Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή, όχι όμως από τις καρδιές των υπηκόων της!

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή, όχι όμως από τις καρδιές των υπηκόων της!

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη, πρωτότοκη κόρη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακηρύχτηκε Βασίλισσα στα 25 της χρόνια, παρέμεινε στον θρόνο 70 χρόνια, και στα 96 της, αποχαιρέτησε γαλήνια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Buckingham Palace, τον μάταιο τούτο κόσμο, προκαλώντας βαθιά συγκίνηση σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, και φέρνοντας δάκρυα στα μάτια των υπηκόων της.

Υπήρξε η δεύτερη μακροβιότερη βασιλεύουσα μονάρχης στον κόσμο, μετά τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας, ο οποίος παρέμεινε στον θρόνο του πάνω από 73 χρόνια, και Βασίλισσα με κεφαλαίο Β, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα αρχηγοί  κρατών, παλαιότεροι και εν ενεργεία, γαλαζοαίματοι, προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών, οι δικοί της άνθρωποι, αλλά και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν μπορούσε λοιπόν παρά η είδηση του θανάτου της να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, οι φωτογραφίες της από την παιδική της ηλικία μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής της να κυκλοφορήσουν από τη μία άκρη της γης στην άλλη και ο βίος και η πολιτεία της να γίνουν διεθνώς τα πιο δημοφιλή αναγνώσματα της ημέρας.

Την τελευταία της πνοή άφησε στο αγαπημένο της Balmoral Palace στη Σκωτία, το παλάτι που η προ προ-προγιαγιά της, βασίλισσα Βικτωρία χαρακτήριζε ως τον επίγειο παράδεισό της, ενώ η ίδια η Ελισάβετ έχει ομολογήσει ότι σ’ αυτό έζησε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής της, περισσότερο ως απλός άνθρωπος και λιγότερο ως βασίλισσα, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, τους φίλους και τα λατρεμένα της σκυλιά, με τον σύζυγό της Φίλιππο να κάνει το μαγείρεμα και εκείνη να αναλαμβάνει το πλύσιμο στα οικογενειακά μπάρμπεκιου που διοργάνωναν συχνά πυκνά!

Η Ελισάβετ υπήρξε σύζυγος του Φίλιππου Mountbatten της Ελλάδας,  μητέρα 4 παιδιών του Καρόλου, της Άννας, του Ανδρέα και του Εδουάρδου, και γιαγιά 20 εγγονιών. Αλλά πάνω απ’ όλα υπήρξε η μητέρα και η γιαγιά των Βρετανών.

Ο Winston Churchill ήταν ο πρώτος Άγγλος πρωθυπουργός που υποκλίθηκε μπροστά της όταν τον Φεβρουάριο του 1952 η Ελισάβετ επέστρεψε στο Λονδίνο από την Κένυα, όπου βρισκόταν όταν  πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα της.  Η Liz Truss, η νυν πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν η τελευταία! Μόλις δυο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Η Βασίλισσα Ελισάβετ, δήλωσε η κυρία Truss μόλις πληροφορήθηκε τη δυσάρεστη είδηση, ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε το σύγχρονο βρετανικό κράτος. Η χώρα μας αναπτύχθηκε και άνθισε στη διάρκεια της δικής της βασιλείας και το γεγονός ότι αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κράτη στον κόσμο, το οφείλει σ’ εκείνην. Ο θάνατος της είναι τεράστιο σοκ για το έθνος μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο»!

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις πολλών αρχηγών κρατών, πολιτικών και προσωπικοτήτων για τον άνθρωπο και τον μονάρχη που υπήρξε η Βασίλισσα Ελισάβετ, όμως οι πιο συγκινητικές ήταν αυτές των βρετανών πολιτών που δακρυσμένοι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, δήλωναν: «Νιώθω σαν να έχασα έναν δικό μου άνθρωπο!».

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, οι φωτογραφίες της από τις δημόσιες εμφανίσεις της, πάντα χαμογελαστή, πάντα με καπέλο και πάντα με ταγέρ ή με φόρεμα και μαντό  σε έντονα χρώματα,  έκαναν τον γύρο του κόσμου σχεδόν καθημερινά, το πρόσωπό της αποτυπώθηκε σε εκατοντάδες γραμματόσημα, χαρτονομίσματα και νομίσματα- κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα νομίσματα με το πρόσωπο της-, ενώ υπήρξε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που έστειλε ένα email και ένα  μήνυμα στο φεγγάρι, που καθιέρωσε τη βασιλική βόλτα και έκανε μια δημόσια συναυλία στον κήπο της.

Ως αρχηγός κράτους η Ελισάβετ ήταν ουδέτερη και ενεργούσε σύμφωνα με τις συμβουλές των μελών της κυβέρνησής της σε πολιτικά ζητήματα, αν και είχε τεράστιες πολιτικές γνώσεις. Σπάνια εξέφραζε δημόσια τις προσωπικές της απόψεις για θέματα της επικαιρότητας εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν για παράδειγμα είχε δηλώσει: «Είμαι απογοητευμένη από τους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι μιλούν αλλά δεν πράττουν τα δέοντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης!».

Οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες, οι ξένοι και οι Βρετανοί ηγέτες που τη γνώρισαν από κοντά έχουν μιλήσει με θαυμασμό για τις τεράστιες γνώσεις της στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις τέχνες, καθώς και στον τομέα των διεθνών σχέσεων, κι έχουν σχολιάσει το πόσο ολοκληρωμένη ήταν η ενημέρωσή της σχεδόν επί παντός επιστητού και ιδιαίτερα στα κρατικά και διακρατικά θέματα, ενώ οι εκάστοτε πρωθυπουργοί της χώρας της δεν τολμούσαν να εμφανιστούν… αδιάβαστοι μπροστά της. Εξήραν την αφοσίωσή της στο σύνταγμα και στους νόμους, την ευθυκρισία της καθώς και τις διπλωματικές της ικανότητες στην αντιμετώπιση δύσκολων πολιτικών και πολιτειακών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των σκανδάλων που ξέσπασαν κατά καιρούς με πρωταγωνιστές μέλη της βασιλικής οικογένειας, σκανδάλων που ως γνωστόν δεν ήταν ούτε λίγα, ούτε μικρά.

Όμως η Βασίλισσα Ελισάβετ  λειτούργησε σ’ ολόκληρη τη ζωή της ως κυματοθραύστης και κατάφερε με χαμηλό προφίλ και ατσάλινη θέληση και γροθιά, όχι μόνο να αντέξει αλλά και να θριαμβεύσει η ίδια και το κράτος της!