Ιδέες για το τέλειο κολατσιό στο σχολείο

Ιδέες για το τέλειο κολατσιό στο σχολείο

“Κολατσιό”  στο σχολείο… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ποιότητα των γευμάτων που προσφέρουν πλέον οι σχολικές καντίνες ,τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι αρκετά καλύτερη από εκείνη των προηγούμενων ετών.  Παρ’ όλα αυτά, ακόμα καλύτερα και πιο ασφαλές θα ήταν τα παιδιά μας να καταναλώνουν γεύματα που έχουν ετοιμαστεί στο σπίτι. Ένα τοστ ή ένα σάντουιτς είναι μία εύκολη λύση αλλά για τα αγαπημένα μας πλασματάκια μπορούμε να κάνουμε και κάτι παραπάνω… Όπως για παράδειγμα το wrap,  δηλαδή τυλιχτό σάντουιτς με αραβική πίτα ή μεξικάνικες τορτίγιες, ακόμα και πίτες (για σουβλάκι).

Φυσικά, τα wrap είναι πλέον διαθέσιμα και στα σχολικά κυλικεία με 1-2 εναλλακτικές γεύσεων, αλλά αν βάλει κανείς τη φαντασία του, υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές. Κλασικά από αλεύρι σταριού ή καλαμποκιού, ολικής ή μη άλεσης, ή ακόμα και με γεύσεις και μυρωδικά όπως  σπανάκι, βασιλικό και σκόρδο, με ή χωρίς γλουτένη. Και μην ξεχνάμε ότι  στην ετοιμασία των τυλιχτών σάντουιτς μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και να γίνουν εξίσου δημιουργικά. . Να λοιπόν οι προτάσεις μας:

1)     Επιλέγουμε το wrap της αρεσκείας μας και στη συνέχεια το άλειμμα που θα ταιριάζει με την βασική γέμιση. Μαγιονέζα, μουστάρδα, μαρμελάδα τσάτνεϊ, χούμους, σάλτσα μπάρμπεκιου, γιαούρτι, πέστο, γουακαμόλε, ή κάποιο άλλο ντιπ που υπάρχει στο ψυγείο.

2)     Γέμιση: Μπορεί να είναι αλλαντικό- ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι, προσούτο-, μαγειρεμένο κρέας ή κοτόπουλο, σολομός, τόνος, γαρίδες, οποιοδήποτε τυρί, φυσικά και αυγά. Όλα κατάλληλα τεμαχισμένα για να ρολάρει το σάντουιτς.

3)     Λαχανικά και πρόσθετα: ψιλοκομμένο μαρούλι ή λάχανο, ψιλοκομμένες ντομάτες, ελιές, πίκλες κομμένες σε φέτες, φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ψητές πιπεριές, αβοκάντο, αγγούρια σε λεπτές φέτες, μανιτάρια.

4)     Δεν απαγορεύεται η γλυκιά εκδοχή του wrap: τα φρούτα είναι ευπρόσδεκτα, όπως μήλα ή αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένα, μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς. Για μια ακόμα πιο γευστική, αλλά παχυντική εναλλακτική, υπάρχει πάντα και η μερέντα!

5)     Το αλατοπίπερο με προσοχή, ανάλογα με τις υπόλοιπες γεύσεις ή ό τι άλλα μπαχαρικά σας αρέσουν.

Το τυλιχτό σάντουιτς ή wrap δεν πρέπει να γεμίζεται υπερβολικά, ώστε να μπορεί να ρολάρει. Στρώστε όλα τα είδη στα ¾ της πίτας, αφήνοντας το 1/4 άδειο. Σε αυτή την άδεια περιοχή της πίτας ή της τορτίγιας βάζετε μια μικρή ποσότητα από το άλειμμα της αρεσκείας σας, π.χ. τη μαγιονέζα. Καθώς θα τυλίγετε από την πλευρά της γέμισης, αυτή θα γλιστρήσει και στον κενό χώρο, ενώ το άλειμμα θα «σφραγίσει» το τυλιχτό σάντουιτς. Το τυλίγετε ολόκληρο σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή το κόβετε σε δυο μέρη, ιδανικά διαγωνίως στη μέση.

Μια κλασική συνταγή για αρχή:

2 αραβικές πίτες ή τορτίγιες

4 λεπτές φέτες ζαμπόν γαλοπούλα

4 φέτες αβοκάντο (προαιρετικά)

2 φέτες τυρί γκούντα, ένταμ ή άλλο

2 μεγάλα φύλλα μαρουλιού, κομμένα σε κομμάτια

2 κουταλιές μουστάρδα με μέλι μουστάρδα

Εκτέλεση

Βάζετε τις πίτες στον καθαρό πάγκο της κουζίνας. Στρώστε τη γαλοπούλα πάνω από κάθε πίτα, αφήνοντας άδειο περίπου το ¼ στην πλευρά που βρίσκεται μακριά εσάς. Τοποθετήστε τις φέτες αβοκάντο κατά μήκος της γαλοπούλας και από πάνω τη φέτα του τυριού. Καλύπτετε το τυρί με το μαρούλι. Περιχύστε λίγη μουστάρδα μελιού και αλείψτε λίγη στην άκρη του άδειου τμήματος της πίτας. Ξεκινώντας από την άκρη που βρίσκεται μπροστά σας, τυλίξτε το wrap, χρησιμοποιώντας τη μουστάρδα μελιού για να το σφραγίσετε. Την τυλίγετε σε μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα ολόκληρη κομμένη στα δυο, για δυο μικρότερα γεύματα.

Άλλες ιδέες για τη γέμιση: Με τόνο, μαγιονέζα, γιαούρτι και λαχανικά. Με κοτόπουλο και ελληνική σαλάτα. Με σολομό και αβοκάντο. Με ομελέτα. Με βραστά αβγά. Με… τη φαντασία και τα γούστα σας.

 

Πηγή: https://cibum.gr/oikiaka/sintages/rolarete-to-idees-gia-eykola-kai-eyfantasta-scholika-kolatsia/