Είναι ένα κολιέ φτιαγμένο από τη μπομπονιέρα της βάπτισης του αδερφού μου, και κοφτά μακαρονάκια που τα χρωμάτισα με κηρομπογιές και τα πέρασα σε χοντρές κλωστές πλεξίματος.

Η μπομπονιέρα ήταν μια  μινιατούρα ξύλινης καρέκλας που καθόταν πάνω της μια γάτα κι ένα ποντίκι. Κάποιος μου είπε πως το ποντίκι είναι το φαγητό της γάτας… Καθόλου δε χάρηκα μαθαίνοντας αυτή την καινούργια πληροφορία…

Γι’αυτό πήρα πολύχρωμες κλωστές πλεξίματος, έδεσα στο κέντρο την μπομπονιέρα, και γέμισα τις κλωστές με κοφτό μακαρονάκι.Το κολιέ ολοκληρώθηκε! Το φόρεσα κι είχα το νου μου όταν πεινάσει η γάτα να της πω να φάει τα μακαρόνια και ν’ αφήσει ήσυχο το ποντικάκι…

Πρόσφατα βραβευτήκατε από το Βατικανό με αφορμή μία από τις δημιουργίες σας. Ποια συναισθήματα υπερισχύουν μέσα σας μετά από κάτι τόσο σημαντικό;

Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τον έπαινο και το τιμητικό μετάλλιο που μου έστειλαν από το Βατικανό για το σεβαλιέ δαχτυλίδι by NadiaBele που σχεδίασα και δημιούργησα για τον Καρδινάλιο Ernest Simoni αποκλειστικά για τα φετινά βραβεία «Sciacca» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα βραβεία «Giuseppe Sciacca» είναι ένας θεσμός που βραβεύει εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίως. Τα δημοσιεύματα με το δαχτυλίδι μου έκαναν τον γύρο του κόσμου, κι η χαρά μου δεν περιγράφεται με λόγια!

Μάλιστα στην επόμενη διοργάνωση των βραβείων υποσχέθηκα πως θα παραβρεθώ και προσωπικά. Η πρόσκλησή τους κι η επιλογή τους με τιμά πολύ. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά κι ιδιαιτέρως την εξαιρετική κ. Βίκυ Μπαφατάκη, την γενική γραμματέα του ιδρύματος Sciacca παγκοσμίως, για την τιμή και την άψογη συνεργασία!

Στο παρελθόν είχατε ευχηθεί να φορέσει κάποτε δικό σας κόσμημα η Μόνικα Μπελούτσι και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Περιγράψτε μας αυτήν την εμπειρία.

Αλήθεια είναι, είχα εκφράσει την επιθυμία να δω να φορά κόσμημά μου η Μόνικα Μπελούτσι, μα ο τρόπος που συνέβη, ξεπερνά ακόμη και το καλύτερο όνειρό μου! Θα θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια για πάντα αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Για πρώτη φορά συναντηθήκαμε στο καμαρίνι της μετά το τέλος της παράστασης «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» στο Ηρώδειο το περασμένο φθινόπωρο.

Της χάρισα ένα δαχτυλίδι μου, το γνωστό μάτι by NadiaBele. Μόλις άνοιξε το κουτάκι χάρηκε τόσο πολύ, το φόρεσε αμέσως, κι άρχισε να με ευχαριστεί και να λέει με ενθουσιασμό ότι λατρεύει τα κοσμήματα που φέρνουν τύχη, και πως είναι σίγουρη πως το καινούριο της δαχτυλίδι θα της φέρει «lucky fortuna»! (βλ.ελλ.«Καλή τύχη»!). Μερικές μέρες αργότερα απέκτησε ένα ακόμη κόσμημά μου, αλλά θα μου επιτρέψετε  να μην αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Πραγματικά νιώθω ευγνώμων και ιδιαίτερα χαρούμενη που είχα την τύχη να τη γνωρίσω από κοντά και την τιμή να αγαπήσει τις δημιουργίες μου. Την θαύμαζα πάντα. Τώρα την έβαλα και στην καρδιά μου. Καθόλου τυχαία η εξωτερική της ομορφιά, πηγάζει από το εσωτερικό της κάλλος. Η γνωριμία μαζί της μου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, πως οι πραγματικά όμορφοι άνθρωποι εκπέμπουν αγάπη και φως σε κάθε έκφανσή τους.

Μιλήστε μας και για τις αποκλειστικές συλλογές κοσμημάτων, που σχεδιάζετε για πριγκίπισσες. Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Το 2006 κατά τη διάρκεια διακοπών μου στη Μύκονο, ένας γνωστός μου ατζέντης έμαθε πως ήμουν στο νησί, και μου πρότεινε να μου γνωρίσει έναν πρίγκιπα από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος έψαχνε κάποιον στην Ελλάδα να του αναθέσει να φτιάξει κοσμήματα για τη σύζυγό του.

Ήταν η πρώτη επαφή που είχα με ανθρώπους από εκείνα τα μέρη και ιδίως με κάποιον που κατείχε και τόσο σημαντικό αξίωμα. Δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους, ωστόσο αποδέχτηκα την πρόταση και δειπνήσαμε μαζί το επόμενο βράδυ.

Όταν κλείσαμε τη συμφωνία, έβγαλε ένα κουτί γεμάτο διαμάντια, για να μου τα δώσει  να τα χρησιμοποιήσω στα κοσμήματα που θα σχεδίαζα και θα δημιουργούσα αποκλειστικά για την πριγκίπισσα. Πραγματικά δεν είχα ξαναδεί μέχρι εκείνη τη στιγμή τόσα πολλά και τόσο σπάνια διαμάντια μαζεμένα!

Ύστερα από μερικά χρόνια, το 2011 γνώρισα άλλη μία πριγκίπισσα σε διακοπές μου στη Σαντορίνη, η οποία επίσης μου ανέθεσε να δημιουργήσω μια συλλογή κοσμημάτων για εκείνη. Κι η πιο πρόσφατη εμπειρία μου, το Μάιο του 2019 ανέλαβα τη δημιουργία των νυφικών κοσμημάτων μιας κοπέλας από την Ιορδανία, η οποία μετά το γάμο θα έπαιρνε τον τίτλο της πριγκίπισσας, καθώς ο μέλλων σύζυγός της ήταν πρίγκιπας.

Η ημέρα του γάμου της θα ήταν και η τελευταία μέρα που δεν θα φορούσε μπούρκα, οπότε ήθελε να είναι πιο όμορφη από ποτέ! Η λάμψη του χρυσού και των διαμαντιών συντέλεσαν με τον πιο πολύτιμο τρόπο να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της.

Πολλές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο και το χώρο της τηλεόρασης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, επιλέγουν δικά σας κοσμήματα για να αναδείξουν το στιλ τους. Μπορείτε να αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες από αυτές;

Χαίρομαι πάρα πολύ για όλες τις δημιουργίες μου που κοσμούν τις πολυτιμότερες στιγμές αυτών των αξιόλογων προσωπικοτήτων που τις επιλέγουν, και είναι μεγάλη μου τιμή. Καμαρώνω για καθεμιά και καθέναν ξεχωριστά, και τους απολαμβάνω, πολύ.

Για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση, θέλω να μιλήσω για την πρώτη διάσημη πελάτισσα μου (και σπουδαίο πρότυπό μου), την αείμνηστη Έλενα Ναθαναήλ. Γνωριστήκαμε το 1995 και είχα την τύχη να συνδεθώ μαζί της φιλικά. Όλες τις κουβέντες μας τις κρατώ σαν φάρο-οδηγό σε σημαντικές στιγμές της καριέρας μου που χρειάζεται να λάβω «δύσκολες αποφάσεις».

Έκτοτε είναι πολλές διάσημες κυρίες και κύριοι με αξιοθαύμαστες καριέρες και προσωπικότητες που επιλέγουν δημιουργίες μου για πολύτιμες στιγμές τους! Σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους αν προσπαθήσω να τους αναφέρω όλους,  και θα είναι άδικο, γιατί τρέφω ιδιαίτερη αγάπη και θαυμασμό για καθεμιά και καθέναν ξεχωριστά.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε την σπουδαία μας Μαρινέλλα, τον μοναδικό Γιάννη Πάριο, τις αγαπημένες μου Γλυκερία, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Νατάσσα Μποφίλιου, Ελεονώρα Ζουγανέλη και Πένυ Μπαλτατζή από το ελληνικό τραγούδι.

Από δημοσιογράφους-τηλεπαρουσιάστριες ποια να πρωτοαναφέρω! Η μοναδική Ρούλα Κορομηλά τιμά πολλά χρόνια τις δημιουργίες μου, η Μαρία Μπακοδήμου και η δική σας Χριστίνα Λαμπίρη, το ίδιο. Η Ζήνα Κουτσελίνη επίσης, η καλή μου φίλη Βίκυ Χαντζή, κι η συνονόματή μου Νάντια Κοντογεώργη.

Από ηθοποιούς ποιους να πρωτοθυμηθώ; Τα κοσμήματά μου έχουν πρωταγωνιστήσει μαζί τους στις μεγαλύτερες τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές για περισσότερα από 20 χρόνια… Είναι πολλοί κι αγαπημένοι μου όλοι! Θα αναφέρω την Τζένιφερ Άνιστον, που ήταν η πρώτη διάσημη διεθνούς φήμης πελάτισσά μου το 2004, και φυσικά την πιο πρόσφατη: Την Μόνικα Μπελούτσι. Το απόλυτο πρότυπο θηλυκής ομορφιάς κατ’ εμέ. Είμαι τόσο χαρούμενη που απέκτησε κόσμημά μου, αλλά περισσότερο απ’ αυτό χαίρομαι που τη γνώρισα από κοντά, και για τα γλυκά λόγια από καρδιάς που εξέφρασε για εμένα και τις δημιουργίες μου. Τα κρατώ πολύτιμο φυλαχτό!

Τι κοσμήματα χρειάζεται να φοράει μια γυναίκα για να είναι κομψή στην καθημερινότητά της;

Απευθύνετε αυτή την ερώτηση σε εμένα που πρεσβεύω πως «μια γυναίκα χωρίς κοσμήματα είναι γυμνή». Χωρίς δεύτερη σκέψη, η απάντηση μου είναι να φορά όσα περισσότερα κοσμήματα μπορεί! Αλλά επειδή κατανοώ πως μου ζητάτε να ξεχωρίσω κάποια, θα επιλέξω τα σκουλαρίκια. Ακόμη κι ένα μικρό, διακριτικό μονόπετρο διαμαντένιο σκουλαρίκι, είναι αρκετό για να προσδώσει στιλ και πολύτιμη λάμψη σε κάθε γυναίκα.

Προτείνω να συνδυάζεται πάντοτε με μάσκαρα και το αγαπημένο της άρωμα. Το δικό μου τρίπτυχο για ακαταμάχητη ομορφιά κι επιτυχία!

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σχέδιά σας;

Φέτος τον Νοέμβριο θα συμπληρώσω 25 επαγγελματικά χρόνια ως κοσμηματοποιός.  Με αφορμή αυτήν την επέτειο ετοιμάζω κάτι μεγαλειώδες για να το γιορτάσουμε όπως αξίζει στην περίσταση! (λεπτομέρειες  προσεχώς…).

25 χρόνια καριέρας δεν είναι λίγα. Το σπουδαιότερο για εμένα είναι πως αυτή η καριέρα συνδέεται πολύτιμα με τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή των ανθρώπων!

Κι η ζωή προχωρά μπροστά. Παρά τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, όσες προκλήσεις κι αν μας έρχονται, οι άνθρωποι εξακολουθούν να παντρεύονται, να γεννούν και να βαπτίζουν τα παιδιά τους, να γιορτάζουν τις επετείους τους, να κάνουν όνειρα για τις ζωές τους, και να σφραγίζουν σημαντικές στιγμές τους με τα πιο πολύτιμα κοσμήματά μου.

Όλες αυτές οι στιγμές με δένουν αναπόφευκτα κι εμένα μαζί τους με χρυσά δεσμά έμπνευσης, δημιουργίας κι αγάπης. Κι αυτό για εμένα είναι μεγάλη ευλογία.

*Πηγή φωτογραφιών: Προσωπικό αρχείο Nadia Bele


*Πληροφορίες:

*Την κοσμηματοποιό NadiaBele μπορείτε να την συναντήσετε προσωπικά στο ατελιέ της στου Ψυρρή κατόπιν ραντεβού.

Τις δημιουργίες της τις βρίσκετε: www.nadiabele.com

*Instagram: @nadiabelejewels

*Fb page: Nadia Bele (εικαστικό κόσμημα),

*Youtube: Nadia Bele

*Eπικοινωνία: 6937898133, info@nadiabele.com